Πίνακας περιεχομένων
Όποια εποχή κι αν θελήσεις να αποδράσεις από τις μεγαλουπόλεις, το Πήλιο είναι ο προορισμός που –όχι αδίκως– θα σου έρθει πρώτος στο μυαλό.
Η γεωγραφία του το καθιστά έναν τόπο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αυτό είναι από τα πιο γοητευτικά του στοιχεία. Η φύση απλώνεται παντού γύρω σου και σου προσφέρει απλόχερα τις εικόνες της, τις μυρωδιές, την ενέργειά της. Ορεινά και παραθαλάσσια χωριουδάκια, πλατείες, ταβερνάκια, beach bar· η πηλιορείτικη κουζίνα και αρχιτεκτονική δίνουν τη δική τους αίσθηση φιλοξενίας και δημιουργούν μοναδικές, αξέχαστες αναμνήσεις.
Μυθοϊστορική Ακροβασία
Το Πήλιο, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, έχει γοητεύσει ανά τους αιώνες την ανθρώπινη φαντασία κι έχει προσελκύσει την ανθρώπινη παρουσία. Όταν επισκέπτεσαι το Πήλιο, σε περιμένει μια τραμπάλα ανάμεσα στη μυθολογία και την ιστορία. Είσαι έτοιμος να γνωρίσεις την πηλιορείτικη μαγεία;
της Άντας Κουγιά
Μυθολογικά στοιχεία
Θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου. Μυθική χώρα των Κενταύρων. Ήρωες και βασιλιάδες. Νύμφες και πολεμιστές. Όλοι αυτοί έχουν συνυπάρξει στο κατάφυτο Πήλιο από αρχαιοτάτων χρόνων. Εδώ λένε πως κάποτε, παλιά, ζούσαν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα, οι Κένταυροι. Ανάμεσά τους και ο Χείρωνας, ο βοτανολόγος, που είχε στη διάθεσή του 2.000 βότανα από τα βουνά του Πηλίου για να θεραπεύει θεούς, ημίθεους και θνητούς. Ο ίδιος αυτός Κένταυρος μεγάλωσε και τον Ιάσονα, που έμελλε να μας φέρει το χρυσόμαλλο δέρας. Στη σπηλιά του Χείρωνα έγιναν και οι γάμοι του Πηλέα (που έδωσε το όνομα στο βουνό) και της Νηρηίδας Θέτιδας που γέννησαν τον Αχιλλέα.
Κι όλες αυτές οι ιστορίες που γεννήθηκαν εδώ, ξεκίνησαν άλλες πολύ μεγαλύτερες: τον Τρωικό Πόλεμο και την Αργοναυτική εκστρατεία.
Ιστορία
Η ανθρώπινη παρουσία στις παρυφές του Πηλίου αρχίζει από την προϊστορική εποχή. Οι ακροπόλεις του Σέσκλου και του Διμηνίου κατοικούνται συνεχώς από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι τα μυκηναϊκά χρόνια (ο μυκηναϊκός οικισμός του Διμηνίου ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό απ’ όπου ξεκίνησε η Αργοναυτική Εκστρατεία). Κατά τη βυζαντινή εποχή και γύρω στο 12ο αιώνα, υπάρχει εγκατάσταση Σλάβων στην περιοχή, όπως μαρτυρούν ονόματα κεντρικών χωριών, όπως η Ζαγορά.
Κατά την Τουρκοκρατία, ειδικά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, λόγω της πλούσιας βλάστησης και καλλιέργειας, τα χωριά ευημερούσαν. Τότε έρχονται από τα Ζαγοροχώρια και από το Ζουπάνι (σημερινό Πεντάλοφο Κοζάνης) συντροφιές από Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας, οι οποίοι χτίζουν τις εκκλησίες, τα γεφύρια και τα αρχοντικά που θαυμάζουμε σήμερα. Με τη χορηγία πλουσίων εμπόρων-ευεργετών, ιδρύονται ανώτερες σχολές, όπως το Ελληνομουσείον στη Ζαγορά, όπου σπούδασε και ο Ρήγας Βελεστινλής, και η Σχολή των Μηλεών, με δασκάλους τους Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.
Επισκέψου
1. Στις Μηλιές, το τρενάκι του Πηλίου, που ένωνε το Βόλο με ορισμένα από τα χωριά από το 1903 έως το 1971.
