Τι είναι αυτό που αντέχει στον χρόνο; Το “όχι εφήμερο” και το “με ημερομηνία λήξης”; Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη “παλαίωση”, τα μαγαζιά, οι περιοχές, τα πρότυπα κάνουν γρήγορα τον κύκλο τους. Είναι σαν μία είδηση που δεσπόζει για μερικά 24ωρα και μετά χάνεται, για να έρθει άλλη στην θέση της. Η μόδα, το “ιν”, αλλάζει γρήγορα και αυτό θεωρείται φυσιολογικό.
Όμως τελικά πως κάποιοι χώροι αντέχουν στον χρόνο ανεξάρτητα εποχής, μόδας και περιόδου;
Μέσα από αυτό το αφιέρωμα δίνουμε λόγο ακριβώς σε τέτοιους χώρους, εστιατόρια, bar, ουζερί που μετρούν δεκαετίες. Όταν κάτι αντέχει στον χρόνο αξίζει!
Η διαχρονικότητά τους έχει κερδηθεί από την ποιότητα και το κύρος τους, δεν είναι αποτέλεσμα διαφημιστικών καμπανιών αλλά με την μετάδοση από στόμα σε στόμα για ολόκληρες δεκαετίες.
Σεβασμός στους κλασικούς λοιπόν μιας και είναι κομμάτι της ίδιας της πόλης και της ιστορίας της. Και πολλές φορές αυτοί οι χώροι γίνονται ένα με την περιοχή, την πλατεία, τον δρόμο.
Ευτυχώς λοιπόν που συνεχίζουν να υπάρχουν αυτά τα σημεία αναφοράς σε μία πόλη που ψάχνει να βρει την ιστορία της…
Η λέξη κλασικός προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλάσις (της κλάσεως) που σημαίνει “τάξη, σειρά”. Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ότι ένας ποιητής ήταν κλασικός, εννοούσαν ότι ήταν πρώτης τάξεως και ότι ξεχώριζε από τους υπόλοιπους.
DECADENCE CLUB
Το Decadence ταράζει ακόμη την Αθήνα! O Παναγιώτης ήρθε δίνοντας ξανά ζωή σε ένα από τα πιο θρυλικά club της πόλης και προσκαλεί τους Αθηναίους πίσω στο διώροφο ιστορικό
κτίριο!
Χριστέ μου! Τι … “Decadence”!
Tο ιστορικό κλαμπ-μπαρ ανοιξε το 1976. Tο Decadence βρισκόταν, και ευτυχώς βρίσκεται ακόμα, στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου και Πουλχερίας στα Εξάρχεια.
Η ιστορία του μεγάλη και πλούσια. Χώρος που κυνηγήθηκε από την αστυνομία.
Χώρος πολιτικοποιημένος προς τα «αριστερά», ενώ το ίδιο το κτίριο άνηκε σε έναν αντιβασιλέα χουντικό, με το όνομα Ζωιτάκης.
Το club όμως, που άνοιξε σε μια ταραγμένη μεταπολιτευτική εποχή, διαμόρφωσε το δικό του χαρακτήρα.
Στήριξε όλες τις τέχνες, ήταν ανοιχτό στο διαφορετικό, ο καθένας μπορούσε να απομονωθεί και να βγάλει τον αληθινό του εαυτό.
Το 2008 έκλεισε, όχι γιατί δεν πήγαινε πολύς κόσμος, αλλά για άλλους λόγους, γραφειοκρατικούς.
Το 2017 όμως, ο Πάνος αποφάσισε να αναβιώσει το αγαπημένο μας και αγαπημένο του ιστορικό κλαμπ: διατήρησε το κτίριο, τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, ενώ έκανε ολική ανακαίνιση για τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Όμως το κλίμα είναι το ίδιο!
Το Decadence έχει νέο αέρα, το στηρίζουν και οι παλιοί θαμώνες, αλλά και οι καινούργιοι που θέλουν να λένε ότι «βρέθηκαν κι εκείνοι εκεί». Παλαιότερα, το είχαν επισκεφθεί από τον Nick Cave μέχρι τους Tindersticks, αλλά η φήμη του είναι τόσο μεγάλη, που πριν από κάνα μήνα το επισκέφθηκε και ο Τζέφρι από το Game of Thrones, ο κατά κόσμον Jack Gleeson.
Το μπαρ της παρακμής είναι ακόμα εδώ. Και όσο πάει… ακμάζει!
1976| Σημαντικές στιγμές
- 24 Φεβρουαρίου
Υιοθετείται νέο σύνταγμα στην Κούβα. - 1 Μαΐου
Σκοτώνεται σε τροχαίο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης ο Αλέξανδρος Παναγούλης - 29 Ιουνίου
Οι Σεϋχέλλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. - 26 Νοεμβρίου
Κυκλοφορεί το “Anarchy in the U.K.”, το πρώτο single των Sex Pistols. - 7 Δεκεμβρίου
Πεθαίνει ο Κώστας Μουσούρης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης - 14 Δεκεμβρίου
Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφονεί στο Παλαιό Φάληρο τον απότακτο αστυνόμο Ευάγγελο Μάλλιο.
Πουλχερίας 2, Αθήνα
Τ.: 693 656 5245
fb: Decadence Club
Au revoir bar
Ακόμη κι αν η Πατησίων έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, υπάρχει ένα μέρος που μένει ίδιο, σταθερό και αναλλοίωτο: το Au Revoir!
Au Revoir: Το ιστορικότερο μπαρ της Αθήνας
Η «βασιλική» πόρτα επί της Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Τήνου, σε κάνει να καταλαβαίνεις κι ας μην το ξέρεις, ότι μέσα εκεί θα κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Πόλης.
