To Internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, θέλαμε δεν θέλαμε! Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα του εγκλεισμού με zoom, webex, skype, viber, για να κάνουμε όλα τα καθημερινά: δουλειά, meetings, σχολείο, συνάντηση με παππούδες … να δούμε σινεμά ή να παρακολουθήσουμε μια παράσταση θεατρική δωρεάν ή με εισιτήριο!
To Theatrical DROPS παρακολούθησε διαδικτυακά λοιπόν, την παράσταση “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι” από την ομάδα Art Vouveau. Μια φρέσκια ομάδα (έχει 7 χρόνια λειτουργίας, όμως πάντα έχει φρέσκια ματιά στα πράγματα) που θέλει να «μιλήσει» στο κοινό του με πολλαπλούς τρόπους! Εναλλάσσοντας τους ρόλους του ηθοποιού και του σκηνοθέτη οι Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, δημιουργούν παραστάσεις για όλες τις ηλικίες, όπως το «Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι» που παρακολούθησα με την επτάχρονη κόρη μου με αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια!
Μας θύμισε Θέατρο της Δευτέρας που το βιντεοσκοπούσαν σημαντικοί σκηνοθέτες, με αμέτρητες πρόβες για την σωστή τοποθέτηση των ηθοποιών στις κάμερες, για να μας προσφέρουν στην μικρή οθόνη ένα ξεχωριστό θέαμα. Γι’ αυτό το θέαμα που παρακολουθήσαμε μας λέει ο Θανάσης Μεγαλόπουλος: «Δεν μπορούμε ακριβώς να αναρωτιόμαστε πώς είναι το θέατρο σε αυτή τη συνθήκη, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι διαφορετικό μέσο.
Από τη στιγμή που αρχίζει το γύρισμα και η παράσταση αυτή μαγνητοσκοπείται για να μονταριστεί, και έρχεται το βλέμμα του μοντέρ για να σου δείξει ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε θέλει αυτός και όχι μόνο το γενικό πλάνο που κοιτάει ένας θεατής –και από ποια θέση κοιτάει, από μόνο μια ματιά, από μόνο μία θέση, από μόνο μία γωνία-, αλλάζει έτσι κι αλλιώς το μέσο. Οπότε η παράσταση και το προϊόν ας πούμε το καλλιτεχνικό, προσαρμόζεται για να αναδείξει τις σημασίες του στο καινούριο μέσο.
Είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Όλοι μπαίνουμε σε διαφορετική διαδικασία όταν πρέπει μια παράσταση να γυριστεί. Από το πώς αναδεικνύονται οι οπτικές γωνίες, από το πώς στήνονται τα σκηνικά ώστε να γράφουν καλύτερα στο κάδρο. Τι διαδρομές πρέπει να αλλάξει ο ηθοποιός που γράφουν στην κάμερα, και δεν θα τις επέλεγες για την παράσταση.»
Αυτός ο «κώδικας» του βωβού θεάτρου που υιοθετούν οι Art Vouveau στις παραστάσεις τους, μαζί με τη ζωντανή συμμετοχή του μουσικού Γιάννη Σελέκου, οδηγεί σε μια παράσταση ονειρική στην οποία σε εντάσσουν (ακόμη και στην διαδικτυακή της μορφή) όχι σαν απλό θεατή, αλλά σαν μύστη σε ένα «παιχνίδι» θεάτρου μοναδικό!
Η ζωντανή μουσική είναι άλλοτε η αφορμή για δράση, άλλοτε το απαραίτητο χαλί, και άλλοτε πάλι ήχοι προσδιοριστικοί της δράσης, είναι ο ερμηνευτής της φωνής της παράστασης, απαραίτητος όσο και οι ηθοποιοί!
Ο Φοίβος Συμεωνίδης λέει για τον μουσικό συνεργάτη τους Γιάννη Σελέκο: «Είναι πολλαπλός ο ρόλος της μουσικής στην ομάδα μας! Μπορεί να είναι μια μουσική που απλώς υπάρχει, μπορεί να είναι μια μουσική η οποία σχολιάζει, που υπογραμμίζει ή υπονομεύει τη δράση. Αυτή την ελευθερία που την έχει καταλάβει ο Γιάννης πάρα πολύ καλά, ότι έχει αυτή τη δύναμη να παρεμβαίνει, να αφηγείται με τον δικό του τρόπο την ιστορία, είναι παράλληλα επίπεδα αφήγησης.»
Η διαδικτυακή εκδοχή της παράστασης έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Θεατρικής ομάδας Art Vouveau με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (Attiko Ancient Greek Drama School) και το Baumstrasse (Δρόμος με Δέντρα) Studio.
Φέτος με άξονα την προστασία της δημόσιας υγείας και σε πλήρη συμφωνία με τις πρόσφατες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής της Ελευσίνας, η διεξαγωγή του 8ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος πραγματοποιήθηκε από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και δρώμενων.
