Μέσα σε όλα όσα έχουμε στερηθεί, συμπεριλαμβάνεται και η περιήγηση σε ένα βιβλιοπωλείο, μόνο και μόνο για να τα ξεφυλλίσουμε ή να μυρίσουμε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού. Ειδικά για τους βιβλιοφάγους, η διαδικασία αυτή είναι μία ιεροτελεστία.
Προς τα βιβλία όμως στράφηκαν και όσοι δεν το είχαν ως πρωτεύον χόμπι. Πώς εξάλλου να περάσει η ώρα δημιουργικά στην καραντίνα; Όλοι λοιπόν, για να διαλέξουμε βιβλία στραφήκαμε στην ηλεκτρονική αγορά με μικρά διαλείμματα αγορών “click in shop” ή “click away”. Για όλη αυτή τη διαδικασία μιλήσαμε με βιβλιοπωλεία κεντρικά ή και όχι. Έτσι για να έρθουμε λίγο σε επαφή με τη μαγεία των χώρων που κρύβουν θησαυρούς γνώσης και ψυχαγωγίας.
Ερωτήσεις
1. Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι πωλήσεις των βιβλίων κατά την περίοδο της καραντίνας; Για ποιο λόγο κατά την προσωπική σας άποψη συνέβη αυτό;
2. Ποια είδη λογοτεχνίας είδατε να επιλέγουν περισσότερο οι αναγνώστες κατά την καραντίνα;
3. Θεωρείτε ότι υπάρχει υπερπροσφορά στον τομέα του βιβλίου;
4. Ποια η γνώμη σας για τα ebooks;
5. Όταν τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν, ο κόσμος έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Είχατε συχνότερες επισκέψεις; Αλήθεια ο κόσμος κοιτά τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου;
6. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέας;
1. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ AMARILLO SUAVE
Λέλας Καραγιάννη 17 Τ: 210 86 71 466
FB: @amarillo.suave
Το Amarillo Suave φέρνει στην Κυψέλη και νέες εκδόσεις, αλλά και σπάνια βιβλία παλαιότερων εκδόσεων, ελληνικά και ξένα. Συζήτηση με τον Κώστα Αργύρη
1. Με μεγάλη χαρά είδαμε να αυξάνονται σημαντικά οι πωλήσεις των βιβλίων σε αυτήν τη δύσκολη για όλους περίοδο. (Υπόβοσκε κι ένα παράπονο για το ότι έπρεπε να συμβεί κάτι τόσο δυσάρεστο και σε τέτοια έκταση για να επαναξιολογηθεί και να εκτιμηθεί η ανάγνωση, αλλά η ικανοποίηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη).
Αυτό συνέβη γιατί αφενός οι βιβλιόφιλοι είχαν πολύ περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους και αφετέρου γιατί ήταν πολλοί αυτοί που στράφηκαν στο βιβλίο προκειμένου να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει, αλλά και για να βρουν τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε, και διεξόδους απ’ αυτές.
2. Μια μεγάλη μερίδα ήθελαν “ανάλαφρα” αναγνώσματα, όπως αστυνομική λογοτεχνία και περιπέτειες, “για να ξεχνιούνται και να μην προβληματίζονται ακόμα περισσότερο”, όπως οι ίδιοι δήλωναν. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είδαν στον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που είχαν απροσδόκητα στη διάθεσή τους, μια ευκαιρία για να διαβάσουν μεγάλης έκτασης κλασικά έργα, που συνήθως αναβάλουμε το ξεκίνημά τους, ακριβώς λόγω έλλειψης χρόνου.
Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα ιστορικά μυθιστορήματα, ιδιαίτερα τα αναφερόμενα σε περιόδους πανδημίας του παρελθόντος καθώς και το φιλοσοφικό – πολιτικό δοκίμιο, και τα βιβλία ψυχολογίας. Η επιστημονική φαντασία και τα λεγόμενα δυστοπικά μυθιστορήματα είχαν επίσης αυξημένη ζήτηση.
3. Σαφώς και υπάρχει. Και είναι ένα θέμα που εδώ και χρόνια συζητείται και αναλύεται. Το μικρό ποσοστό αναγνωσιμότητας στη χώρα μας δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάλη εκδοτική παραγωγή.