Το Au Revoir υπάρχει από το 1957. Σερβίρει τα ποτά του μέχρι σήμερα σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική, ζεστή και μαγική και δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην το γνωρίζει.
Η Κυψέλη ήταν η Μέκκα των καλλιτέχνων και έτσι, όλοι οι διάσημοι θεατρίνοι της Αθήνας έχουν καθίσει στα τραπέζια του Au Revoir. Και όχι μόνο. Ποιητές, γλύπτες, μουσικοί, μέχρι και ο Φρανκ Σινάτρα έχουν ζήσει τις δικές τους ιστορίες μέσα στο μαγαζί, όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και πως να αλλάξει; Πώς να πειραχτεί;
Αφού το έφτιαξε ο διάσημος αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος αμισθί, ως φίλος των ιδιοκτητών.
Ούτε τα ποτά έχουν αλλάξει: θα βρεις τα «αυθεντικά» και όχι τα εκσυγχρονισμένα cocktail!
Όποτε πηγαίνω στο Au Revoir, δεν θέλω να συζητήσω με την παρέα μου. Θέλω να αναλογιστώ πόσες ιστορίες έχουν γεννηθεί και τελειώσει μέσα στο μπαρ, πόσοι πέρασαν και έζησαν τα νεανικά τους χρόνια, πόσα φιλιά έχουν ανταλλαχθεί, πόσα ιστορικά γεγονότα είδαν οι θαμώνες μέσα από τη χαρακτηριστική τζαμαρία να συμβαίνουν επί της Πατησίων.
Και κάθε φορά που περνάω και με ρωτούν οι νέοι του σήμερα «Συγγνώμη ξέρετε που είναι το Au Revoir;» χαμογελάω σκεπτόμενη ότι κι αν όλα τριγύρω αλλάζουν, το Au Revoir ίδιο θα μένει…
1957| Σημαντικές στιγμές
- 14 Ιανουαρίου
Ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών στην Καλιφόρνια μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. - 13 Μαρτίου
Κουβανοί επαναστάτες φοιτητές εισβάλουν στο προεδρικό παλάτι στην Αβάνα σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατά της ζωής του προέδρου Φουλχένσιο Μπατίστα. - 25 Μαρτίου
Η Ιταλία, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπογράφουν τη συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ., προπομπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης). - 28 Μαρτίου
Αρχίζει να εκπέμπει η ΕΡΤ Κέρκυρας. - Σεπτέμβριος
Ο Δημήτριος Βακόνδιος επινοεί τον καφέ φραπέ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Πατησίων 136, Αθήνα
Τ.: 210 82 30 474
fb: Au Revoir (Bar)
Ιπποπόταμος bar
Όποιος δεν έχει βγει ραντεβουδάκι στον «Ιπποπόταμο» ή είναι υπερβολικά γέρος ή υπερβολικά νέος. Γιατί για τις ενδιάμεσες γενιές, ο «Ιπποπόταμος» είναι… κλασικός!
Ο «Ιπποπόταμος» που τον διεκδικούν 40 χρόνια Εξάρχεια και Κολωνάκι
Ο «Ιπποπόταμος» υπάρχει στην οδό Δελφών από το 1978 μέχρι σήμερα. Έτσι όπως το θυμούνται οι θαμώνες από τότε. Ή μάλλον περίπου έτσι, καθώς το 2014, ο πρώτος ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε, πήγε να το κλείσει, αλλά τρεις παλιοί πελάτες, δεν άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Έτσι, το πήραν και έκαναν πολύ μικρές αλλαγές, ενώ χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο η αυλή. Όμως το μαγαζί είναι το ίδιο. Ο θρυλικός Αθηναϊκός Ιπποπόταμος, που όλοι όσοι θέλουν να λέγονται Αθηναίοι τον γνωρίζουν.
Είναι το ίδιο ρετρό, έχει την ίδια ατμόσφαιρα, σερβίρει ακόμη τη διάσημη σαγκριά με τη μυστική συνταγή από τον πρώτο ιδιοκτήτη, παίζει διάφορα είδη μουσικής, έχει τη δική του μοναδική κουλτούρα, έχει τη Μιράντα του που φτιάχνει ποτά εδώ και 30 χρόνια.
Είναι τόσο κλασικό πλέον, που δεν γνωρίζει μόδες και ηλικίες.
Όλες τις εποχές είναι στέκι για ροκάδες και κουλτουριάρηδες, για αριστερούς και δεξιούς (αν και κάποτε λένε ότι ο πιο δεξιός εκεί μέσα ήταν τροτσκιστής!), για δικηγόρους, για φοιτητές, για Εξαρχειώτες και Κολωνιακιώτες (γιατί είναι ακριβώς στο «όριο»!).
Την πρώτη φορά που πήγα ήμουν 17, φορούσα all star και μίνι φούστα με γκέτες στους αστραγάλους, ήπια μια κανάτα σαγκριά με την κοριτσοπαρέα.
Η τελευταία φορά ήταν με την ίδια κοριτσόπαρεα, φορούσα τακούνια και φορεσιά politically correct, καθώς πήγα μετά τη δουλειά. Τι σημασία έχει όμως; Ο «Ιπποπόταμος» ήταν, είναι ( και ελπίζουμε να είναι) εκεί, πάντα και για όλους μας!
