Η αποσύνδεση από το εαυτό μας είναι κάτι που δεν το αντιλαμβανόμαστε μέχρι να μας το αναφέρει κάποιος.
Τώρα που έχω την προσοχή σου και σε έβαλα σε αυτή την διαδικασία, έλα να σκεφτούμε παρέα τι ακριβώς συμβαίνει με τον εαυτό μας. Λέω να ξεκινήσω με το τι είναι σύνδεση με τον εαυτό όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά. Είμαι αυτό που είμαι εγώ και ανήκω στον εαυτό μου. Αυθεντικά. Περπατώ στο σωστό για μένα μονοπάτι. Το σωστό εξαρτάται από τον σκοπό της ύπαρξης μου σε αυτό τον κόσμο. Κυνηγώ όσα μου δίνουν χαρά.
Πώς φαίνεται η αποσύνδεση στην καθημερινότητα μας;
Α. Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις.
Από κάτι απλό όπως τι να παραγγείλεις από το μενού μέχρι σημαντικές αποφάσεις για την εργασία ή τις σχέσεις σου. Όταν γνωρίζεις τι είναι σημαντικό για σένα η επιλογή γίνεται αβίαστα ως ένα φυσικό επακόλουθο.
Β. Δεν με συγκινεί τίποτα, δεν έχει νόημα τίποτα, δεν νιώθω κάποια σπίθα μέσα μου.
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν κάνεις πράγματα που είναι σημαντικά για σένα. Αν σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει τίποτα που να σε αγγίζει ή να είναι σημαντικό ίσως χρειάζεται να το πιάσεις από την αρχή επανεξετάζοντας τα 3 σημεία του τι σημαίνει σύνδεση με τον εαυτό.
Γ. Δεν πραγματοποιείς ποτέ τους στόχους σου.
Ξέρεις γιατί; Γιατί η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου και οι στόχοι που επιλέγεις δεν ευθυγραμμίζονται. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος αλλά επαναλαμβάνεις συνεχώς φράσεις όπως “σιχαίνομαι το γυμναστήριο” ή “δεν μου αρέσει το υγιεινό φαγητό” ο στόχος με τον αυθεντικό εαυτό δεν είναι ομάδα αλλά αντίπαλοι. Ίσως τελικά να μην είσαι αυτό που εκφράζεις και φράσεις όπως “ψάχνω και ανακαλύπτω υγιεινές τροφές που μου αρέσουν” ή “μαθαίνω στον εαυτό μου να αγαπά την άσκηση να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Δ. Πετυχαίνεις τους στόχους σου αλλά δεν νιώθεις ικανοποίηση.
Πάλι στα ίδια θα γυρίσουμε. Ο στόχος δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τον αυθεντικό εαυτό σου. Εσύ είχες την πειθαρχία να τον πέτυχες αλλά η συγκεκριμένη επιτυχία δεν είναι στην ουσία σημαντική για σένα.
Ε. Αισθάνεσαι πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει και κανείς δεν σε νιώθει.
Δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να σε νιώσει αν δεν εκφράσεις αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι ή αν δεν αντιδράσεις σε όσα είναι σημαντικά για σένα.
Βέβαια, για να τα επικοινωνήσεις, χρειάζεται να τα ξέρεις κι εσύ. Σίγουρα έχεις τους λόγους σου που δεν το κάνεις. Όπως το να μην σε κρίνουν αν πεις κάτι που δεν τους αρέσει. Τα καλά νέα είναι πως δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε χαρούμενους τους άλλους ούτε οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τη δική μας χαρά. Όταν είμαι ο εαυτός μου δίνω την άδεια και στους γύρω μου να ειναι ο εαυτός τους.
Ξέρεις κάτι; Είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η κριτική των άλλων από την απομόνωση και τον πόνο που φέρνει η αποσύνδεση από τον εαυτό μου.
Και αν θέλεις να σου πω και ένα κόλπο για να τα (ξανα) βρεις με σένα, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας οι άνθρωποι, είναι η ενσυνείδητη κίνηση του σώματος σε συνδυασμό με βαθιές ανάσες και μερικά λεπτά ησυχίας και ακινησίας για να μας αισθανθούμε.
Το σώμα επικοινωνεί μαζί μας συνεχώς και όλα τα μηνύματα που μας στέλνει πηγαίνουν χαμένα γιατί δεν του αφιερώνουμε λίγα λεπτά αποκλειστικότητας.