4. Δεν με απασχόλησαν ποτέ. Με αφήνουν εντελώς αδιάφορο. Ούτε πίστεψα ποτέ ότι θα αποτελούσαν κίνδυνο για το τυπωμένο χαρτί ή ότι θα οδηγούσαν στην εξαφάνισή του.
5. Τις πρώτες μέρες του ανοίγματος, ήταν πρωτοφανές το μέγεθος της ζήτησης! Και δεν αναφέρομαι μόνο στην προσωπική-τοπική εμπειρία του Amarillo, αλλά και στη γενική εικόνα της αγοράς του βιβλίου, που διαμόρφωσα από συζητήσεις με εκδότες και διακινητές βιβλίων, αλλά και από την εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετώπισα εκείνο το διάστημα για την προμήθειά τους.
6. Νομίζω πως είναι η δυσκολότερη ερώτηση για έναν βιβλιόφιλο. Πώς να ξεχωρίσεις, να διαλέξεις ένα μόνο; Υπάρχουν βιβλία που έχω ξαναδιαβάσει αρκετές φορές, σε διάφορες περιόδους, όπως το “Οδυσσέας”, “Ο Λύκος της Στέππας”, ή “Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της Μοτοσυκλέτας”, για να αναφέρω μερικά. Αν πρέπει να περιοριστώ σε ένα, θα έλεγα το “Δον Κιχώτης”, επίσης πολυδιαβασμένο.
2. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ LIBER
Ελπίδος 8, Αγ. Παρασκευή Τ: 211 11 50 137
E: [email protected] FB: @bibliaLiber
Ο Γιάννης Χριστάκος δημιούργησε έναν χώρο φωτεινό για κάθε αναγνώστη στην Αγία Παρασκευή. Το βιβλιοπωλείο Liber κέρδισε τις εντυπώσεις της γειτονιάς τόσο για τη γνώση, όσο και για την οικεία ατμόσφαιρα.
1.Αξιοσημείωτη υπήρξε η αύξηση στις πωλήσεις των βιβλίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Και αυτό για δύο κυρίως λόγους. Κατά πρώτον, οι συστηματικοί αναγνώστες έσπευσαν να προμηθευτούν ικανό αριθμό βιβλίων για να καλυφθεί αναγνωστικά επαρκώς η περίοδος εγκλεισμού και κατά δεύτερον, αρκετοί συνάνθρωποί μας συνειδητοποίησαν ότι ένα βιβλίο αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική απέναντι στις ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη.
2.Πρωτίστως το μυθιστόρημα μεταφρασμένο και ελληνικό και ακολουθούν το ιστορικό μυθιστόρημα και το αστυνομικό, νουάρ.
3.Και βέβαια όχι. Η διευρυμένη εκδοτική παραγωγή μας συστήνει νέα έργα και δημιουργούς και δίνει χώρο σε νέες εκδοτικές προσπάθειες με φρέσκιες ιδέες και αισθητική που μας κάνουν πιο πλούσιους.
4. Είναι άλλη μια δυνατότητα της τεχνολογίας που μέσα στο χρόνο θα πάρει τη θέση της στις συνήθειες μερίδας αναγνωστών. Όσο με αφορά, είναι έξω από την αισθητική μου, ωστόσο θα κρατήσει ένα κοινό κοντά στην ανάγνωση και μάλιστα παράλληλα με το “κλασικό” βιβλίο.
5. Όταν τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν μετά το κλείσιμο-εγκλεισμό, ο κόσμος ανταποκρίνεται με πραγματικό ενδιαφέρον, με κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, με διάχυτη διάθεση να μοιραστεί με τον βιβλιοπώλη τις κοινές ανησυχίες και την επιθυμία αυτή η αλληλεπίδραση να εδραιωθεί. Όσο για την βιτρίνα, είναι το στίγμα του βιβλιοπωλείου, ο κόσμος την παρακολουθεί συστηματικά και οι κάτοικοι της γειτονιάς γνωρίζουν και τις μικρότερες αλλαγές.