1978| Σημαντικές στιγμές
- 1 Μαρτίου
Γεννιέται ο Τζένσεν Ακλς, ο κούκλος Αμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στο Supernatural - 25 Ιουνίου
Η σημαία των ΛΟΑΤ που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο. - Νοέμβριος:
όλη η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ότι στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας βρέθηκε σε πρωτόγονη κατάσταση η 46χρονη Ελένη Καρυώτη, η οποία παρέμεινε «θαμμένη» από τ’ αδέλφια της στο υπόγειο του σπιτιού της για 29 ολόκληρα χρόνια επειδή έκανε το «λάθος» να ερωτευτεί ένα δάσκαλο στα 17 της - 27 Νοεμβρίου
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν
Δελφών 3Α, Αθήνα
T.: 210 36 34 583
Κληματαριά ταβέρνα
Για 90 ολόκληρα χρόνια, η «Κληματαριά» βρίσκεται στην πλατεία Θεάτρου για να δίνει χαρά στη γεύση μας(με το υπέροχο φαγητό) και στην ακοή μας (με τα φοβερά live).
Η «ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ» «αναρριχάται» μέχρι σήμερα στην Πλατεία Θεάτρου
Η ταβέρνα Κληματαριά διανύει σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, στο ίδιο μέρος και με την ίδια ζεστή ατμόσφαιρα. Σε μια γειτονιά αρχικά «θεατρική» (δίπλα στο πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου) είδε τις εποχές και τους ανθρώπους να αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου!
Ο πρώτος ιδιοκτήτης, κ. Γεροδήμος, «βάφτισε» το μαγαζί και από τότε, όσες προσπάθειες έγιναν να αλλάξει το όνομα, έπεσαν στο κενό. Το 1995 ανέλαβε το μαγαζί ο Περικλής. Μουσικός ο ίδιος, αποφάσισε να κρατήσει ζωντανή την Κληματαριά, όπου έπαιξαν μέχρι και ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους.
Διατηρεί το μουσικό χαρακτήρα της ταβέρνας, φέρνοντας αξιόλογα σχήματα, επιμένει στο ωραίο φαγητό και «κρατά γερά» τον πολιτισμό της ταβέρνας, που είναι πλέον δυσεύρετος.
Όσο για τους θαμώνες; Βεβαίως και στηρίζουν ακόμη την παραδοσιακή ταβέρνα, παρά την κακή φήμη που έχει η γειτονιά στις μέρες μας. Αλλά, η «κλασική» πλέον Κληματαριά δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί τα σημεία των καιρών και να στέκει όρθια, αναλλοίωτη στο χρόνο, ως ένας φωτεινός φάρος αναμνήσεων και ένδοξου παρελθόντος!
Αν θέλετε να πάρετε άρωμα παλιάς Αθήνας, δεν έχετε παρά να βρεθείτε και εσείς, όπως και χιλιάδες άλλοι στην Κληματαριά. Η αυθεντική ελληνική κουλτούρα της διασκέδασης βρίσκεται εκεί.
1927| Σημαντικές στιγμές
- 3 Ιουνίου
Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. - 15 Σεπτεμβρίου
Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος - 6 Οκτωβρίου
Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ομιλούσα ταινία:
Ο τραγουδιστής της τζαζ. - 3 Νοεμβρίου
Καθελκύεται το υποβρύχιο Παπανικολής Ι. - 12 Νοεμβρίου
Ο Λέων Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας στον Ιωσήφ Στάλιν
τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της
Σοβιετικής Ένωσης. - 30 Δεκεμβρίου
Ανοίγει στο Τόκιο η γραμμή Γκίνζα,
η πρώτη γραμμή μετρό στην Ασία.
Πλ. Θεάτρου 2, Aθήνα
T.: 210 32 16 629
www.klimataria.gr
Μαγεμένος αυλός εστιατόριο
Ένας «αυλός» εξακολουθεί να μας «μαγεύει» από το 1961 στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι. Εκεί που έτρωγε ο «τέως» Κωνσταντίνος και ο «γέρος» Καραμανλής, μπορούμε να τρώμε κι εμείς μέχρι σήμερα!
ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ: Ένα εστιατόριο με μεγάλη ιστορία!
Ιδρύθηκε το 1961, τότε που η γειτονιά του Παγκρατίου λεγόταν Βατραχονήσι, η πλατεία Προσκόπων ήταν αλάνα, ενώ ο Ιλισός κυλούσε ακόμη. Εδώ λοιπόν στήθηκε ο «Μαγεμένος Αυλός», με όλη την αφρόκρεμα της Αθήνας να παρελαύνει για να δοκιμάσει τα μοναδικά «μαγικά» πιάτα του, με πολιτικούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων, να το μετατρέπουν σε στέκι.
Ιστορικό μέρος, που διατηρεί και τα ιστορικά φημισμένα πιάτα του όπως τις κροκέτες παρμεζάνας, αγαπημένη επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι, και το φιλέτο Κόζακ, ενώ μπορείς να επιλέξεις γεύσεις που αντιστοιχούν σε κουζίνες του εξωτερικού. Και τα παραδοσιακά πιάτα, βέβαια, κατευθείαν από την κουζίνα της γιαγιάς μας, δεν περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Μπορεί το Παγκράτι να άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου και να διαμορφώνεται σε ξεχωριστή περιοχή της Αθήνας, αλλά ο «Μαγεμένος Αυλός» παραμένει και αποτελεί το σήμα κατατεθέν, ενώ δεν υπάρχει γενιά που να μην τον ξέρει!
