Τι είναι άραγε μουσική; Είναι ένα σύστημα ήχων, είναι κάτι αφηρημένο ή μία τέχνη με μορφή; Και ποια είναι η πρόοδος της μουσικής ανά τους αιώνες;Νέα μουσικά όργανα, νέες δεξιότητες, κοινωνικές αλλαγές που επηρεάζουν τη μορφή και την έκφραση της οδηγούν σε μια συνεχή εξέλιξη, σε μια πορεία προς τα μπρος διατηρώντας -σχεδόν πάντα- την σύνδεση με το παρελθόν.
Ιστορικές περίοδοι συνοδευόμενες από είδη μουσικής, μουσικές γέννες γενεών, φυλών, εθνών. «Είναι όμως στη φύση της μουσικής να δίνει ψυχή σε ήχους και να εξυψώνει την έκφραση σε ένα στοιχείο καμωμένο μόνο από την τέχνη και μόνο γι’ αυτή», όπως λέει και ο Χέντερ;
Η μουσική είναι το καταφύγιο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Λυπημένοι, χαρούμενοι, σε στιγμές ευτυχίας ή απόλυτης οδύνης η μουσική, η μελωδία συνοδεύει τον λόγο, τα συναισθήματα μας και υπάρχει στη ζωή μας πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε.
Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής. Ποια είναι όμως η ιστορία της μουσικής;
Η μουσική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο, ο οποίος μέσω της παρατήρησης των ήχων της φύσης και ως μιμητικό ον, θέλησε κάπως να αποδώσει αυτό που ακούει. Τα μουσικά του ακούσματα τα χρησιμοποίησε για να ξορκίσει το κακό, να εξευμενίσει τους θεούς, να υμνήσει τον έρωτα, να εκφράσει τον θαυμασμό, την αγάπη και την αφοσίωση.
Η μουσική, την οποία διδάσκονταν από πολύ νωρίς στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στα αγόρια, δημιουργούσε τον «μουσικό άνδρα» δηλαδή τον καλλιεργημένο άνδρα. Τα είδη της μουσικής είναι άπειρα, αλλά η γλώσσα της παγκόσμια.
Η μουσική μας συνδέει, μας ενώνει- μιας και η δύναμη της είναι ισχυρότερη από αυτή που πιστεύουμε. Αυτή η αντίληψη όμως μπορεί να μην ισχύει για όλους τους. Ποιος δεν αγαπάει την μουσική; Κι όμως, σπάνια μεν αλλά έχω ακούσει να το λένε. Κι αν εσύ αναρωτιέσαι –όπως κι εγώ- τι θα ήταν η ζωή χωρίς τη μουσική, θα σου πω πως η μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα κι όταν εξαφανιστεί ο τελευταίος άνθρωπος από τον πλανήτη γη.
Μουσική και ραδιόφωνο: δύο αλληλένδετες έννοιες που η ύπαρξη της μιας επηρεάζει την παρουσία του άλλου. Η ζωή χωρίς τη μουσική δεν θα υπήρχε. Γιατί πολύ απλά αυτά τα δύο
γεννήθηκαν μαζί. Το ραδιόφωνο είναι απλά ο κομιστής. Ή μήπως όχι μόνο αυτό;
Σημαντικό ρόλο στη διάδοση της μουσικής και των διαφορετικών μουσικών ειδών, έπαιξε η δημιουργία του ραδιοφώνου. Η λαϊκή παράδοση που ήθελε τα τραγούδια να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα με τις μεταβολές που μπορεί να υπέστησαν στην πορεία του χρόνου, αλλάζει με την παρουσία των ερτζιανών. Σπουδαίοι ερευνητές (Μαρκόνι, Φέσεντεν, Φόρεστ κ.α) αποτέλεσαν την απαρχή της ραδιοφωνίας.
Η ετοιμολογία της λέξης ραδιόφωνο προέρχεται από τη λατινική λέξη radius, που σημαίνει ακτίνα και την λέξη φωνή.
Το 1910 εμφανίζονται στην Αμερική οι πρώτοι «πειρατές» της ασύρματης επικοινωνίας. Το ραδιόφωνο
είναι μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στην πολιτιστική ιστορία, η οποία διαμόρφωσε νέες συνθήκες που επηρέασαν ακόμα και τις κοινωνικές δομές των λαών.
Είναι όμως το ραδιόφωνο το θέατρο του μυαλού; Πόσες φορές δεν έχουμε ταξιδέψει με τους ήχους του ραδιοφώνου ή με τις φωνές που φανερώνονται στο μικρόφωνο σαν αόρατες υπάρξεις. Το ραδιόφωνο σε προκαλεί να δημιουργήσεις δικές σου εικόνες, να ταξιδέψει νοερά σε χώρες- δημιουργήματα του νου, να ξεχάσεις ή να θυμηθείς, να ενσαρκώσεις μια φωνή και πολλές φορές να ερωτευτείς το ιδεατό. Αυτή είναι η μαγεία του ραδιοφώνου!