6. Αγαπημένο μου βιβλίο το Μαύρο νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου.
3. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ BOOKTALKS
Αρτέμιδος 47, Παλαιό Φάληρο Τ: 210 98 02 520
FB: @booktalkscafe
Ένα βιβλιοπωλείο που συνδυάζει τη μυρωδιά του καφέ με τα ποιοτικά αναγνώσματα. Συζήτηση με την Κατερίνα Μαλακατέ.
1.Κατά τη διάρκεια (ειδικά της δεύτερης καραντίνας) οι πωλήσεις των βιβλίων αυξήθηκαν σημαντικά. Ο κόσμος στράφηκε ξανά προς την ανάγνωση, μιας και είχε πια περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Οι ιστορίες, η μυθοπλασία, είναι άλλωστε πάντα μεγάλη ανθρώπινη παρηγοριά.
2.Προτίμησαν τις νέες εκδόσεις, αλλά και παλιά κλασικά αναγνώσματα που ίσως σχεδίαζαν καιρό να διαβάσουν, αλλά δεν έβρισκαν τον χρόνο.
3.Όχι. Η βιβλιοπαραγωγή μας είναι αξιόλογη, στην Ελλάδα μεταφράζονται πολλά εξαιρετικά βιβλία και βγαίνουν αρκετά ελλήνων συγγραφέων. Αυτός ο πλούτος συντηρείται από ένα μικρό αναγνωστικό κοινό. Αυτό είναι το θέμα. Ελπίζουμε να μεγαλώσει. Όμως ακόμα κι έτσι, αυτός ο μικρός αριθμός αναγνωστών κρατά την αγορά του βιβλίου ζωντανή.
4.Σημασία έχει το κείμενο, όχι ο τρόπος ανάγνωσης. Τα e- books βολεύουν σε ορισμένες περιστάσεις, σε άλλες όχι. Το τυπωμένο βιβλίο είναι η καλύτερη τεχνολογία ανάγνωσης που έχουμε μέχρι στιγμής. Τα e-books συνυπάρχουν αρμονικά με τα έντυπα και επιτελούν τον ίδιο σκοπό.
5.Ναι, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν άλλωστε και η εποχή που τα βιβλιοπωλεία ανθούν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Είχαμε πολλές νέες εκδόσεις, κόσμο που ερχόταν και ξαναρχόταν. Οι άνθρωποι αγαπούν τις βιτρίνες, τους πάγκους, την ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου. Τα βιβλία είναι λατρεία και μεράκι.
6.Αυτό για έναν άνθρωπο που διαβάζει πάρα πολύ είναι σχεδόν αδύνατο να απαντηθεί. Αν έπρεπε να γράψω μόνο ένα θα έλεγα την «Δίκη» του Κάφκα.
4. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα Τ: 210 3217917
Eshop: www.ianos.gr
Κλασικό σημείο πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Συζήτηση με την Μαρία Λιαποπούλου, Εμπορική διευθύντρια της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS.
1. Η καραντίνα σαφώς και ευνοεί τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, διότι όλοι είναι εσώκλειστοι και έχουν αρκετό χρόνο να ασχοληθούν και να περιηγηθούν σε ένα site, ψάχνοντας τρόπους να καλύψουν τον ελεύθερο χρόνο που δημιουργεί ο εγκλεισμός. Συνεπώς και στο ianos.gr αυξήθηκαν οι πωλήσεις και μάλιστα, το ποσοστό αύξησης ήταν μεγάλο.
2. Κάθε καραντίνα έχει διαφορετικό χαρακτήρα όσον αφορά τις πωλήσεις. Στην πρώτη καραντίνα οι αναγνώστες στράφηκαν στη κλασσική λογοτεχνία, ενώ στη δεύτερη καραντίνα πρώτα σε πωλήσεις ήταν τα παιδικά βιβλία και μάλιστα τα θεματικά όπου αναφέρονταν στα Χριστούγεννα (λόγω των εορτών). Φυσικά και στις δύο περιόδους, δεν πήγανε πίσω τα βιβλία αυτοβελτίωσης, η ελληνική και η παγκόσμια λογοτεχνία.