Το όνομα, στο μεταξύ, είναι τόσο επιτυχημένο, που το καταλαβαίνεις με το που μπεις μέσα: ζεστή ατμόσφαιρα, με ζωντανή μουσική που συνοδεύει την ακοή μας, τη στιγμή που μαγεύεται η γεύση μας, αλλά και η όρασή μας με την υπέροχη διακόσμηση του μαγαζιού που επέλεξε να επιτρέψει στους τοίχους και στο πάτωμα.
Ακόμη και στις σκαλιστές ροτόντες είναι εμφανής η πατίνα του χρόνου με τη φυσική φθορά που αυτή προκαλεί. Μια επιλογή κλασική εδώ και δεκαετίες. Μια «μαγεία» που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των Αθηναίων.
1961| Σημαντικές στιγμές
- 13 Απριλίου
Ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες φοιτητές στη Δυτική Γερμανία είναι οι πλέον πολυάριθμοι μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών, ενώ οι εργάτες, οι οποίοι αγγίζουν τους 35.000, κατατάσσονται τρίτοι, μετά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. - 17 Απριλίου
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά. - 21 Απριλίου
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων έφθασε τα 57 χρόνια και των Ελληνίδων τα 62, ενώ προπολεμικά ήταν 37 και 38 αντιστοίχως. - 1 Μαΐου
Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την Κούβα σοσιαλιστικό κράτος και καταργεί τις εκλογές.
Αμύντα 4, Αθήνα
Τ.: 210 72 23 195
www.magemenosavlos.com
Το ουζερί του Λάκη εστιατόριο
Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης. Ο λόγος για το ουζερί του Λάκη,που παραμένει ακόμη περιζήτητο στην πεζοδρομημένη Ελπίδος της πλατείας Βικτωρίας με την παλιά αστική αύρα της.
Ουζερί του Λάκη: Το ψάρι έχει το μαγαζί του
Κοινό μυστικό των απανταχού ψαροφαγάδων και των φανατικών σταθερών θαμώνων απ’ όλη την Αθήνα αφού το ουζερί του Λάκη έχει χτίσει τη φήμη του από το 1984.
Η διακόσμηση του μαγαζιού μαρτυρά τα χρόνια που πέρασαν και οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Σε κάδρα αναρτημένα όσα έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται. Απλό, όμορφο και κλασικό.Το ναυτικό σωσίβιο που κρέμεται στο τοίχο με τη χρονολογία του μαγαζιού εξηγεί πως από τις ξύλινες καρέκλες έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης να γευθεί φρέσκο ψάρι από την Κύμη.
Ο Γιώργος Λάμπρου καθημερινά σας καλωσορίζει στο μαγαζί του και σας οδηγεί στη βιτρίνα με τα φρέσκα ψάρια για να επιλέξετε και να σας προτείνει. Ανάλογα με την ψαριά, οι προτάσεις καθημερινά ποικίλουν.
Αν κάτι σου μείνει σε αυτό το μαγαζί είναι οι απλές και νόστιμες γεύσεις του και η μαγείρισσά του. Η Άννα, κεντρικό πρόσωπο στο ουζερί του Λάκη, προμηθεύει τα τραπέζια με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.
Τα κλασικά όπως θράψαλο ψητό, τέλειο αχνιστό σαλάχι, μπαρμπούνι και κοτσομούρες ή τα πειραγμένα, όπως πατατοσαλάτα με γαύρο ξιδάτο, σουπιά με μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι τους, λαζάνια του μπεκρή με ρέγκα και αμύγδαλα ή μουσακάς σαρδέλα.
Όσο τα πιάτα πηγαινοέρχονται, οι θαμώνες περνάνε από το πρώτο στο δεύτερο καραφάκι, η γλώσσα λύνεται και αρχίζουν να λέγονται ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες είναι αποτυπωμένες στου τοίχους του καταστήματος. Αυτό είναι το παρόν του και το μέλλον του. Κόσμος που πίνει και διασκεδάζει τρώγοντας καλό φρέσκο ψάρι.
1984| Σημαντικές στιγμές
- 18 Ιανουαρίου
Πεθαίνει ο Βασίλης Τσιτσάνης,
Έλληνας συνθέτης - Ιούνιος
Κυπελλούχος Ελλάδας στην πετοσφαίριση για το 1984 αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας στον τελικό με 3-1
του Ολυμπιακού. - Σεπτέμβριος 1984
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδέχεται τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως πρόεδρος
της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα». - 11 Οκτωβρίου
Ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, η αστροναύτης Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που εκτελεί δραστηριότητα εκτός σκάφους.
Ελπίδος 16 – Πεζόδρομος Πλ. Βικτωρίας
Τ.: 210 82 13 776
fb.: Το Ουζερί του Λάκη
Ο ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
Ένα αφιέρωμα στους κλασικούς της γεύσης και του ποτού θα ήταν λειψό, αν έλειπε από αυτό ο Εξαρχειώτης «Πειναλέων»που επιβιώνει εδώ και 41 χρόνια!
Iκανοποιεί και πείνα και αισθήσεις!
Ο Πειναλέων δεσπόζει στην οδό Μαυρομιχάλη, στον αριθμό 152 από το 1978. Από το 1978 βρίσκεται εκεί νυχθημερόν και η ψυχή και η καρδιά του «Πειναλέοντα»: ο Μακάριος είναι –συντοπίτης- μου από τη Χίο, έφτιαξε το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο με τα ίδια του τα χέρια.
«Χειροποίητο» λοιπόν όπως λέει και ο ίδιος, φρόντισε τα πάντα, από τη διαρρύθμιση μέχρι το τελευταίο καρφί που υπάρχει στο κτίριο, ενώ όλα τα κομμάτια της διακόσμησης είναι μοναδικά, επιλεγμένα από το Μοναστηράκι.
