Orlando [furiosa/furioso] από την Βιρτζίνια Γουλφ δια χειρός Νίκου Καμτσή στο θέατρο «Τόπος Αλλού» με ισχυρές δόσεις σκηνογραφικού μπαρόκ κι αναγεννησιακής ενδυματολογίας. Επίκαιρο παρά ποτέ στην τρίτη δεκαετία τού ζοφερού αλλά ελπιδοφόρου εικοστού πρώτου αιώνα.
Παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο εκτενέστατο ιπποτικό επικό αναγεννησιακό ποίημα τού Ludovico Ariosto, με τίτλο Ο Μαινόμενος Ορλάνδος (Orlando Furioso), η Virginia Woolf περιγράφει την μεταμόρφωση ενός αιρετικού Άγγλου ευγενούς, ελισαβετιανής εποχής, σε οθωμανική οδαλίσκη, έκλυτον εις τας ανατολίτικας ηδονάς, αλλά αρκούντως «παρθένον» ίνα μην προκαλέσει περαιτέρω τα ήθη τής εποχής των αρχών τού προηγουμένου αιώνος (1928). Προφητικό κείμενο τού συγχρόνου μας διαλόγου για την ελεύθερη επιλογή όχι μόνον του ερωτικού συντρόφου αλλά και του φύλου αυτού καθ’ εαυτού.
Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην φωτεινή πλευρά τού πλανήτη κι έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε ελεύθερα τέτοια θέματα, την ώρα που αλλού λιθοβολούνται γυναίκες επειδή (υποτίθεται) ότι γλυκοκοίταξαν τον γείτονα!!!
Έχουμε την πολυτέλεια να σκάβουμε βαθιά στο Ατομικό και Συλλογικό Ασυνείδητο προκειμένου να εμπλουτίσουμε την Πανανθρώπινη Συνειδητότητα.
Το εσωτερικό και το εξωτερικό φύλο σπανίως συνέπιπταν στην υψηλή λογοτεχνία και στην καλλιτεχνική πρακτική.
Ο γιγαντιαίος δραματουργός Σαίξπηρ εμφανίζεται στα σονέτα του καθόλου αδιάφορος δια το ίδιόν του φύλο.
Ο Ευριπίδης κατηγορείται από τον Αριστοφάνη για τη σχέση με τον εξάδελφό του και φυσικά, όλη η ελληνορωμαϊκή Γραμματεία βρίθει εκφάνσεων κι εκφράσεων παρενδυσίας αλλά και μετάβασης σε άλλα φύλα.
Έτσι λοιπόν, η προφητική Βιρτζίνια (όνομα που παραπέμπει στην παρθενία), έρχεται πάλι σήμερα (πιο ζωντανή κι από τους ζωντανούς) να αναμοχλεύει πόθους, πάθη, λάθη, βάθη ασύλληπτα τού Παγκοσμίου Γίγνεσθαι για χειρός και νοός Νίκου Καμτσή που εμφανίζεται και επί σκηνής. Μιας σκηνής βαρυφορτωμένης όπως πάντα από ανθρώπινες κούκλες, που παραπέμπουν στην Ισπανική Αυλή που ζωγράφισε ο Γκόγια, αλλά και ο Βελάσκεθ.
Τα σκηνικά μηχανήματα (αναβατόρια) με τον ανατριχιαστικό ήχο τους θυμίζουν μεσαιωνικά βασανιστήρια. Λες κι η Ιερά Εξέτασις δεν τελείωσε ποτέ το δαιμονικό μη θεάρεστο έργο της και παραφυλάει κάπου εκεί στην γωνία προκειμένου να μας επαναφέρει στην απόλυτη λογοκρισία και στον πλέον ανάλγητο δογματισμό.
Παράσταση που αναδεικνύει το ούτως ή άλλως αριστουργηματικό μυθιστόρημα, ακόμα και με τη χρήση video-art που δίνει μια άλλη λουνα-παρκική διάσταση (όπως στο περίφημο «δωμάτιο με τους καθρέφτες»), κάτι που εμείς οι παλαιότεροι είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε δια ζώσης και μάλιστα σε τόσο τρυφερή ηλικία που να αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στη μνήμη μας. Όπως και τα παλαιά κουρεία με τους παράλληλους καθρέφτες προσέφεραν μια μεταφυσική θα έλεγα διάσταση στους πάλαι ποτέ απλοϊκούς λογισμούς μας.