2. Το λαϊκό μουσείο στο χωριό Χόρτο, με τοπικές φορεσιές, αντικείμενα και εργαλεία από την προβιομηχανική
αγροτική ζωή και μόνιμη έκθεση ζωγραφικής.
3. Τη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που φιλοξενεί χειρόγραφα βιβλία.
4. Το Μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάζη στη Μακρυνίτσα.
5. Το Μουσείο Ραδιοφώνου στο Λαύκο.
Mεϊντάνι
Το Μεϊντάνι, ή αλλιώς «η ταβέρνα της Νίκης», όπως είναι γνωστή λόγω του ονόματος της ιδιοκτήτριας, είναι ό,τι πιο αυθεντικό και γήινο μπορείς να βρεις σε φαγητό. Η κυρία Νίκη μαγειρεύει αποκλειστικά με ό,τι καλό έχει να δώσει η φύση κάθε εποχή και το αποτέλεσμα μυρίζει Πήλιο και φρεσκάδα. Αυτή την εποχή θα απολαύσετε μανιτάρια καλογεράκια, που παραδοσιακά μαγειρεύονται τηγανιτά ή φουρνιστά, και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και τυρί. Η θέα από το μπαλκόνι του μαγαζιού φτάνει μέχρι τη θάλασσα και θα σε μαγέψει!
Μεϊντάνι (Η ταβέρνα της Νίκης):
Συνοικία Σωτήρα, Ζαγορά Πηλίου (επάνω στον κεντρικό δρόμο της Ζαγοράς)
Τ.: 24260 22626
Fb: Το Μειντανι Ταβερνα / www.meintani.gr
Υλήεν Café
Υλήεν ονόμαζε ο Ησίοδος το Πήλιο (σημαίνει βουνό «δασωμένο») και αυτή η λέξη έγινε και το όνομα του πιο όμορφου μαγαζιού στην πλατεία της Ζαγοράς. Στη δροσιά των αιωνόβιων πλατάνων, μπορούμε να απολαύσουμε καφέ, πρωινό και brunch (δοκιμάστε οπωσδήποτε αυγοφέτες, ομελέτα ή γιαούρτι). Το σήμα κατατεθέν πάντως είναι οι πίτσες, ζυμωμένες καθημερινά από τους ανθρώπους του Υλήεν, πρέπει οπωσδήποτε να τις γευτείς. Ιδανική ώρα; Απόγευμα προς βράδυ, για να βάλεις στο ποτήρι signature cocktails με βάση το μήλο και το μανταρίνι στη lounge ατμόσφαιρα του καφέ.
Υλήεν Café:
Πλατεία Αγίου ΓεωργίουΤ: 2426 023577
Fb: Ylien Cafe Zagora
Ig: yliencafe
Συλλέγοντας καλοκαιρινές εμπειρίες στο Ανατολικό Πήλιο
Όσες φορές και να το επισκεφτείς, το Πήλιο έχει να σου προσφέρει μια καινούρια εμπειρία. Παρέα με το Shakayak ανακαλύπτουμε, σε ένα οργανωμένο guided tour, τη μοναδική βορειοανατολική ακτή του Πηλίου, ξεκινώντας από τον παραδοσιακό οικισμό της Νταμούχαρης μέχρι τις θαλασσοσπηλιές και τη φημισμένη παραλία της Φακίστρας.
Δεν χρειάζεται να είσαι expert για να προσεγγίσεις τα απόκρημνα καταπράσινα τοπία και τα τυρκουάζ νερά. Το Shakayak σε οδηγεί με ασφάλεια μέσα από μια τρίωρη εκδρομή για να τα γνωρίσεις όλα! Εάν όμως είσαι προχωρημένος, ρώτησε για τον εξοπλισμό και τα μαθήματα SUP που επίσης προσφέρονται.
Shakayak
Νταμούχαρη, Πήλιο
T.: 24260 49 872 & 693 405 4169
www.shakayak.gr
fb: Shakayak | ig: shakayakpelion
Μετά την περιπέτεια, έρχεται η ώρα για χαλάρωση στο Victoria’s Cafe. Με θέα το γραφικό λιμανάκι, δροσιζόμαστε με φρέσκους χυμούς, δοκιμάζουμε χειροποίητες τοπικές λιχουδιές και λαχταριστά γλυκά, σε έναν πανέμορφό χώρο πάνω από τη θάλασσα.
