Οι Spiral Trio είναι είναι από τα πιο σημαντικά τζαζ τρίο της χώρας μας – με διεθνή πια υπόσταση και προβολή. Μέσα από την πρακτική των τζαζ στάνταρντς το γκρουπ διαμόρφωσε βαθμιαία την δική του μουσική ταυτότητα και καλλιέργησε την σχεδόν τηλεπαθητική του ιδιότητα να λειτουργεί ως μονάδα – όπως συμβαίνει πάντα στα καλύτερα και πιο ιστορικά σχήματα του είδους (Bill Evans Trio, Keith Jarrett Trio κ.λπ.) αλλά με εντελώς προσωπικούς όρους.
Φέτος, το σχήμα αυτό αποτελεί την επίσημη ελληνική συμμετοχή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του 22ου Athens Jazz. Η μουσική των Spiral Trio κινείται στιλιστικά στον χώρο της μοντέρνας τζαζ, με επιρροές από τους μεγάλους του είδους, ενώ δεν λείπουν οι σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. Βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής τους προσέγγισης είναι το διαρκές interplay, η αυτοσχεδιαστική διάδραση δηλαδή που, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου αυτοσχεδιαστικές μουσικές τους ικανότητες, δημιουργεί ένα συναρπαστικό μουσικό αποτέλεσμα με έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση. Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το ομώνυμο “Spiral Trio” το 2017 από την δισκογραφική εταιρία ANKh Music Productions που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά jazz standards, και το διεθνώς αναγνωρισμένο “Broken Blue” το 2022 από την αμερικανική δισκογραφική Odradek Records με δικές τους συνθέσεις.
Οι Spiral Trio είναι ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Αρίωνας Γυφτάκης στο κοντραμπάσο και ο Αναστάσης Γούλιαρης στα ντραμς και παρακάτω μπορείτε να τους γνωρίσετε λίγο καλύτερα λίγο πριν την εμφάνισή τους στη σκηνή του Athens Jazz την ερχόμενη εβδομάδα.
Πώς συναντηθήκατε σε αυτή την πόλη;
Βρεθήκαμε στο Jazz τμήμα του ωδείου Athenaeum του οποίου είμαστε όλοι απόφοιτοι.
Και τι ήταν αυτό που θεωρείτε ότι σας έδεσε;
Δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσεις γιατί κάποιες συνεργασίες «δουλεύουν» και γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι εύκολο να συννενοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι, αλλά αν λέγαμε ένα πράγμα μάλλον αυτό θα ήταν η συγγενής αισθητική αντίληψη για την μουσική.
Πότε μπήκε η σπίθα της jazz μέσα στον καθένα από εσάς;
Αρίωνας: Πρωτοάκουσα τον δίσκο “Bags Groove” του Miles Davis.
Σπύρος: Ακούγοντας δίσκους του Duke Ellington και πειραματιζόμενος από πάντα με τον αυτοσχεδιασμό.
Αναστάσης: Ένας δίσκος του Miles Davis με τον σπουδαίο drummer Tony Williams ήταν το ερέθισμα να ξεκινήσω να ασχολιέμαι με αυτήν την μουσική.

Γιατί Spiral Trio;
Είχαμε δει το σχέδιο μιας σπίρας και καθώς εκείνη την περίοδο ψάχναμε για όνομα, μας ήρθε η ιδέα του Spiral Trio. Μας θύμιζε τον τρόπο που παίζουμε και το κρατήσαμε.
Τι είναι για εσάς μοντέρνα jazz;
Είναι η Jazz που διαχειρίζεται τις βασικές μουσικές παραμέτρους όπως ο ρυθμός, η μελωδία, η αρμονία, η φόρμα και η αφήγηση με έναν τρόπο λιγότερο προφανή και περιγραφικό σε σχέση με τα πιο παραδοσιακά ρεύματα.
Όλα τα reviews κάνουν λόγο για το interplay σας. Πώς επιτυγχάνεται σε μία live εμφάνιση;
Το λάιβ είναι το ίδιο με την πρόβα και το στούντιο, είναι ένα playing. Μας αρέσει να είμαστε ιδιαίτερα παρεμβατικοί συνοδεύοντας το σόλο του συμπαίχτη μας. Αυτό το πετυχαίνουμε με τόλμη και εμπιστοσύνη.
Μετά τις δύο δισκογραφικές σας δουλειές Spiral Trio (2017) και Broken Blue (2022), έρχεται και ο επόμενος κομμάτι του οποίου θα παρουσιαστεί στο φετινό Athens Jazz. Τι να περιμένουμε από τη νέα σας δουλειά;
Θα ηχογραφήσουμε μερικές νέες πρωτότυπες συνθέσεις μας στην κατεύθυνση του τελευταίου μας δίσκου.

Και πώς θα περιγράφατε αυτή την κατεύθυνση πέραν των όσων έχουν γραφτεί;
Πατώντας πάνω στην παράδοση του jazz ιδιώματος και επηρεασμένοι από καλλιτέχνες όπως ο Paul Bley, o Bill Evans, o Paul Motian, o Gary Peacock και πολλοί άλλοι ακόμα, προσπαθούμε να συνθέσουμε με μια μοντέρνα αντίληψη καθαρές μελωδίες και ενδιαφέρουσες – πολύχρωμες αρμονίες. Δουλεύοντας τα κομμάτια στις πρόβες υπάρχει φυσικά το στοιχείο της έκπληξης που προκύπτει από το διαρκές interplay.
Μιλήστε μας λίγο για το Athens Jazz. Το έχετε παρακολουθήσει στο παρελθόν; Ποια η συμβολή του, σύμφωνα με την άποψή σας, στην πόλη; Είναι η Ελλάδα εξοικειωμένη με την jazz;
Το Athens Jazz είναι σίγουρα ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη κάθε χρόνο. Φέρνει πολλόυς μουσικούς από τον κόσμο στην Ελλάδα που παρουσιάζουν τις προσωπικές τους δουλειές. Ο κόσμος παίρνει μια γεύση από την μουσική αλλά καθώς αυτό δεν συμβαίνει σε συχνή βάση δεν είναι αρκετό για να εξοικειωθεί με την jazz, κάτι που απαιτεί συχνές συνθήκες διάδρασης, όπως κλαμπ, σχολές, σεμινάρια κ.λπ.
Πού θα εμφανιστείτε το καλοκαίρι του 2023;
Εκτός του Athens Jazz θα εμφανιστούμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσσα στην Ελευσίνα, θα παίξουμε στην Ισπανία στις πόλεις Bilbao, Gijon, Sevilla και Granada, στο φεστιβάλ του Βλάτου, στον Αποκώρωνα, στα Χανιά, στο Φεστιβάλ του Παπάγου, και στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Αίγινας.
Αν η Αθήνα ήταν μουσική, τι μουσική θα ήταν;

Αν μπορούσατε να παίξετε στο δρόμο, σε ποιο σημείο/γειτονιά της Αθήνας θα θέλατε να παίξετε;
Η Αθήνα έχει πολλές όμορφες γειτονιές , μικρά πάρκα και πλατείες συνήθως εκτός κέντρου που θα ήταν πολύ ωραία να παίζαμε αυτήν την μουσική. Θα παίρναμε το αυτοκίνητο, φορτωμένο με όργανα και θα παίζαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε.
Και πού έχετε όνειρο να παίξετε στο μέλλον;
Θα θέλαμε να ταξιδέψουμε πολύ και να παίξουμε σε χώρες με παράδοση στην Jazz, όπου πιθανόν να βρεις κοινό και συναυλιακούς χώρους με εμπειρία σε αυτό που κάνουμε.