Στον «Πειναλέοντα» ένα πράγμα είναι σίγουρο: όλοι γίνονται αυθόρμητα μία παρέα. Τον Μακάριο τον φωνάζουν με το μικρό του, αφού και μαγειρεύει και σερβίρει και μιλάει με τον κόσμο. Επίσης, τραγουδάει κιόλας όταν έρθει στο κέφι, καθώς πολλοί καλλιτέχνες πηγαίνουν στο μαγαζί με την κιθάρα τους και τραγουδούν κλασικό ρεμπέτικο, έντεχνο και γενικώς τραγούδια «κλασικά» που μιλούν απευθείας στις ψυχές μας.
Γι’αυτό το επιλέγουν όχι μόνο Έλληνες, αλλά και τουρίστες που ακούν για τον «Πειναλέοντα» και έρχονται από την άκρη του κόσμου.
Οι συνταγές του Μακάριου είναι φανταστικές, έχουν και χιώτικο άρωμα: δοκιμάστε το μαστέλλο μας ή το χοιρινό με τη μαστίχα, αλλά μην μείνετε μόνο σε αυτά. Όλα στο μαγαζί είναι φτιαγμένα με μεράκι.
Τόσο μεράκι, που ο «Πειναλέων» δεν διαφέρει και πολύ από το σπίτι μας.
1978| Σημαντικές στιγμές
- 19 Ιανουαρίου
Το τελευταίο σκαθάρι της Volkswagen που κατασκευάστηκε στη Γερμανία αφήνει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν. Η παραγωγή του αυτοκινήτου στη Λατινική Αμερική θα συνεχίζεται μέχρι το 2003. - 16 Μαρτίου
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Άλντο Μόρο απαγάγεται από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. 5 σωματοφύλακες σκοτώνονται. - 16 Μαρτίου
γεννιέται ο Κώστας Μπακογιάννης,
Έλληνας πολιτικός. - 8 Σεπτεμβρίου
Μαύρη Παρασκευή: Στρατιώτες πυροβολούν διαδηλωτές στην Τεχεράνη, με απολογισμό 88 νεκρούς. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μοναρχίας στο Ιράν.
Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια
Τ.: 210 64 40 945
fb.: Tαβέρνα ο Πειναλέων
ΗΛΙΑΣ 1958 | εστιατόριο
Στο ιστορικό μεζεδοπωλείο, ανάμεσα στο πράσινο του Πεδίου του Άρεως, δεν αισθανόμαστε «πελάτες». Αισθανόμαστε φίλοι, οικογένεια, μία παρέα, σε έναν νοσταλγικό χώρο που σε ταξιδεύει στο χρόνο…
Ιστορία και γεύση μπλέκονται στο Πεδίον του Άρεως
Ένα αυθεντικό ελληνικό μαγαζί στο πιο Αθηναϊκό καταπράσινο μέρος. Υπήρχε από το 1939 στη Λ. Αλεξάνδρας, αγοράστηκε από τον κύριο Ηλία το 1958 και βρίσκεται στην οδό Μπούσγου από το 1966. Τώρα, υπεύθυνος είναι ο γλυκύτατος κύριος Χρήστος.
Το μαγαζί ανακαινισμένο, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, προχώρησε στο χρόνο, διατηρώντας την ποιότητά του και την αυθεντικότητα μιας παλαιότερης εποχής.
Μέχρι σήμερα, το φαγητό που προσφέρει ξεπερνά κάθε προσδοκία, τα χαμόγελα παραμένουν πλατιά και το κέφι υπάρχει σε υψηλές δόσεις. Μυρωδιά ζεστού ξύλου, γκραβούρες στους τοίχους που δείχνουν την Αθήνα όπως ήταν κάποτε, τροφοδοτώντας αναμνήσεις στους παλιούς και δημιουργώντας εικόνες στους νεότερους.
Γιατί η ιστορία και η φήμη του ΗΛΙΑ εξαπλώνεται σε όλη την Πόλη, με φοιτητές, οικογένειες, μεγάλες παρέες να δημιουργούν βουή με τις κουβέντες τους, γεγονός που δηλώνει ότι το κλασικό, το παραδοσιακό και το αυθεντικό δεν πεθαίνει ποτέ.
Η οικειότητα που καλλιεργεί ο χώρος, κάνει το μεζεδοπωλείο τη νούμερο 1 επιλογή πολλών γενιών από τότε μέχρι σήμερα. Ιστορικές πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες, έχουν ζήσει τα δικά τους βράδια μέσα στο μεζεδοπωλείο και εξακολουθούν ακόμη να το κάνουν.
Με ζωντανή μουσική τα Σαββατόβραδα και τα Κυριακάτικα μεσημέρια, ο ΗΛΙΑΣ μας ταξιδεύει σε εποχές που μας έφταναν ένα πιάτο πεντανόστιμο φαγητό, καλή παρέα, άφθονο γέλιο, για να αρχίσουμε χορούς και πανηγύρια.
1958| Σημαντικές στιγμές
- 13 Μαΐου
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας, Βενεζουέλα, το αυτοκίνητο του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον δέχεται επίθεση από αντιαμερικανούς διαδηλωτές. - 3 Μαΐου
πεθαίνει ο Γεώργιος Παππάς, Έλληνας ηθοποιός - 4 Ιανουαρίου
Σε μισό και πλέον εκατομμύριο ανέρχονται οι μετανάστες της περιόδου 1959-1965, ανακοινώνει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου. - 29 Δεκεμβρίου
Έπειτα από 12ωρη σύσκεψη, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους: καταδικάζονται οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.
