Κάτω από την πόλη, υπάρχει μια άλλη πόλη. κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι μπλε, κόκκινες και πράσινες γραμμές της ΣΤΑΣΥ φτιάχνουν έναν πολύχρωμο χάρτη στην υπόγεια πόλη, που φέρνει στην επιφάνεια μυστικά από το πλούσιο αθηναϊκό παρελθόν και γίνεται το πιο ζωντανό σκηνικό για να ξεδιπλωθούν ιστορίες, μικρές και μεγαλύτερες, που όλες βάζουν το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη συνθήκη που μοιάζει με ταινία σε fast forward και έχει ως φόντο σταθερές τροχιές, ήχους σήραγγας, σίδερου, φρένου, κλειστά και ανοιχτά παράθυρα, με εικόνες σκοτεινές και φωτεινές που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
«Στις… Δάφνες του Μετρό»
Αυτός ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σε ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του Μετρό το μακρινό 2000 — τότε που το μετρό εγκαινίαζε μια άλλη πόλη κάτω από την πόλη και η Δάφνη αποτελούσε τον τερματικό σταθμό. Δύο γραμμές –μην πούμε τρεις– μετά, το μετρό της Δάφνης έχει δημιουργήσει τον δικό του κύκλο ζωής!
Δάφνη Ή Κατσιπόδι
Κατά την Τουρκοκρατία, η Δάφνη ήταν γνωστή με το όνομα Κατσιπόδι. Για το από πού προέρχεται το τοπωνύμιο υπάρχουν πολλές εκδοχές: α) μεσαιωνική τοπωνυμία που προέρχεται από τα κτήματα της οικογένειας Κατσιπόδη, β) πηγές του 1971 παραπέμπουν στον Τούρκο διοικητή της περιοχής Κατσίμπεη, γ) φιλοξενούνταν κατσίκες στην περιοχή.
Τον Μάρτιο του 1951, επί δημαρχίας Ηλία Πετροπουλέα, ο δήμος μετονομάστηκε σε «Δάφνη». Πιστεύεται ότι το όνομα προήλθε από τους θάμνους που είχαν φυτευτεί στην περιοχή με εντολή του δημάρχου Ηλία Πετροπουλέα. Δεν ήταν όμως μια τυχαία επιλογή φυτού, καθώς ο Πετροπουλέας καταγόταν από τη Δάφνη Λακωνίας και πιθανότατα ήθελε να δώσει στο δήμο το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μια λιγότερο πιθανή εκδοχή περί του ονόματος είναι ότι ένας κάτοικος του δήμου, ο Αθ. Καράμπαμπας, ως δημοτικός σύμβουλος, πρότεινε στον δήμαρχο Πετροπουλέα να δώσει στο δήμο το όνομα της αγαπημένης του κόρης, Δάφνης.
Οι δάφνες ήταν το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από όλους τους Αθηναίους ως πατρώος θεός τους, γιατί κατά τον μύθο ήταν πατέρας του Ίωνα, ιδρυτή της φυλής στην οποία ανήκαν. Άλλωστε ιερό του θεού υπήρχε στην αρχαιότητα πλησίον του Ιλισού.
Λεωφόρος Βουλιαγμένης
Σήμα κατατεθέν της γειτονιάς, η λεωφ. Βουλιαγμένης υπάρχει ουσιαστικά από την αρχαιότητα. Σε θέση παράλληλη με τη σημερινή υπήρχε ένας μεγάλος δρόμος ο οποίος κατέληγε στα νότια παράλια της Αθήνας.
Πρόκειται για την Αστική οδό, όπως ονομαζόταν από τους αρχαίους, η οποία ήταν ο κύριος οδικός άξονας στην περιοχή δυτικά του Υμηττού και διατηρήθηκε ως τους νεότερους χρόνους — όπως αποδεικνύουν χάρτες του 19ου αιώνα. Η σημερινή μορφή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1950 από τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η πιο διάσημη πλατεία δεν είναι αυτή του μετρό
Υπάρχει μεγάλος αριθμός πλατειών, με πιο χαρακτηριστικές τις Ελευθερίας, 25ης Μαρτίου, Κονδύλη, Καλογήρων, Βενιζέλου, Ζωοδόχου Πηγής, Εμμανουήλ Παππά, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηρώων Πολυτεχνείου. Η πιο χαρακτηριστική είναι η πλατεία Ηρώων ή –όπως είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής– πλατεία Δημαρχείου. Η πλατεία προϋπήρχε, αλλά σχεδιάστηκε για να πάρει τη σημερινή της μορφή το 1989. Συντριβάνια, παγκάκια, παρτέρια, περίφραξη, πέργκολα — όλα δημιουργούν την αίσθηση ενός ξέφωτου στην καρδιά της πόλης.