Δείτε αυτή την παράσταση, όχι γιατί δεν ξέρετε το κείμενο, αλλά γιατί θα το δείτε φωτισμένο αλλιώς. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα τού σύγχρονου μετατεχνολογικού θεάτρου μας.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
https://konstantinosbouras.gr
info από το Δελτίο Τύπου:
Ο γοητευτικός «ΟΡΛΑΝΤΟ»
της Virginia Woolf
επιστρέφει στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
σε νέο ανέβασμα!
Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ σε πρωτότυπη μεταφορά –διασκευή για το θέατρο από το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Καμτσή
Πρεμιέρα Παρασκευή 18/11/2022 στις 8:30 μ.μ
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Ένα πλάσμα που καταπίνει τους αιώνες.
Ένα πλάσμα που μεταμορφώνεται μέσα στο κουκούλι της ποίησης και στον μυθιστορηματικό κήπο της Βιρτζίνια Γούλφ. Που γίνεται ηρωίδα και καταφέρνει να αγαπήσει απελπισμένα και τη γυναίκα και τον άνδρα. Μέγα κατόρθωμα. Ποιος μπορεί να το καταφέρει;
Κανείς. Μόνο οι ποιητές.
Μα εκεί ακριβώς είμαστε. Στην αχανή έρημο της ποίησης και μιλάμε για τον ΟΡΛΑΝΤΟ.
Το απόλυτο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ είναι η ενσάρκωση του ανδρόγυνου που διασχίζει τους αιώνες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα
Η Βιρτζίνια Γούλφ(Virginia Wolf) δεν χρειάζεται συστάσεις. Εύθραυστη, τολμηρή, τελειοθήρας και ρηξικέλευθη δημιούργησε καινούργιες, νεωτερικές φόρμες.
Έρωτας, ποίηση, απιστία, προδοσία, μοναξιά είναι τα θέματα που κατακλύζουν το έργο της. Χτίζει αξίες και υποσκάπτει τις συμβάσεις της εποχής της με το υποδόριο, φλεγματικό και βιτριολικό ύφος της.
Η παράσταση του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ «εκμεταλλεύεται» και φιλοδοξεί να αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί αυτόν τον πλούτο.
Είναι ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρωπίνων σχέσεων. Οι σταθμοί πολλοί, τα στοιχήματα και τα διλήμματα πολλά: Τέχνη και πραγματική ζωή, ρεαλισμός και ρομαντισμός, έρωτας και προδοσία, κωμωδία και δράμα.
Πάνω στη σκηνή στήνεται ένα θέαμα, όπου όλα μπερδεύονται. Τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες -υπέρτατες υπαρξιακές αξίες- διαλύει στο τέλος η ίδια η Βιρτζίνια Γούλφ, τη «συμμετοχή» της οποίας «εξασφαλίσαμε» μετά από πολλούς κόπους.
Το «ΟRLANDO» είναι ένας ύμνος τόσο στην γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Είναι ένας ύμνος στην δημιουργία, στην ποίηση και στην τέχνη. Στην τέχνη του έρωτα, στην τέχνη της ζωής.
♦ Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 μ.μ.
♦ Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη ΤΚ 11361 https://topos-allou.gr/
♦ Τηλεφωνική επικοινωνία-κρατήσεις: 2108656004, 6944360015, 6944323030
Ειδική επισήμανση: Το Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ εξακολουθεί να απολυμαίνεται σε τακτική βάση ειδικά για τον ιό covid-19, τις μεταλλάξεις του αλλά και τις κοινές ιώσεις. Με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.
Η ταυτότητα της παράστασης
ΟΡΛΑΝΤΟ
της Virginia Woolf
Διάρκεια: 110 λεπτά
Συντελεστές:
Πρωτότυπη θεατρική απόδοση – σκηνοθεσία – σκηνικά: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Video – video editing: Αντώνης Κουκούβελας
Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου
Μάσκες –Prosthetics: Αλέξανδρος Λόγγος
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Παπαμελετίου
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):Θοδωρής Ελευθεριάδης, Γιάννης Ζέρβας, Λαμπρινή Θάνου, Χάρης Λογγαράκης, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαριάνθη Φωτάκη.
Στο ρόλο του/της ΟΡΛΑΝΤΟ η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.
Τον ρόλο του σκηνοθέτη που ο Ορλάντο του εμπιστεύεται το έργο του, κρατάει ο Νίκος Καμτσής. Ως Βιρτζίνια Γουλφ ακούμε τη φωνή της Πέγκυς Σταθακοπούλου.
Παραστάσεις:
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30
Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Επικοινωνία και προβολή παράστασης Ράνια Παπαδοπούλου