Μπούσγου 2, Πεδίον Άρεως
Τ: 210 64 21 129
www.ilias1958.gr
Μαρτίνης Εστιατόριο
Το εστιατόριο ΜΑΡΤΙΝΗΣ είναι συνδεδεμένο με τα Πατήσια και την ιστορία τους εδώ και πολλά χρόνια. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, θα βρείτε αυθεντικές ελληνικές, μεσογειακές γεύσεις
ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΜΑΡΤΙΝΗΣ – Ένα εστιατόριο και ένα κτίριο με ιστορία που φτάνει πίσω στο 1888
Το κτίριο που στεγάζεται το ιστορικό εστιατόριο των αδερφών Μαρτίνη είναι στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ιακωβάτων, «μεσοτοιχία» με το ναό του Αγίου Λουκά.
Χτίζεται το 1888 από την οικογένεια Σκοτίδα. Γύρω στα 1908, λειτουργεί ως Καφενείο με το όνομα «Κήπος Σκοτίδα» σε μια –τότε- καθαρά εξοχική περιοχή, με πουλάκια να τιτιβίζουν ανάμεσα στα καταπράσινα Πατήσια και ανθρώπους να χαιρετιούνται καλόκαρδα, όπως σε μικρά χωριά.
Το 1937, μετονομάστηκε σε «Εξοχικό Σκοτίδα» και μετατράπηκε σε εστιατόριο, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, έγινε πάλι καφενείο, όπου λάμβαναν χώρα σημαντικά γεγονότα, αφού σημαντικές προσωπικότητες έβγαζαν πύρινους λόγους, κατά τις προεκλογικές εκστρατείες.
Το 1969, οι αδερφοί Μαρτίνη έφτιαξαν το ψητοπωλείο τους δίπλα στον ξακουστό κινηματογράφο «Σελέκτ» και 8 χρόνια αργότερα, το 1977, μισθώνουν από τους ιδιοκτήτες του το ακίνητο του «Καφενείου Σκοτίδα» και το μετατρέπουν σε εστιατόριο.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια, αλλά το Εστιατόριο της οικογένειας Μαρτίνη, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ελληνικής εστίασης, με παραδοσιακές Ελληνικές και Μεσογειακές γεύσεις και άμεση «κατ’ οίκον» διανομή, τα τελευταία χρόνια.
Πρώτο μέλημα είναι πάντα η ικανοποίηση των θαμώνων και όσον αφορά τη γεύση και όσον αφορά την εξυπηρέτηση. Διατηρούν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και σημείο-ορόσημο όχι μόνο για τα Πατήσια, αλλά για όλο το κέντρο της Αθήνας.
1969| Σημαντικές στιγμές
- 8 Ιανουαρίου
Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, θέση την οποία διατηρούσε ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. - 15 -18 Αυγούστου
Πραγματοποιείται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το Φεστιβάλ Γούντστοκ, με μερικούς από τους κορυφαίους ροκ μουσικούς της εποχής. - 1977
7 Ιανουαρίου
Οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς από το υπό κυπριακή σημαία Μ/S Γκλόρια στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι
«Το βαπόρι απ’ την Περσία». - 8 Νοεμβρίου
Ο Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής
στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β΄
της Μακεδονίας στη Βεργίνα.
Πατησίων 289, Αθήνα
Τ.: 210 21 11 063
www.martiniskouzina.gr
Ροζαλία | ταβέρνα
Στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, σε έναν ιστορικό, πολυσύχναστο και καταπράσινο πεζόδρομο βρίσκεται η “Ροζαλία” με τον υπέροχο κήπο από το 1978.
Αχ Ρόζα, Ρόζα “Ροζαλία”
Η πιο γνωστή ταβέρνα των Εξαρχείων, γνωστή τόσο για τις γεύσεις, όσο και για τον υπέροχο χώρο της, κοσμεί την οδό Βαλτετσίου με τον κήπο της από το 1978.
Την “κοσμεί” γιατί αγγίζει όλες τις αισθήσεις μας: μυρίζεις υπέροχες μυρωδιές που θυμίζουν την κουζίνα των παιδικών μας χρόνων, βλέπεις έναν καταπράσινο κήπο, ακούς μουσική, γέλια και κουβέντες.
Η ιστορική ταβέρνα της Βαλτετσίου είναι ακόμη εκεί, να επιμένει στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με το φαγητό της γιαγιάς μας αλλά και με νότες νέας δημιουργίας.
Είναι εκεί για όλους: οικογένειες, ζευγάρια, παρέες, φοιτητές, νεολαία, για όλες τις γενιές. Σε μια γειτονιά… επαναστατική, δεν μπορούσε παρά να πάρει αυτό το όνομα: Η “Ροζαλία” ήταν το κωδικό όνομα της κυρα-Αυγούστας, αντιστασιακής κατά των Γερμανών που ζούσε στο υπόγειο του κτιρίου, όπου τώρα βρίσκεται
η ταβέρνα.
Στο πέρασμα των καιρών, άνθρωποι έζησαν, γέλασαν, έφαγαν, ήπιαν, διασκέδασαν και… φιλοσόφησαν μέσα στη “Ροζαλία” και το κάνουν ακόμη, καθώς δεν μπορεί να βγει από την καρδιά τους. Αλλά και οι νέοι που την ανακαλύπτουν τώρα, τη βάζουν ψηλά στις επιλογές της γεύσης τους!
Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που η Ροζαλία δεν θα είναι το σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων, με τις μουριές, τα πλατάνια, το φοίνικα, την καστανιά και τις ελιές, όπου τόσοι και τόσοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες έδωσαν το παρών.
1978| Σημαντικές στιγμές
- 20 Ιουνίου
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο εγκέλαδος χτυπά τη Θεσσαλονίκη με σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Πεθαίνουν η Κυβέλη και η Σοφία Βέμπο - «Οκτώβρης ‘78»:
Η τελευταία δισκογραφική συνεργασία ενός «διδύμου» που έγραψε μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Ο λόγος βεβαίως για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που συναντώνται και πάλι στο στούντιο το 1978 έπειτα από έντεκα χρόνια «χωρισμού» - 27 Δεκεμβρίου
Ισπανική Μεταπολίτευση: Η Ισπανία γίνεται δημοκρατία μετά από 40 χρόνια φασιστικής δικτατορίας - 1 Δεκεμβρίου
Αναστέλλεται η έκδοση των Times μέχρι τις 12 Νοεμβρίου του 1979
Βαλτετσίου 59, Αθήνα
Τ.: 210 38 02 725
www.rozalia.gr
Διόνυσος ψητοπωλείο
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έρθει κάποια μέρα που ο «Διόνυσος» δεν θα υπάρχει και οι επόμενες γενιές δεν θα δοκιμάσουν το σουβλάκι του, στην πλατεία του Άη Γιώργη.
Ο Δικός μου «Διόνυσος»
Ο «Διόνυσος» στην πλατεία Αγίου Γεωργίου υπηρετεί από το 1969 το χώρο της εστίασης, σερβίροντας το παραδοσιακό σουβλάκι.
Πολλά έχουν γραφτεί για τη γεύση του φαγητού και την ποιότητά του, ακόμη περισσότερα για την ιστορία του και πιο πολλά για τους φημισμένους διάσημους πελάτες του, από ηθοποιούς και πολιτικούς, μέχρι ποιητές και συγγραφείς.
Από το «Διόνυσο» της Κυψέλης, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, έχει περάσει και λαός και Κολωνάκι. Το ίδιο κι εμείς. Στο πέρασμα των χρόνων, μετά το σχολείο, το φροντιστήριο, τη δουλειά, την παράσταση, το σινεμά, ο «Διόνυσος» παρέμενε και παραμένει η πρώτη, η κλασική επιλογή. Κανείς δεν έχει καλύτερη τραγανιστή –όσο-πρέπει-λαδωμένη-πίτα και κανείς δεν «μαγειρεύει» καλύτερα το γύρο.
Κάποτε, έκανα ένα μίνι διάλειμμα από την Κυψέλη –θύμα κι εγώ της κλισέ φράσης «Η Κυψέλη δεν είναι όπως ήταν»- αλλά ξαναγύρισα. Την ημέρα της μετακόμισης, όταν άδειασα τις κούτες μου και έκατσα στον καναπέ, πήρα μια βαθιά ανάσα και είπα ότι βρήκα το σπίτι μου-ξανά.
Αυτόματα, το χέρι μου σχημάτισε τον αριθμό του «Διόνυσου» (που φυσικά ήταν χαραγμένος σε μια γωνιά της μνήμης μου) για να αισθανθώ εξολοκλήρου σαν στο σπίτι μου. Γιατί η γεύση από το σουβλάκι του, το ξακουστό «Μέξικο» με τη μοναδική συνταγή, τα μαγειρευτά φαγητά του είναι κι αυτά… σπίτι μου!
Δεν ξέρω αν όντως η Κυψέλη έχει χάσει την παλιά της αίγλη. Ο «Διόνυσος» όμως παραμένει σταθερή αξία στο χρόνο. Το άκουσμα του ονόματος και η ποιότητα από το σουβλάκι σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο… Εκεί που η γεύση είναι αυθεντική.
Εκεί που οι παιδικές αναμνήσεις ζωντανεύουν με το καλό φαγητό.
1969| Σημαντικές στιγμές
- 10 Ιανουαρίου
Γυναίκες αστυνομικοί ανακοινώνεται ότι θα προσληφθούν για πρώτη φορά. Οι υποψήφιες θα πρέπει “να διαπνέονται υπό υγιών εθνικών πεποιθήσεων”. - 28 Μαρτίου
Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα των Συνταγματαρχών με δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC. - 1 Μαΐου
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης εκχωρεί στον γιο του, Αλέξανδρο, που ενηλικιώνεται, το 50% των επιχειρήσεών του, λέγοντάς του: “Από σήμερα είμαστε συνεταίροι”. - 5 Ιουνίου
Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης - 5 Οκτωβρίου
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών
Ιθάκης 12, Αθήνα
Τ.: 210 82 11 369 & 210 82 36 320
fb: Διονυσος ψητοπωλειο εστιατοριο
Αλάμπεης ξηροί καρποί – κάβα
Εδώ και 48 χρόνια, όλη η Αθήνα ψωνίζει ξηρούς καρπούς από τον «Αλάμπεη». Εκεί, στην πλατεία Κουμουνδούρου, ξέρεις ότι θα βρεις ό,τι σου χρειάζεται για να επιλέξεις σοβαρούς Ελληνικούς ξηρούς καρπούς.
Παραδοσιακοί ξηροί καρποί από το 1970
Από το 1970, ο Αλάμπεης βρίσκεται μέχρι σήμερα, σε μια από τις πιο παλιές πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Κουμουνδούρου.
