Τραπέζια γεμάτα με μεζέδες και αποστάγματα, γελάκια και φωνές από παρέες, όρθιοι στα μπαρ, φράσεις όπως “άλλο ένα βάλε φίλε”, κρυφοκοιτάγματα και φλερτάκια γύρω από μπάρες και στρογγυλά stands ακούγονται – στους περισσότερους – σαν ουτοπικές εικόνες φαντασίας.
Σαν νοσταλγικές αφηγήσεις ενός παππού και μιας γιαγιάς ένα κρύο βράδυ του χειμώνα! Ίσως να υπερβάλλω, αλλά τέτοιες εικόνες και στιγμές έχουν λείψει σε όλους. Πότε θα ανοίξει η εστίαση – και τα εστιατόρια και τα μπαρ; Καμία σαφής ανακοίνωση, ίσως αναμενόμενο αφού περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Εμείς έχουμε τη νοσταλγία μας. Όμως, οι επιχειρηματίες της εστίασης τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;
Αποφασίσαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που διατηρούν αυτά τα μαγαζιά που αποκαλούμε “στέκια”. Αγαπημένα τόσο για την ατμόσφαιρα και την ποιότητά τους, όσο και για τη ζωή που δίνουν σε κάθε γειτονιά.
Δύο από αυτά τα μαγαζιά είναι η “Κυβέλη” και ο “Μπούφαλος” πάνω στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, με μεσογειακή κουζίνα το πρώτο και λαχταριστά burgers το δεύτερο. Συζητώντας με τον Γιώργο Αναγνώστου αναδείχθηκαν βασικά προβλήματα. Όπως μας είπε, πέραν ότι δεν είναι σίγουρο αν η εστίαση αποτελεί κέντρο μετάδοσης του ιού, το πιο δύσκολο σημείο αυτήν την περίοδο είναι η καθυστέρηση ανακοίνωσης μέτρων στήριξης από πλευράς κυβέρνησης.
Μία επιχείρηση βασίζεται στον προγραμματισμό. Ακριβώς για αυτό, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο, μαγαζιά που προηγουμένως δεν είχαν κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Από την άλλη, ναι μεν μπορείς να περιορίσεις τη ζημιά με υπηρεσίες delivery και take away, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έχεις να αντιμετωπίσεις την υψηλή προμήθεια από τις πλατφόρμες διαδικτυακών παραγγελιών.
Τουλάχιστον, στη δεύτερη καραντίνα, δεν υπάρχει ο πρότερος φόβος του να παραγγείλεις “απ’έξω”. Όμως ο Γιώργος είναι αισιόδοξος ότι μετά από όλη αυτήν την ιστορία, ο κόσμος θα θέλει να βγει και μάλιστα, θα προτιμά τα μαγαζιά της γειτονιάς.
Εκτός όμως, από το φαγητό, υπάρχει και ο τομέας “καφές-ποτό”, βασικός παράγοντας που κράταγε την πόλη ζωντανή από πάντα.
Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες φαγητού και σε αυτά που προσφέρουν καφέ και ποτό; Μιλήσαμε με τον Σάκη Τσινιάρο, ενός εκ των ιδιοκτητών του Chartreuse Cafeteria-Bar, το οποίο βρίσκεται στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Ακαδημίας. Και ο ίδιος επεσήμανε το πρόβλημα προγραμματισμού, αφού τα μέτρα στήριξης αργούν να ανακοινωθούν, αλλά έθεσε και άλλη μία παράμετρο.
Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των μπαρ γινόταν μετά τις 12.00 το βράδυ. Έτσι, ενώ η εστίαση άνοιξε για ένα διάστημα, τα μπαρ αντιμετωπίζουν συνεχόμενο οικονομικό πρόβλημα, αφού η καλοκαιρινή απαγόρευση μετά τις 12.00 τη νύχτα, οδήγησε όχι στην ανάκαμψη, αλλά στη διαιώνιση του προβλήματος. Η διαφορά στους τζίρους είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τους περσινούς μήνες και το take away δεν γεφυρώνει το χάσμα. Ο κόσμος πάντως σίγουρα ανυπομονεί για το άνοιγμα.
Τώρα για το αν αυτή η ανυπομονησία και η ανάγκη του να βγούμε έξω θα οδηγήσει όντως σε πολλές εξόδους και κατανάλωση, δεν μπορούμε να το υποθέσουμε. Σίγουρα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά από όλη αυτήν την ύφεση είναι μπροστά μας. Ακόμη πιο αμφίβολη είναι η διάθεση και η αντοχή που θα μας έχει απομείνει μετά από όλα αυτά.
Το σίγουρο είναι ότι τα αγαπημένα μας στέκια θα χρειάζονται τη στήριξή μας. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε όλοι.