“Τα δίσεκτα εκείνα χρόνια της κατοχής, οι Ελληνίδες νοικοκυρές, με φαντασία και αγάπη, πλούτισαν το τραπέζι της ανέχειας με γεύσεις πρωτόγνωρες, όπως είναι το στιφάδο με κάστανα. Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γνωρίσουμε τα φαγητά της επιβίωσης;”
Από το Βιβλίο της Ναταλία Σαμαρά
Γίνεται απαράλλαχτα όπως το γνωστό στιφάδο, με τη διαφορά πως λείπει το κρέας το οποίο αντικαθιστούμε με κάστανα. Είναι ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό φαγητό, έστω και αν λείπει και το λάδι, οπότε βάζουμε περισσότερη ντομάτα πελτέ.
ΥΛΙΚΑ
• 1 οκά κρεμμύδια
• ½ οκά κάστανα
• 1-2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 κουταλιές ξύδι
• 1 κουταλιά πετιμέζι
• 2 φλιτζάνια νερό
• Λάδι όσο υπάρχει
• 2-3 κόκκους πιπέρι, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τα κάστανα από τον εξωτερικό φλοιό και τα βάζουμε όσο χρειάζεται για να καθαριστεί και ο εσωτερικός φλοιός και να παραμείνουν ακέραια.
2. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τη ντομάτα διαλυμένη σε νερό, το ξύδι, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, το πετιμέζι, το λάδι (όσο υπάρχει) και το νερό.
3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό. Επειδή τα κάστανα βράζουν γρήγορα, τα ρίχνουμε προς το τέλος, όταν τα κρεμμύδια είναι μισοβρασμένα.
Discussion about this post