Victoria’s Cafe
& Boutique
Τ.: 24260 49 872
www.gopelion.com
fb: Victoria’s Cafe & Boutique | ig: victoriacafedamouchari
Από πέτρα κι από νερό
Το Πήλιο είναι ένας μυθικός τόπος, που σε προκαλεί να τον γνωρίσεις απ’ άκρη σ’ άκρη. Έχει δική του ενέργεια, η οποία αναδύεται από τη θάλασσα, τρυπώνει στα βουνά του, ακολουθεί κρυφά περάσματα μέσα από δέντρα και καταλήγει να δροσίζεται στις πλατείες κάτω από σοφά πλατάνια.
της Ηλέκτρας Τζώρτσου
Πεζοπορίες στο βουνό
Το Πήλιο φημίζεται για τα μονοπάτια του και τις πεζοπορίες που μπορείς να κάνεις μέσα στη φύση. Άλλωστε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις ένα μέρος από το να το περπατήσεις.
Βόρειο Πήλιο: 27 διαδρομές / 280 km
Ανατολικό Πήλιο: 38 διαδρομές / 190 km
Νότιο Πήλιο: 46 διαδρομές / 250 km
Δυτικό Πήλιο: 28 διαδρομές / 160 km
Κεντρικό Πήλιο: 24 διαδρομές / 150 km
Εξοπλίσου: Για τις πεζοπορίες χρειάζονται ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο (γιατί στο βουνό ποτέ δεν ξέρεις), αλλαξιές ρούχων, νερό, πετσέτα, σουγιαδάκι, τρόφιμα, χάρτης, πυξίδα, φακός, σφυρίχτρα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό — και φυσικά φορτισμένο κινητό και powerbank.
Μπανάκι στη θάλασσα
Στο Πήλιο υπάρχουν, τόσο από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα: ήσυχες ή κοσμικές, οργανωμένες ή μη, με αμμουδιά ή βότσαλο. Τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και στα νερά τους θα ανακαλύψεις αποχρώσεις του μπλε που δε φανταζόσουν ότι μπορεί να υπάρχουν.
Η πιο απόμερη
Παραλία Μπάνικας
Στον Μπάνικα δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές και η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω θαλάσσης (βάρκα) είτε οδικώς από δύσβατο χωματόδρομο (χρειάζεται όχημα 4χ4). Στην παραλία υπάρχει σπηλιά, όπου σύμφωνα με το μύθο κατοικούσε ο Κένταυρος Χείρωνας. Πετσετούλα, ομπρέλα, αντηλιακό, βιβλίο, νερό, φρούτα και η απλότητα πάντα ανταμείβει!
Η πιο κοσμοπολίτικη
Παραλία Χορευτού
Πασίγνωστη παραλία (2,5 km) με άμμο, πεντακάθαρα γαλανά νερά και οργανωμένο ένα κομμάτι της, για όσους θέλουν να τα έχουν όλα δίπλα τους· υπάρχει μάλιστα και κάμπινγκ. Σε αυτή την παραλία μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα χωρίς να σε απασχολήσει τίποτα παραπάνω από τις βουτιές σου!
Δροσιά στις πλατείες
Οι πλατείες των χωριών του Πηλίου είναι σαν να βγήκαν από ιστορίες γιαγιάδων και παππούδων, από παιχνίδια παιδιών τις ώρες της ανεμελιάς τους, από στίχους δημοτικών τραγουδιών του λαού που υφάνθηκαν από στόμα σε στόμα· από έρωτες, θανάτους, αποχωρισμούς, τη λατρεία της φύσης και τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στους σοφούς πλάτανους των πλατειών, που όταν φυσάει σκορπάνε ψιθύρους ή κραυγές.
Ο Πλάτανος της Τσαγκαράδας
Τι έχει ζήσει αυτός ο πλάτανος; Είναι 1000 χρόνων και ένα από τα γηραιότερα δέντρα ολόκληρης της Ευρώπης. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας στο βουνό Πήλιο του Νομού Μαγνησίας και αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και αξιοθαύμαστο φυσικό μνημείο. Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα. Η κόμη του πλάτανου είναι τόσο μεγάλη που είναι δύσκολο να μετρηθεί, ενώ η συνολική περίμετρός της μπορεί να ξεπερνά και τα 40 μέτρα. Τα κλαριά του είναι τόσο παχιά και ογκώδη όσο ο κορμός ενός δέντρου.