Όλες οι εκδηλώσεις του 8ου Αττικού Σχολείου παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο Baumstrasse You Tube Channel: Συναυλίες, παραστάσεις, διαλέξεις με κεντρικό θέμα τον Έρωτα στο Αρχαίο Δράμα σε ελεύθερη διαδικτυακή προβολή στο YouTube κάθε βράδυ στις 21.00 από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Σε συνδιοργάνωση της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η σύλληψη της παράστασης «Ένα ζευγάρι στο Φεγγάρι» ξεκίνησε με τη συμμετοχή της ομάδας σε ένα πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με αφορμή την 50η επέτειο της Προσελήνωσης. Δείχνει ένα ζευγάρι κατά τη Δικτατορία στην Ελλάδα που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Μια εποχή που ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι. Ένα μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα. Ένα επίτευγμα στο οποίο συμμετείχε συναισθηματικά όλη η Υφήλιος.
Ο προσδιορισμός της έννοιας του Ήρωα ισορροπεί ανάμεσα στο ζευγάρι που πραγματοποιεί την προσελήνωση και το ζευγάρι που καταφέρνει να επιβιώσει στις δύσκολες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες. Η επιβίωση, ο Έρωτας, η Ιδεολογία, ο Ηρωισμός παίρνουν το ένα τη σκυτάλη από το άλλο σε έναν αγώνα δρόμου, στον αγώνα της Ζωής.
Οι ηθοποιοί δεν είχαν τον «συνοδοιπόρο» τους μαζί τους στην μαγνητοσκόπηση της παράστασης! Η απουσία του θεατή αποτέλεσε έλλειψη για τους ερμηνευτές που έχουν ήδη τη δύσκολη συνθήκη να παίζουν βωβά! Ο ερμηνευτής επικοινωνεί με το κοινό, παρακολουθεί πότε ακολουθεί ο κόσμος, πότε συγκινείται και αυτό δημιουργεί μια σημαντικότητα στην συνθήκη της παρουσίας κοινού.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια συμμαχία με το κοινό, ο θεατής έχει ενεργό ρόλο στην παράσταση και έτσι ο ηθοποιός σχηματίζει άλλους χρόνους ερμηνευτικά, γιατί δεν υπάρχει αυτή η σύμβαση του λόγου, με τη σωματική δράση μόνο επικοινωνεί. Έτσι γινόμαστε συνταξιδιώτες.»
Βασικός στόχος της ομάδας είναι να ταξιδέψει και να κάνει γνωστό τον πρωτότυπο σκηνικό του κώδικα σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα που χρειάζεται για να βιντεοσκοπεί τις παραστάσεις της και να τις ανεβάζει σε πλατφόρμα με ένα εισιτήριο, αλλά και ως θεατρική ομάδα θα ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο.
Εύχεται να ανοίξουν σύντομα τα Θέατρα για να κοινωνήσει το έργο του. Όπως αναφέρει η ομάδα: «Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της ομάδας μας είναι η συσχέτιση του καλλιτεχνικού της έργου με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που το γεννά και η επικοινωνία αυτού του έργου στο ευρύτερο κοινό αλλά και σε μη προνομιούχες ομάδες, σε τοπικούς δήμους και στην περιφέρεια. Στοχεύουμε στην πραγματοποίηση περιοδειών μιας και ο θεατρικός μας κώδικας είναι προσβάσιμος σε όλες τις γλώσσες και επειδή πιστεύουμε στην σημασία της επικοινωνίας και της ανταλλαγής με άλλους λαούς και κουλτούρες.»
Παρακολουθείστε τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που μας παραχώρησαν και όταν θα επιστρέψουν στα θέατρα θα σας ενημερώσουμε να πάτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις τους!
Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι – Art Vouveau | Αττικό Σχολείο
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου | 21:00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι” από την ομάδα Art Vouveau
Μέσα από την εναλλαγή φανταστικού και πραγματικού κόσμου δύο ηθοποιοί μας αφηγούνται βουβά την πορεία της αγάπης ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα της εποχής, την ανελευθερία και την φτώχεια, από την πρώτη συνάντηση μέχρι τον χωρισμό.
Ιδέα – Σύλληψη – Δραματουργία : Ομάδα Art Vouveau, Σκηνοθεσία: Θανάσης Μεγαλόπουλος
Παίζουν: Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, Στο πιάνο: Γιάννης Σελέκος
Art Vouveau /
Θεατρική ομάδα Art Vouveau ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα και αποτελείται από τους ηθοποιούς: Θανάση Μεγαλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Δανάη Τίκου. Κοινό τους όραμα είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου σκηνικού κώδικα που υπερβαίνει τα όρια της γλώσσας, αντλώντας υλικό από ποικίλες μορφές τέχνης και συνδυάζοντας ζωντανή μουσική και παραδοσιακές θεατρικές φόρμες, όπως η Κομέντια Ντελ Άρτε και το Θέατρο Μάσκας, με σύγχρονες τεχνικές αφήγησης που συναντάμε στις βωβές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και στο σωματικό θέατρο. Έχουν στο ενεργητικό τους τέσσερις θεατρικές παραγωγές (“Τα δεκανίκια, ή πώς ξέμαθα να περπατώ”, “Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε”, “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι” και “Δίπλα δίπλα”).