3. Ένα βιβλίο σου κρατάει συντροφιά, μπορεί και σε ταξιδέυει σε άλλους τόπους μέσα από τις σελίδες του και σε μεταφέρει σ ένα άλλο σύμπαν μαζί με τους ήρωες του. Άρα δε νομίζω ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά ποτέ.
4. Τα ebooks είναι μια κατηγορία η οποία δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας, διότι οι αναγνώστες προτιμούν να πιάνουν το έντυπο βιβλίο στα χέρια τους, να το ξεφυλλίζουν, να το μυρίσουν και να το έχουν πλάι τους…
5. Εννοείται ότι ένας βιβλιοφάγος θέλει να επισκεφτεί το φυσικό χώρο του βιβλιοπωλείου, να περιηγηθεί στους πάγκους, να ενημερωθεί για τις νέες κυκλοφορίες και να ακούσει τη πολύτιμη γνώμη του βιβλιοπώλη. Εδώ θέλω να τονίσω ότι μας επισκέφτηκαν όχι μόνο οι αναγνώστες, αλλά και οι συγγραφείς διότι και σε εκείνους έλλειψε ο χώρος του βιβλιοπωλείου.
Τα βιβλιοπωλεία μας, σε καθημερινή βάση, ήταν γεμάτα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών είτε για να επιλέξουν τα βιβλία τους είτε για να αγοράσουν τα δώρα τους λόγω της εορταστικής περιόδου. Πάντα η βιτρίνα είναι ένα μέσο ενημέρωσης όσον αφορά τις νέες κυκλοφορίες, κανείς όμως δε σταματά μόνο στη βιτρίνα. Είναι μαγεία να περιηγείσαι στο χώρο του βιβλίου και παρασύρεσαι κάνοντας μια βόλτα απ’ όλα τα τμήματα.
6. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι της Ρένας Κουβελιώτη, ένα βιβλίο ύμνος για την Αγάπη, «Θα μ’ αγαπάς όταν δε θα σε θυμάμαι», εκδόσεις ΙΑΝΟS. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η συγγραφέας αποτυπώνει τον καθημερινό της αγώνα να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της, ενώ παλεύει μ ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αποτυπώνει με ιδιαίτερο τρόπο ένα αλφαβητικό κατάλογο αξιών, γεμάτο προτροπές και διδάγματα προς το γιο της, έχοντας πάντα την αγωνία για το μέλλον του, όταν η μνήμη της θα έχει ρίξει αυλαία…
5. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ
Ρήγα Φεραίου 25
Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης Τ: 210 99 40 110
FB: @aprovlepto
Ένα βιβλιοπωλείο που διατηρεί μια παραμυθένια φυσιογνωμία, βγαλμένη από τα παλιά. Συζήτηση με τη Σοφία Ζάχου
1.Δεν μπορώ να έχω στοιχεία καθώς κατά την περίοδο της καραντίνας μείναμε κλειστά και δεν υποστηρίζομε τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές αγορές. Θεωρώ όμως και ελπίζω ότι ο κόσμος διάβασε περισσότερο.
2.Πουλήθηκαν περισσότερο μυθιστορήματα – ελληνικά και ξένα – πολιτικά βιβλία και μελέτες.
3.Όχι, ίσα ίσα, θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη λογοτεχνική και ποιητική παραγωγή στη χώρα μας. Απλά η οικονομική κρίση έφερε προβλήματα και στο χώρο του βιβλίου. Για παράδειγμα, παλαιότερα τα βιβλία έμεναν για καιρό στα ράφια. Έκαναν τον κύκλο τους. Τώρα όμως, τα επιστρέφουμε λόγω οικονομικής δυσχέρειας και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Επιπλέον, οι εκδότες θέλουν να προωθούν τα καινούργια τους βιβλία. Έτσι, δεν προλαβαίνει ένα έργο να ολοκληρώσει τον κύκλο του σε ένα βιβλιοπωλείο, όπως παλαιότερα.
4.Δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο. Το χαρτί έχει ακόμη τη θέση του. Ακόμη και στην Αμερική, τα ebooks δεν πάνε τόσο καλά. Δεν αντικαθίσταται εύκολα το βιβλίο.