Ένα beach bar με χαρακτήρα στο Χορευτό Πηλίου
Στον κατάφυτο χώρο του DWENDE η θάλασσα απλώνεται απέραντη μπροστά σου και η φύση ολόγυρα σε καλεί να συνδεθείς μαζί της. Στο μενού θα βρεις εκλεπτυσμένα πιάτα με δημιουργικές συνταγές και άριστες ελληνικές πρώτες ύλες, καθώς και δροσιστικά cocktails με όλα τα στοιχεία τους να είναι χειροποίητα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
DWENDE
Seaside Escape & Restaurant
ΕΟ Τσαγκαραδας Χορευτου, Ζαγορά Πηλίου Τ.: 697 177 6691
fb: Dwende seaside escape & restaurant | ig: Dwende seaside escape & restaurant
Παραμύθι από το Πήλιο
Η μαγκούρα που βλάστησε
Πορταριά
Μια φορά κι έναν καιρό, ένας ληστής φοβερός λύγισε κάτω απ’ κακά που έκανε στον κόσμο και βρέθηκε κοντά σε έναν μοναχό, για να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό. Αυτός τον δέχτηκε και μαύρισε η καρδιά του από τα κρίματα που ακούστηκαν. Ο ληστής ζήτησε λυτρωμό από το βάρος της αμαρτίας που σήκωνε κι ο καλόγερος του είπε πως πρέπει να κάνει όλα όσα του πει για να αλαφρώσει την καρδιά του: «Θα σταθείς σε ένα μεγάλο τρίστρατο με πηγή και θα κερνάς νερό τους διαβάτες που περνούν. Πάρε και τούτη τη μαγκούρα και σαν την δεις να φυτρώσει φύλλα, τότε μόνο οι αμαρτίες σου θα έχουν συγχωρεθεί». Ο ληστής έψαξε όλον τον τόπο κι ύστερ’ από πολύν καιρό βρήκε ένα απόμερο τρίστρατο με πηγή και στάθηκε δίπλα της. Άφησε τη μαγκούρα του στη διπλανή αγριοαχλαδιά. Πέρναγαν οι περαστικοί, πέρναγε κι ο καιρός κι ο ληστής κερνούσε τους λιγοστούς διαβάτες που τύχαινε να περπατούν από κείνους τους δρόμους. Άλλαζαν μια κουβέντα καλή μεταξύ τους, οι ταξιδιώτες έπαιρναν μιαν ανάσα κι έλεγαν και καμιά ιστορία να δροσιστεί το φυλλοκάρδι τους, να μαλακώσουν τα μέσα τους. Ύστερα συνέχιζαν το διάβα τους.
Μια μέρα, μετά από καιρό, ένας ταξιδιώτης αρνήθηκε το νερό του ληστή. Πρόσβαλε το κέρασμα, έβρισε τον αμαρτωλό που θέλησε να συγχωρεθεί και τον χτύπησε θυμωμένος. Ο ληστής αγρίεψε απ’ τα καμώματα του περαστικού, τράβηξε την κουμπούρα του και τον σκότωσε, μα την ίδια στιγμή αναλογίστηκε πως αντί να αλαφρώσει την ψυχή του απ’ τα κρίματα, την φόρτωσε ακόμα περισσότερο και λιγοθύμησε από το κακό που έκανε!
Τον ξύπνησαν ποδοβολητά και φωνές από καβαλάρηδες, που τον βρήκαν καταγής δίπλα στο σκοτωμένο διαβάτη. Τους φανέρωσε πως αυτός σκότωσε πάνω στο θυμό του τον ταξιδιώτη κι έπρεπε τώρα να πληρώσει για το κακό που έκανε. Οι καβαλάρηδες τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν και του είπαν, πως τούτος ο άνθρωπος που σκότωσε ο ληστής ήταν προδότης. Θα τους φανέρωνε στον Τούρκο πασά και πήγαινε να πληρωθεί για την πράξη του. Τον κυνήγησαν μα δεν τον πρόλαβαν, αλλά ευτυχώς βρέθηκε ο κεραστής των περαστικών και τον σκότωσε πρώτος. Κείνη την ώρα έτυχε να πέσει η ματιά του ληστή στην αγριοαχλαδιά. Κοιτάζει και τι να δει! Τα μάτια του αντίκρισαν τη μαγκούρα του γεμάτη φύλλα! Η καρδιά του πέταξε από χαρά.