Παράλληλα με τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών παραστάσεων, βασική προτεραιότητα της ομάδας είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων πάνω στις τεχνικές που έχει αναπτύξει μέσα από την ερευνητική της δουλειά τα τελευταία 7 χρόνια. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς σεμινάρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και του εξωτερικού. Σταθεροί συνεργάτες της ομάδας είναι οι ηθοποιοί Αφροδίτη Κλεοβούλου, Τάσος Δημητρόπουλος, ο μουσικός Γιάννης Σελέκος, και ο σκηνοθέτης/ακροβάτης/ηθοποιός Camilo Bentancor.
Baumstrasse-Δρόμος με Δέντρα /
Το Baumstrasse Studio φιλοξενεί διαφορετικά είδη τέχνης και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας στον Βοτανικό. Η θεατρική σκηνοθέτης Μάρθα Φριντζήλα και ο συνθέτης Βασίλης Μαντζούκης δημιούργησαν αυτό το μέρος των 500 τ.μ. με μοντέρνο εξοπλισμό και τη δυνατότητα φιλοξενίας όλων των μορφών τέχνης. Τα τελευταία 7 χρόνια έχει φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό από μουσικούς, χορευτές, performers, visual artists, συγγραφείς, ποιητές, καθηγητές και ακαδημαϊκούς, θεατρικές παραστάσεις και σεμινάρια από Ελλάδα και εξωτερικό.
Με έμφαση στην εκπαίδευση το Baumstrasse Studio διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, master classes.
Εστιάζει στην έρευνα και στον διαρκή πειραματισμό όλων των μορφών μοντέρνας έκφρασης και επικοινωνίας.
Υπάρχουν μοντέρνα ηχητικά και φωτιστικά συστήματα, ένα μεγάλο θέατρο, ένα πλούσιο αρχείο ταινιών και μουσικής, και μια συνεχώς ανανεωμένη βιβλιοθήκη αφιερωμένη στις τέχνες και στις κοινωνικές επιστήμες.
https://www.dentra.gr/gr/concerts–events/theatre
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος – AttikoAncientGreekDramaSchool
Η διαρκής μελέτη και παρουσίαση του έργου των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους άξονες του καλλιτεχνικού έργου του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ που δρα με την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα.
Η επιλογή για την ενασχόληση με το αρχαίο δράμα σχετίζεται άμεσα με τη γλώσσα και τον τόπο στον οποίο ζουν και δημιουργούν τα μέλη της ομάδας.
Στόχος της ομάδας αποτελεί εξαρχής η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού με διεθνή προσανατολισμό για τη μελέτη του αρχαίου δράματος όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε όλα τα στάδια της εκπόνησης μιας παράστασης.
To Βaumstrasse / Δρόμος με Δέντρα συνεργάζεται με τον Δήμο Ελευσίνας για την δημιουργία του θεσμού του Αττικού Σχολείου και παρουσιάζουν από την 1η έως και τις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο το Θερινό Σχολείο, διάρκειας δέκα ημερών με παράλληλες εκδηλώσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και εισηγητών.
Ελεύθεροι πολιορκημένοι (από τα Ιταλικά σχεδιάσματα)
«Η αιτία τόσου κοιτάγματος, τόσης χαμηλόφωνης ομιλίας του κόσμου που περνούσε εμπρός μου, μου αποκαλύφθηκε από τον μεγάλο και γλυκό πλούτο της αγάπης σας. Και τώρα όλα αυτά που μας συμβαίνουν μου παρουσιάζονται σαν σκιές. Όλα όσα κάποτε μου φαίνονταν ασύλληπτα μακριά και ψηλά, τώρα μοιάζουν για μένα όπως όταν βλέπει κανείς από την ψηλή όχθη την εικόνα του κάτω στην επιφάνεια του νερού. Δέν χάθηκαν λοιπόν όλα για μας.
Έπαψα να βλέπω αυτό το αδυνατισμένο παιδί μου σαν μιά ζωγραφιά πού κάνουν στο στήθος τους οι θαλασσινοί με το βελόνι. Έπαψα να ζηλεύω το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε. Αλλά όπως αυτό το πουλί, όταν η καλοκαιρινή ζέστη φλογίζει τη φύση, βρίσκει την ευτυχία του στη δροσερή σκιά και τη δέχεται με τη μικρή ψυχή του και μ’ ένα φευγαλέο κελάϊδημα, έτσι κι εγώ, από τη δίνη των οπλισμένων εχθρών που με κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ’ αυτόν εδώ το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι θρόνοι της γης – μιλώ για σένα, ώ ευεργετικό όρυγμα που θα ανατιναχτείς τα ξημερώματα».
Μάρθα Φριντζήλα