Το συναρπαστικό με την έκρηξη του street food στην Αθήνα είναι ότι μπορείς να δοκιμάσεις στο χέρι οποιαδήποτε ώρα ποιοτικό γρήγορο φαγητό, αλλά και να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιo μακρινό προορισμό.
Στη Ρωσία, ας πούμε, όπου το πιροσκί, το ζυμαρένιο γεμιστό έδεσμα, είναι το comfort food για κάθε στιγμή της μέρας και κομμάτι από την παράδοση της τοπικής κουλτούρας του φαγητού. Εδώ στην Αθήνα το βρίσκαμε συνήθως σε φούρνους σε αμφιβόλου έμπνευσης λαδοπιωμένες εκδοχές, μέχρι που ανακαλύψαμε τι σημαίνει αυθεντικό πιροσκί όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Καλίνκα Μαλίνκα στη Σόλωνος.
Με ένα λουλούδι στην επιγραφή βγαλμένο από τα μοτίβα της πολύχρωμης λαϊκής ρωσικής τέχνης, το Καλίνκα Μαλίνκα έγινε το αγαπημένο μας spot για να απολαμβάνουμε καθημερινά αυθεντικό πιροσκί που μας προσφέρουν στο χέρι χαμογελαστές οι γυναίκες με τις λουλουδιαστές ποδιές και μαντήλες.
Οι ιδιοκτήτες, η Πωλίνα και ο Ευγένιος, διάλεξαν για όνομα του μαγαζιού τον εύηχο και παιχνιδιάρικο τίτλο ενός ρωσικού λαϊκού τραγουδιού, που γράφτηκε το 1860 και εξυμνεί με γοργό ρυθμό την ομορφιά της φύσης και του έρωτα, ενώ στόλισαν το χώρο με μπάμπουσκες, σαμοβάρια και ξύλινα αντικείμενα από τη Ρωσία – μπαίνοντας νομίζεις ότι θα αρχίσει να παίζει μια μπαλαλάικα!
Έκαναν έρευνα για να βρουν αυθεντική συνταγή για πιροσκί, το οποίο ζυμώνεται και γεμίζεται καθημερινά στο χέρι με τα καλύτερα υλικά, και ψήνεται στο φούρνο ή τηγανίζεται ακριβώς όπως πρέπει ώστε να είναι αφράτο, με τραγανή επιφάνει και στεγνό.
Το μυστικό της γεύσης είναι τα φρέσκα υλικά και η απουσία οποιουδήποτε συντηρητικού ή βελτιωτικού γεύσης, αλλά και οι διάφοροι συνδυασμοί της γέμισης, που φτάνουν τους 27!
Τη μια μέρα θα περάσεις για τηγανητό πιροσκί με φέτα, πιπεριά Φλωρίνης και ελιά, κιμά και αυγό, πατάτα και μανιτάρια, κοτόπουλο και γκούντα, λουκάνικο ή λάχανο και καρότο, και την άλλη για φουρνιστό με κιμά, μπέικον και τυρί, μανιτάρια με τυρί, φέτα ή λουκάνικο με γκούντα. Αν θέλεις να τρατάρεις τους συναδέλφους στο γραφείο ή τους φίλους στο σπίτι, μπορείς να παραγγείλεις οποιαδήποτε γεύση με το κιλό και να σου τα ετοιμάσουν φρέσκα-φρέσκα.
Δοκίμασε οπωσδήποτε το τσεμπουρέκ, ένα παραδοσιακό έδεσμα που σπάνια θα εντοπίσεις στην πόλη, με λεπτή τραγανή ζύμη και μοσχαρίσιο κιμά. Γεύμα κανονικό είναι η ρωσική σαλάτα, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποκαλείται αλλού ρωσική σαλάτα: περιέχει μορταδέλα ρώσικη, αυγό βραστό, πατάτα, καρότο, αγγουράκια, αρακά και μαγιονέζα, κι έχει γεύση comfort και πληθωρική.
Τα γλυκά πιροσκί του Καλίνκα Μαλίνκα είναι εξίσου λαχταριστά. Ξεχωρίζουμε εκείνα με φρέσκο μήλο, ζάχαρη και κανέλα, με ανθότυρο και σταφίδα ή με παπαρουνόσπορο, βερύκοκο, σταφίδα και αποξηραμένο πορτοκάλι.
Σαν μικρό παιδί θα νιώσεις όταν δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ Καλίνκα Μαλίνκα με βύσσινο, κεράσι, μύρτιλο, κρέμα ζαχαροπλαστικής, μαύρο και κόκκινο φραγκοστάφυλλο, αλλά και το Πλετιόνκα με ξηρούς καρπούς και καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα.
Είτε προτιμήσεις αλμυρό είτε γλυκό πιροσκί, προτείνουμε να το συνδυάσεις τέλεια με τον γκουρμέ βιολογικό καφέ της εταιρείας Puro, που προέρχεται από συνεταιρισμούς μικρών παραγωγών και επιπλέον βοηθάει στη διάσωση των τροπικών δασών.