5.Ναι. Είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο. Και λόγω ενδιαφέροντος, και λόγω καθυστέρησης των μεταφορών, αλλά και λόγω κατάστασης. Ο κόσμος δεν πήγε στο κέντρο, αλλά στήριξε τη γειτονιά. Όσον αφορά τη βιτρίνα, ναι, ο κόσμος κάθεται και παρατηρεί. Συμβαίνει σίγουρα στη δική μας βιτρίνα, διότι είναι ιδιαίτερη. Τραβάει την προσοχή, καθώς δεν έχουμε τα ευπώλητα, αλλά τα βιβλία που αγαπάμε. Έτσι, το βιβλιόφιλο κοινό την παρατηρεί.
6. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξω. Είναι πάρα πολλά κι αν διαλέξω θα αδικήσω τα υπόλοιπα. Θα περιοριστώ σε κάποια καινούργια που βρήκα εξαιρετικά: “Κορίτσι, γυναίκα, άλλο” από τις εκδ. Gutenberg, “Η βαλκανική τριλογία” από τις εκδ. Μεταίχμιο και η “Μέσα Πέτρα” από τις εκδ. Ποταμός.
6. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Η ΑΡΓΙΑ
Μέσα στην «αργία», από την πρώτη στιγμή, ο Γ. Ξηρογιάννης παγίδευσε μια όαση την οποία, συν τω χρόνω, συντήρησαν και την καλλιέργησαν, οι αναγνώστες, οι φίλοι και οι φίλες με πάθος.
Συζήτηση με τον Γιώργη Ξηρογιάννη / Βιβλιοπώλης – Συγγραφέας
1. Το βιβλίο αντιμετωπίζεται απ’ του ιθύνοντες, αλλά και απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, σαν ένα συνηθισμένο καταναλωτικό «αγαθό» και όχι σαν πολιτιστικό αγαθό που κατά κύριο λόγο είναι. Μειώθηκαν λοιπόν οι πωλήσεις των βιβλίων ακολουθώντας τη μείωση των υπόλοιπων εμπορευμάτων, εκτός φυσικά των ειδών super market!
2. Για μένα δεν «υπάρχουν» είδη λογοτεχνίας, αλλά καλή, μέτρια και κακή λογοτεχνία! Ένα αστυνομικό ή ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μία λυρική ή μία επική ποιητική συλλογή, θα τα διαβάσω εάν είναι …καλά!
Και στην καραντίνα λοιπόν συνέβη ό,τι και πριν την καραντίνα! Ούτως ή άλλως, ένα μυθιστόρημα, μία ποιητική συλλογή είναι ένα «όχημα» που σε μεταφέρει …αλλού! Είτε στη Σαλαμίνα, είτε στη Σαντορίνη, είτε στο φεγγάρι, είναι ένα ταξίδι! Εξαρτάται από το όχημα που επιλέγεις το που θα φτάσεις, αλλά όταν γυρνάς την πρώτη σελίδα το ταξίδι έχει ήδη αρχίσει… Είτε στη Σαλαμίνα, είτε στη Σαντορίνη, είτε στο φεγγάρι!
3. Σε όλα τα εμπορεύματα υπάρχει υπερπροσφορά και υπερκαταναλωτισμός. Το βιβλίο δεν ξεφεύγει του κανόνα!
4. Οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην ψυχαγωγία ή στη γνώση του ανθρώπου είναι ευπρόσδεκτο! Προσωπικά, προτιμώ τον γοητευτικό και πιο ηδονικό δρόμο του τυπωμένου βιβλίου.
5. Ήταν σα να τράβηξε κάποιος την περόνη από μία χειροβομβίδα και την έριξε μέσα στο βιβλιοπωλείο! Για μια δυο εβδομάδες κατάλαβα τι σημαίνει υπερκαταναλωτισμός. Πολλοί έπαιρναν ό,τι έβρισκαν! Ο κόσμος περπατά με το κεφάλι σκυφτό. Όσοι κοιτούν το φεγγάρι, τα αστέρια και ονειρεύονται ακόμα, αυτοί κοιτούν και τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, με… απληστία!
6. Πολλά και Πολλοί.