Κάθε Αθηναίος που σέβεται τον εαυτό του, έχει επισκεφθεί τον Αλάμπεη. Είναι από αυτά τα μέρη που ξέρεις να πηγαίνεις με κλειστά μάτια. Από αυτά τα μέρη που μπορεί να μην θυμάσαι το όνομά τους, αλλά το έχεις συνδυάσει με απολαυστικές γεύσεις.
Το δυνατό σημείο είναι οι ελληνικοί παραδοσιακοί ξηροί καρποί. Επιλεγμένοι με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, φρεσκοκαβουρδισμένοι και γευστικότατοι. Εκτός από ξηρούς καρπούς και ποτά, θα βρείτε και ζαχαρώδη προϊόντα, από καραμελίτσες μέχρι σοκολατάκια!
Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν που βρίσκεται ανάμεσα στους «κλασικούς» της Αθήνας. Βέβαια, εξελίχθηκε σε κλασικό όχι μόνο λόγω ποιότητας, αλλά και χάρη στους ανθρώπους του.
Οι ιδιοκτήτες είναι πάντα εκεί, να γνωρίζουν τον κόσμο, να προσφέρουν εκτός από τα προϊόντα τους, μια καλή κουβέντα κι ένα χαμόγελο, για να μας φτιάξουν τη διάθεση.
Γενιές και γενιές έχουν περάσει από του Αλάμπεη για να ψωνίσουν και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να περνούν για πολλά ακόμη χρόνια!
Είναι σήμα κατατεθέν για την Πλατεία και την γειτονιά.
1970| Σημαντικές στιγμές
- 11 Ιανουαρίου
Ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί άλλο προς τα τουρκικά παράλια. - 3 Φεβρουαρίου
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα αποφασίζει την επ’ αόριστον διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι αυτές δεν θα επαναληφθούν “εφ’ όσον δεν αποκαθίσταται η δημοκρατία στη χώρα” - 13 Απριλίου
Ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς, στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ των Παρισίων. Την αποχώρηση του Έλληνα συνθέτη από την Ελλάδα οργάνωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ.
Πλατεία Ελευθερίας 6, Αθήνα
Τ.: 210 32 16 372 // 210 32 19 564
Xαρά Ζαχαροπλαστείο
Όπου και να ‘σαι, ξέρεις ότι καλό παγωτό θα βρεις σε ένα μέρος: στη «Χαρά» επί της Πατησίων που προσφέρει … χαρά, όχι μόνο με τα παγωτά, αλλά με όλα τα γλυκά της!
Από την Πόλη στην Πατησίων, ακολουθώντας μια παράδοση που κρατάει αιώνες
Λίγο πριν το 1920, η γιαγιά Αριστέα μοιραζόταν τις συνταγές των γλυκών της κάπου στην Κωνσταντινούπολη. Δύο χρόνια μετά, με την καταστροφή της Σμύρνης, η γιαγιά Αριστέα μετοίκησε στην Αθήνα, έκανε διάφορες δουλειές, αλλά τις συνταγές της τις κρατούσε «καλά κρυμμένες».
Το 1969, ο γιος της Νίκος, με την ίδια αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις μαγικές συνταγές να προσφέρει χαρά σε ουρανίσκους και ψυχές! Μια Κυριακή των Βαΐων, 6 Απριλίου 1969, η «ΧΑΡΑ» άνοιξε στη διάσημη Πατησίων, προσφέροντας πολίτικα γλυκίσματα, με τα πρωτεία να κατέχουν το «Σικάγο» και το εκμέκ παγωτό.
Παρέλασαν διάσημοι της εποχής, πολιτικοί και καλλιτέχνες, αλλά και όλοι οι Αθηναίοι που ήξεραν τι πάει να πει καλό γλυκό. Μέχρι σήμερα, η φήμη της «ΧΑΡΑΣ» εξαπλώνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Εκεί θα δεις ανθρώπους μεγάλους, 30άρηδες, αλλά και νεολαία να δοκιμάζουν χειμώνα καλοκαίρι το διάσημο παγωτό κι όλα τα υπέροχα γλυκά τους.
Η Πατησίων Ζει και η «ΧΑΡΑ» βάζει το δικό της λιθαράκι για να ζήσει αιώνια. Και τι κι αν πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια που η γιαγιά Αριστέα ήρθε στην Αθήνα; Εκείνη θα ζει και θα βασιλεύει αιώνια μέσα από τις συνταγές της, που ακόμη και σήμερα γράφουν ιστορία.
1969| Σημαντικές στιγμές
- 4 Απριλίου
Ο Ντέντον Κούλεϊ εμφυτεύει την πρώτη προσωρινή τεχνητή καρδιά. - 9 Απριλίου
Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο βρετανικής κατασκευής Κονκόρντ. - 20 Μαΐου
Η τηλεόραση του Ε.Ι.Ρ. συνδέεται μέσω ιταλικού δορυφόρου με το διαστημόπλοιο Απόλλων 10 και μεταδίδει την πρώτη ζωντανή εκπομπή από το Διάστημα. - 7 Ιουνίου
Ο θρυλικός καπετάν Αντρέας Ζέπος, για τον οποίο ο Γιάννης Παπαϊωάννου έγραψε το γνωστό τραγούδι, πεθαίνει ξεχασμένος από όλους στο Φάληρο σε ηλικία 55 χρόνων. “Πέθανε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι”, λέει χαρακτηριστικά για τον φίλο του ο Παπαϊωάννου, που θυμίζει σε όλους ότι την εποχή της πείνας στην Κατοχή, ο καπετάν Ζέπος αλώνιζε το Σαρωνικό και γύριζε πάντα με το καΐκι φορτωμένο ψάρια, που
τα χάριζε στον κόσμο.
Discussion about this post