Πήρε το δρόμο του γυρισμού και βρέθηκε ξανά στα μέρη του καλόγερου. Του είπε όσα είχανε γενεί. Ο γέροντας λέει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την προδοσία. Επειδή τιμώρησες τον προδότη, σου συγχωρέθηκαν τα κρίματα που έκανες στη ζωή σου. Τράβα στο καλό».
Δημήτρης Β. Προύσαλης
13o Φεστιβάλ
Αφήγησης Πηλίου
«Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Από το 2011 κάθε Αύγουστο (φέτος από 29/7 ως 6/8), ξεδιπλώνεται ένα εννιαήμερο φεστιβάλ προφορικών αφηγήσεων για όλες τις ηλικίες, με παράλληλες εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές εκθέσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων), επικεντρωμένο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε υψόμετρο 680 μέτρσ, είκοσι ένα χιλιόμετρα από το Βόλο, λαϊκά παραμύθια, μυθολογικές ιστορίες και ανώνυμες παραδόσεις ακούγονται σε αυλές εκκλησιών και παλιών αρχοντικών, σε χώρους μουσείων και παλιά σχολεία, από το κέρασμα καρδιάς των σύγχρονων ιστορητών και παραμυθούδων, συνοδευόμενων από μουσικούς.
Είσοδος ελεύθερη για τις αφηγήσεις.
Ταβέρνα Πλυμάρι
Ψάχνεις αυτή την οικογενειακή ταβέρνα, εκεί που σκάει το κύμα, με ολόφρεσκιες παραδοσιακές συνταγές; Την βρήκαμε εμείς για σένα και βρίσκεται στην Ανάληψη στο Πήλιο. «Πλυμάρι» σημαίνει φούσκωμα της θάλασσας τα απογεύματα του καλοκαιριού, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, εδώ θα φας ό,τι σπαρταριστό βγάζει το καΐκι.
Ο κ. Σπύρος ψαρεύει και φέρνει στα πιάτα μας τα πιο φρέσκα ψάρια!
Θα βρεις όμως και παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές να δοκιμάσεις: κολοκυθοανθοί, κρίταμα, γάστρες. Το ψωμί είναι ακόμη χειροποίητο και φουρνιστό και όλα μοιάζουν σαν να βγήκαν από την κουζίνα της γιαγιάς μας! Η πιο αυθεντικά ελληνική καλοκαιρινή επιλογή βλέπει Αιγαίο! Ήρθε η ώρα να την ανακαλύψεις.
Ανάληψη, Ζαγορά Μαγνησίας
T: 697 770 6151
fb: Plimari tavern – Ταβέρνα Πλυμάρι
ig: plimari_tavern
Η Ωραία Αμμουδιά
Όνομα και πράγμα το εστιατόριο, αφού μια από τις πιο όμορφες αμμουδιές του Πηλίου είναι το Παπά Νερό. Εκεί βρίσκεται και η πιο νόστιμη κουζίνα, που δουλεύει ακούραστα από το 1977.
Μια οικογενειακή ταβέρνα, που σε περιποιείται λες και είσαι σπίτι σου, αφού οι άνθρωποί της είναι ανοιχτοί και εξυπηρετικοί, ενώ οι γεύσεις σε ταξιδεύουν σε κυριακάτικα τραπέζια. Θαλασσινά, φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά, πηλιορείτικες συνταγές και λαχταριστά ορεκτικά είναι ό,τι σου χρειάζεται για να χορτάσεις μετά τις βουτιές. Όλα αυτά δίπλα στη θάλασσα, στη σκιά των δέντρων, υπό τον ήχο των κυμάτων. Ποιο καλύτερο σκηνικό μπορείς να φανταστείς για τσουγκρίσματα και γέλια;
Άγιος Ιωάννης Μουρεσίου, Παραλία Παπά Νερό
Τ.: 24260 31219
fb: H Ωραία Αμμουδιά