Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας δεν είναι ένας τυποποιημένος ακαδημαϊκός που μας εξηγεί την επιστήμη της αρχαιολογίας, αλλά έχει καταφέρει με έναν μαγικό τρόπο, να μας συναρπάσει και να μας ξεναγήσει σε έναν κόσμο που δεν γνωρίζαμε καθόλου καλά, συνδέοντας την αρχαιότητα με τον κόσμο του διαδικτύου.
Μέσα από τα δύο του –έως τώρα–βιβλία, «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» και «Αρχαιολογία αγάπη μου έλα πάρε με από δω», που κυκλοφορούν από την Key Books, ο ίδιος μας παρασύρει, σ’ ένα αεικίνητο roller coaster, λέγοντάς μας ότι η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική επιστήμη. Αν παρακολουθήσει κανείς το Instagram του, τα podcasts του ή το κανάλι του στο Youtube, ή αν βρεθεί σε παρουσίαση βιβλίου του, θα καταλάβει πόσο σπουδαίος είναι ο κόσμος της αρχαιότητας, χωρίς επιτηδευμένη γνώση, αλλά παραστατικότητα, διάδραση και πολύ πολύ χιούμορ. Μέσα από τη συνέντευξή μας, ο ίδιος απαντά σε ερωτήματα καίρια και είναι και αρκετά αποκαλυπτικός. Απολαύστε τον! Και που ξέρετε, ίσως αγαπήσετε κι εσείς (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) τον κόσμο της αρχαιολογίας!
«Ένας αρχαιολόγος είμαι που απολαμβάνω πάρα πολύ να εξηγώ την συγκλονιστική επιστήμη της αρχαιολογίας στους άλλους ανθρώπους»
• Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της αρχαιολογίας;
Πολλοί είμαστε αυτοί που από παιδιά θέλαμε να ασχοληθούμε με την αρχαιολογία γιατί μας μάγευε η εξερεύνηση των αρχαίων ερειπίων που βλέπαμε γύρω μας και γιατί η φαντασία μας ήθελε να ταξιδέψει σε άλλες εποχές και στις ιστορίες των ανθρώπων.
• Συγγραφή βιβλίων, κανάλι στο Youtube, podcasts, social media που εκλαϊκεύουν τη γνώση και την εκμάθηση της αρχαιολογίας. Πού εναποθέτετε τη μεγάλη επιτυχία αυτού του ξεχωριστού εγχειρήματος;
Στο ότι όλους μας μαγεύει η αρχαιότητα και η αρχαιολογία. Υπάρχει ένα τεράστιο αρχαιόφιλο κοινό εκεί έξω που ζητά και δικαιούται να έχει πρόσβαση σε αρχαιογνωστική πληροφορία. Η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη που ανήκει σε όλους, γιατί η κληρονομιά μας όντως ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.
• Τι σχόλια δέχεστε κατά καιρούς από μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, που σας έχουν εκπλήξει θετικά;
Το πιο θετικό σχόλιο που ακούω και θα μπορούσα να ακούσω, είτε από μικρούς είτε από μεγάλους, είναι ότι δεν ήξεραν πόσο πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αρχαιότητα και ενώ νόμιζαν ότι θα τη βαρεθούν, τελικά ανακαλύπτουν ότι είναι πολύ απολαυστική.
• Βρέθηκαν haters που να κατακρίνουν αυτό που κάνετε; Κι αν ναι, πώς τους αντιμετωπίζετε;
Φυσικά και υπάρχουν haters. Αν δεν έχεις haters δεν υπάρχεις στο διαδίκτυο! Ευτυχώς ήταν λίγοι και ευτυχώς δεν με αγγίζουν. Εξάλλου η συντριπτική πλειονότητα είναι άνθρωποι με τελείως στρεβλή και λανθασμένη εικόνα για την αρχαιότητα. Και αυτό που τους πειράζει επί της ουσίας είναι η αλήθεια και η σφαιρικότητα στην προσέγγιση που ακολουθεί η επικοινωνία της επιστήμης.
• Τόσο μέσα από το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και μέσα από τις αράδες των βιβλίων σας, παρατηρούμε έναν άνθρωπο με μπόλικο χιούμορ, καυστική και αυτοσαρκαστική διάθεση. Υπάρχουν στιγμές που ο Θοδωρής Παπακώστας δεν κάνει χιούμορ;
Το χιούμορ είναι πολύ υποκειμενικό. Και παραβατικό. Δεν ταιριάζει και δεν αρέσει σε όλους. Ποτέ. Εξάλλου δεν είμαστε πατάτες τηγανητές να αρέσουμε σε όλους. Αν χρησιμοποιώ χιούμορ είναι γιατί έτσι εκφράζομαι και ζω ούτως ή άλλως. Επίσης θεωρώ ότι το χιούμορ χαλαρώνει και λύνει κόμπους. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Φυσικά όμως, όπως και όλοι οι άνθρωποι, κι εγώ έχω τις σοβαρές στιγμές μου. Και δεν είναι όλη η δουλειά μου με χιουμοριστική προσέγγιση. Πολλές φορές προσεγγίζω ιστορίες από την αρχαιότητα με σοβαρότητα ή συγκίνηση, αν αυτό απαιτεί η συγκεκριμένη ιστορία.