- Οι βασικές οδικές αρτηρίες που διασχίζουν τη Δάφνη είναι οι λεωφόροι Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως. Σημαντικές κυκλοφοριακά οδοί είναι οι Εθνάρχου Μακαρίου και Παπαναστασίου. Η κατασκευή του μετρό έδωσε μία μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα, όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (π.χ. χώρος στάθμευσης), αν και στην αρχή είχε προβλεφθεί από τη ΣΤΑ.ΣΥ.
- Ο σταθμός Δάφνης πήρε το όνομά του από τη γειτονιά. Βρίσκεται κάτω από την πλατεία Καλογήρων και εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 2000. Κατά την έναρξη της λειτουργίας του υπήρξε τερματικός σταθμός, μέχρι η γραμμή να επεκταθεί ως το σταθμό Αγίου Δημητρίου/Αλέξανδρου Παναγούλη στις 5 Ιουνίου 2004, και σήμερα, έως το Ελληνικό.
- Το σταθμό της Δάφνης, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, κοσμεί το έργο του Δημ. Μυταρά Δεξίλεως. Το έργο αναπτύσσεται σε 4 κεραμικές συνθέσεις διαφορετικών διαστάσεων. Η μορφή που κυριαρχεί είναι ο Δεξίλεως, ο αρχαίος Αθηναίος, ο οποίος υψώνει το δόρυ του ενάντια στον πεσμένο, κάτω από το άλογό του εχθρό, σαν ένας αρχαίος Άγιος Δημήτριος. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη τις μορφές του ανάγλυφου της αρχαίας επιτύμβιας στήλης του Δεξίλεω.
Paparδέλα | Λίγη Νάπολη στη Δάφνη σου 400 μ. από μετρό Δάφνη
Η «Paparδeλα» βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια πολύ κοντά στο μετρό της Δάφνης, στην καρδιά μιας από τις ωραιότερες συνοικίες της Αθήνας, και απλώνει τα τραπέζια της πάνω στη γραφική πλατεία. Χαρακτηρίζεται για τη γεύση, την ποιότητα, αλλά και την άψογη εξυπηρέτηση με πολλά χαμόγελα και φιλική ατμόσφαιρα. Ξυλόφουρνος, πίτσες, μακαρονάδες, ριζότο, ορεκτικά, αλλά και ψητά και burgers, συνθέτουν ένα μενού για τις πιο χορταστικές μέρες και νύχτες, που δίνουν ναπολιτάνικη νότα στη γειτονιά. Και λέμε γειτονιά, γιατί το μαζί είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό το εστιατόριο, κάτι που είναι εμφανές από τις πρώτες στιγμές, αφού αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου! Φυσικά, γίνεται και delivery για παρεΐστικες βραδιές στο σαλόνι σου. Αφέσου στη ναπολιτάνικη γοητεία της παραδοσιακής trattoria!
Αγ. Βαρβάρας 65, Δάφνη | Τ.: 210 97 56 353 | Fb: Paparδeλα
Το στέκι του Κώστα | Αυθεντικό σουβλάκι όπως παλιά! 400 μ. από μετρό Δάφνη
Αυθεντικό στέκι της γειτονιάς από το 1981, «Το Στέκι του Κώστα» είναι ένα σημείο αναφοράς όπου ξέρεις ότι και θα χορτάσεις, και θα γευτείς ποιοτικό σουβλάκι, και θα αισθανθείς σαν στο σπίτι σου! Ο νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε το κατάστημα από το τέλος του 2012 και έχει διατηρήσει το ίδιο μενού και τον ίδιο χαρακτήρα, ενώ συνεχώς βελτιώνει την ποιότητα και την απόλαυσή μας. Φημίζεται για το χειροποίητο μπιφτέκι του (πιστέψτε μας, πρέπει να το δοκιμάσετε!) και μπορούμε εκτός από πίτα να παραγγείλουμε και μερίδες, σαλάτες, ορεκτικά. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, επιλέγουμε αυλή ή τα τραπέζια στον πεζόδρομο για πιο ανοιξιάτικη διάθεση, με πολλά τσουγκρίσματα σε μικρές ή μεγάλες παρέες. Φυσικά,γίνεται και διανομή στο σπίτι.
Αγίας Βαρβάρας 59 | Τ.: 210 97 00 432 | Fb: Το Στέκι του Κώστα