Γιορτές 1943-44. Ακριβώς πριν από 75 χρόνια. Οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι με ‘’λιχουδιές της ένδειας, ενώ οι καρδιές γέμιζαν με ελπίδα’’.
Από το βιβλίο της Ναταλία Σαμαρά
Η εμπνεύστρια αυτής της «πουτίνγκας» συμβουλεύει: ‘‘Αυτές τις ημέρες ας δώσουμε, τουλάχιστον στα παιδιά μας, την εντύπωση ότι περνάμε τις γιορτές και να τα γλυκάνουμε όσο μπορούμε’’
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλυτζάνια πλιγούρι
- 4 φλυτζάνια νερό
- 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
- 1 φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
- 3-4 ξερά σύκα
- 2 κουταλιές ζάχαρι ή πετιμέζι
- Χυμός μισού λεμονιού
- Μερικές ψιλοκομμένες φλούδες μανταρινιού
- 1 κουταλιά κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζετε από βραδύς το πλιγούρι να μουσκέψει στο νερό. Ξεχωριστά μουσκεύετε τις ξανθές σταφίδες και τα σύκα.
- Το επόμενο πρωί βάζετε το πλιγούρι να βράσει. Ρίχνετε τις σταφίδες σουρωμένες, τα σύκα ψιλοκομμένα, τις μαύρες σταφίδες περασμένες από τη μηχανή του κιμά και όλα τα άλλα υλικά.
- Αφήνετε το πλιγούρι να δέσει καλά και το ρίχνετε σε φόρμα πουτίνγκας. Παγώνετε στο ψυγείο και την σερβίρετε ή μέσα στη φόρμα ή αναποδογυρίζετε και την παρουσιάζετε μέσα σε πιατέλα.
Τη δοκίμασα. Νοστιμότατη!
Discussion about this post