Ένα πανέμορφο θέατρο, το Από Μηχανής. Μποέμ και αντι-σταρ οι πρωταγωνιστές της παράστασης, όταν σχολάνε φεύγουνε καβάλα στις μηχανές τους. Μπάσκετ, ιδρώτας, βρισίδι, συναίσθημα, αντρική φιλία, γυναίκες απούσες-παρούσες.
Μοιάζει στ’ αλήθεια με συνταγή επιτυχίας. Είναι μια παράσταση που δεν απευθύνεται στους πάντες, αλλά στον καθένα ξεχωριστά, βάζοντας στο θέατρο τους μη συνήθεις θεατές και, φυσικά, άντρες που μπορεί να μην έχουν ξαναδεί παράσταση στη ζωή τους και διδάσκοντάς τους τίποτε άλλο πέρα από Αλήθεια, άρα πείθοντάς τους να ξαναπάνε θέατρο.
Άλλωστε, οι ηθοποιοί που παίζουν είναι χωμένοι μέχρι τα μπούνια στην τέχνη τους: χρόνια τώρα, στηρίζουν ψυχή τε και αίματι την underground σκηνή, το ανεξάρτητο σινεμά, τα κάθε λογής σανίδια και πατάρια της πόλης που τρίζει και πάλλεται μαζί τους.
Ο Εθνικός Ελληνορώσων είναι ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία όταν παίζεται, παρά ως ένα ανάγνωσμα για κάποιον βιβλιοφάγο, ας πούμε. Ως παράσταση, είναι το κάτι άλλο. Μπροστά στα μάτια του θεατή, που γίνεται δια των αισθήσεών του μέρος μιας παρτίδας μπάσκετ, ξετυλίγεται το ενδιαφέρον κομμάτι του κουβαριού της ζωής έξι τύπων λίγο πριν ή λίγο μετά τα σαράντα. Οι φίλοι(;) αυτοί συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα για να ξεδώσουν παίζοντας το άθλημα που τους ένωνε –και τους χώριζε!- από μικρούς.
«Σύγχρονη κωμωδία για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που έμειναν ανοιχτές», έτσι περιγράφουν οι συντελεστές της την παράσταση. Και έχουν δίκιο.
Είναι κωμωδία, ιδίως το πρώτο της μέρος. Οι θεατές γελούν, από τη θέση της αμηχανίας εύκολα περνούν σε αυτή της συνενοχής. Αμέσως, καθένας μας ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες, άλλοι αισθανόμαστε ότι έχουμε κοινά με περισσότερους από έναν. Εμένα με έπιασα να σκέφτομαι ποιον από όλους θα ήθελα για εραστή ή φίλο μου.
Είναι και το άλλο: ότι οι ηθοποιοί μοιάζει, από ένα σημείο και μετά, να «ξεχνούν» ότι παίζουν, να ξεγίνονται ηθοποιοί και να σαρκώνεται η ψυχή του καθενός τον ρόλο που υποδύεται. Άντρες. Άντρες εργατικοί, κουρασμένοι, ψεύτες, φλώροι, κατακτητές, συμβιβασμένοι, δυνατοί, παιδιά, άντρες με όπλα παντός τύπου. Οι ερμηνείες των ηθοποιών αριστουργηματικές, με προσωπικούς αγαπημένους μου τον ισορροπιστή Στέλιο Δημόπουλο, τον βολεμένο Μάκη Παπαδημητράτο και, φυσικά, τον συγγραφέα του κειμένου, τον… δικηγόρο Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
Το κείμενο-με μια γλώσα βγαλμένη από τον πυρήνα της πραγματικής ζωής, της γεμάτης απλές κουβέντες, απορίες, βρισιές και αμήχανες σιωπές- δεν προφταίνει να βάλει βαθιά στο κόκαλο του κάθε χαρακτήρα το μαχαίρι. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί, όχι όλοι εξίσου δυνατοί, και η πλοκή μέσα από την οποία πλησιάζονται και απομακρύνονται είναι σύνθετη, ενδιαφέρουσα και με συνεχείς κορυφώσεις. Ο σκηνοθέτης, ο Γιώργος Παλούμπης, χτίζει την ατμόσφαιρα της παράστασης με λεπτό υφάδι συναισθημάτων και χοντρές, αποφασιστικές βελονιές που τρυπούν παίκτες-ηθοποιούς και θεατές.
Οι ηθοποιοί, για να δουλέψουν σωστά μαζί, πέρασαν πρώτα ατελείωτες ώρες και όλοι προπονήθηκαν, και συνεχίζουν, πολύ. Σε κάποιες παραστάσεις δεν μπαίνει ούτε καλάθι, μου εξομολογήθηκε ο Στέλιος Δημόπουλος, ένας νέος ηθοποιός από τον οποίο έχουμε πολλά να περιμένουμε, γι’ αυτό και χρειάζεται να εξασκούνται στο μπάσκετ. Μια φορά την εβδομάδα, μετά τις παραστάσεις, οι ηθοποιοί, που έχουν σχηματίσει μια ιδιότυπη οικογένεια, οργανώνουν ένα μπάρμπεκιου και τρώνε όλοι μαζί.
Αλήθεια σε αυτή την παράσταση, στο πριν και το μετά της, Στο μέσα και το έξω της. Ακόμα και για εμάς που προτιμάμε ένα θέατρο που μας συστήνει Ομορφιές και μας ταξιδεύει έξω από τις ζωές μας, η παράσταση Εθνικός Ελληνορώσων είναι πρόταση, είναι πρόκληση, είναι πρόσκληση σε μια σειρά σκέψεων που, ως άνθρωποι αυτής της εποχής, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μας σκουριάζουν, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.
Info:
ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ, του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Κώστας Φυτίλης, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου. Κοστούμια:Ομάδα Boudoir. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:30
Από τις 7 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 21:30, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:30
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 2105232097.
Διάρκεια: 90΄
Discussion about this post