• Σε ποια εποχή της αρχαιότητας θα θέλατε να ζούσατε και με ποιο πρόσωπο θα θέλατε να συνομιλήσετε από την αρχαιότητα;
Δεν θα ήθελα να ζω στην αρχαιότητα. Θα ήθελα να μπορώ να την επισκεφτώ για λίγη ώρα. Δεν θα επιβιώναμε εμείς στον αρχαίο κόσμο. Ακόμη κι αν αντέχαμε την έλλειψη υγιεινής, τη διαφορετική διατροφή και τον διαρκή κίνδυνο να πεθάνεις από κάποιον πόλεμο, κάποια επιδρομή, πειρατές, στρατούς, ληστείες, καταστροφές. Οι δικοί μας οργανισμοί δεν θα είχαν άμυνες για τα μικρόβια και τους ιούς μιας άλλης εποχής.
• Νιώθετε περισσότερο Δρ. Θοδωρής Παπακώστας ή archaeostoryteller;
Το Δρ. το ξεχνάω. Το ότι εμφανίζεται στα προφίλ μου είναι κυρίως επιλογή των συνεργατών μου (εκδοτικός οίκος για τα βιβλία, pod.gr για τα podcasts μου) γιατί θεωρούν ότι είναι καλό το ευρύ κοινό να ξέρει ότι αυτός που τους μιλάει είναι ειδικός επιστήμονας με διδακτορικό στην αρχαιολογία και όχι απλά κάποιος που το έχει χόμπι. Και το καταλαβαίνω, και γι’ αυτό το δέχτηκα. Ένας αρχαιολόγος είμαι που απολαμβάνω πάρα πολύ να εξηγώ τη συγκλονιστική επιστήμη της αρχαιολογίας στους άλλους ανθρώπους.
• «Για ποιον λόγο να μελετήσω κάτι που αφορά το παρελθόν;» ακούμε συχνά από ανθρώπους της νέας γενιάς. Τι απαντάτε σε αυτό;
Γιατί δεν είσαι ρομπότ. Δεν έρχεσαι σε αυτό τον πλανήτη απλά για να δουλεύεις όπου σου πουν, να τρως και να κοιμάσαι. Κανείς δεν ζει έτσι. Όλοι θέλουμε να βρούμε το νόημα στη ζωή μας, να δημιουργήσουμε, να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας. Και για τα τρία αυτά πράγματα χρειάζεται να ξέρεις τι συνέβη ως τώρα στον πλανήτη, στους ανθρώπους. Γι’ αυτό έχει αξία η γνώση του παρελθόντος.
• Εκτός από την αρχαιολογία, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος πώς τον αξιοποιείτε;
Επειδή τρέχω μόνος μου όλα τα κοινωνικά δίκτυα που διαθέτω (Instagram, facebook, titkok, youtube), έχω τα podcasts και τα βιβλία (που συνεπάγεται παρουσιάσεις, ομιλίες κ.λπ.), ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Γενικά τον γεμίζω με βόλτες, ταινίες, σειρές, βιβλία και πολύ καλούς φίλους.
• Υπάρχουν σκέψεις μακροπρόθεσμες να βγει αυτή η πρωτότυπη και διαδραστική ιδέα του archaeostoryteller στο γυαλί;
Έρχεται ήδη η πρώτη εμφάνισή μου στο γυαλί σε μια σειρά ντοκιμαντέρ της Cosmote Tv history για το πώς σώθηκαν τα αρχαία κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά. Ας κρατήσω και κάτι κρυφό.
• Τελικά, Θεόδωρε Παπακώστα, χωράει όλη η αρχαιότητα σε ένα ασανσέρ;
Χωράει στη φαντασία μας και μόνο. Πουθενά αλλού γιατί είναι τεράστια και σε έκταση και σε σημασία. Αλλά το μόνο μεγαλύτερο –κατά πολύ– είναι η ίδια η ψυχή μας και το μυαλό μας που μπορεί να τη χωρέσει ανετότατα όλη μέσα και να γίνει κτήμα μας, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον – ελπίζω.
• Τι άλλο ετοιμάζει το δαιμόνιο μυαλό σας;
Πολλά και διάφορα. Και οπτικοακουστικά και γραπτά. Το αμέσως επόμενο είναι ότι το πρώτο μου βιβλίο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» θα κυκλοφορήσει σύντομα σε παιδική έκδοση. Πιο απλουστευμένη, για παιδιά δημοτικού. Εύχομαι να γίνει αφορμή και πολλά νέα παιδιά να ανακαλύψουν τη
μαγεία της αρχαιολογίας.
Βρείτε τον archaeostoryteller:
Youtube
Podcast
Instagram
Facebook