Αφορμή για συνάντηση, γνώση, διασκέδαση. Γνωριμία με τις γειτονιές, τους συντοπίτες μας και τους καλλιτέχνες της πόλης. Το 2ο Vyronas Street Art Festival είναι ξανά εδώ και υπόσχεται να μας γεμίσει χρώματα και ήχους. Να μας αφηγηθεί μέσα από σύγχρονους τοίχους ιστορίες μακρινές, που εξακολουθούν όμως να συγκινούν και να εμπνέουν.
Με αφορμή, λοιπόν, τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πάνω από 30 καλλιτέχνες της street art και του graffiti, θα δημιουργήσουν τα έργα τους στο σχολικό συγκρότημα Εργάνης Ταταούλων στο Βύρωνα, αντλώντας έμπνευση από το σπουδαίο πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων: τη μουσική, τη λογοτεχνία, το χορό και τα κοινωνικά τους έθιμα.


Όλα τα έργα θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν μέσα στο διήμερο του φεστιβάλ. Έτσι, οι παρευρισκόμενοι θα είναι αυτόπτες μάρτυρες της διαδικασίας αφού θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία δημιουργίας της κάθε τοιχογραφίας. Εμπειρία μοναδική και άκρως ενδιαφέρουσα! Επίσης, μέσα από δύο workshops, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα σπρέι και τα χρώματα και να δημιουργήσουν μόνοι τους τοιχογραφίες και stencil!
Εμείς μιλήσαμε με την Καλλιόπη Μαρκοπούλου, general manager της εταιρείας Awesome Athens Experiences, για το φετινό φεστιβάλ, αλλά και το ρόλο της street art στην πόλη.
Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για το Vyronas Street Art Festival;
Το 2021, έπειτα από μια υπερβολικά ήσυχη χρονιά λόγω της covid19 και αφού πλέον αρκετοί περιορισμοί είχαν αρχίσει να καταργούνται, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε και να συσπειρώσουμε έπειτα από καιρό την κοινότητα των local street artists οργανώνοντας ένα φεστιβάλ. Ο Βύρωνας είναι ένας από τους πρώτους δήμους που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας τους καλλιτέχνες να αλληλεπιδράσουν με την πόλη και τους κατοίκους της σε ένα αισθητικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο.
Τι θα δει όποιος έρθει στο φετινό φεστιβάλ στο σχολικό συγκρότημα Εργάνης Ταταούλων στο Βύρωνα;
Η λίστα συμμετοχής του φετινού φεστιβάλ είναι ακόμη μεγαλύτερη από πέρυσι και περιλαμβάνει καλλιτέχνες καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους στο χώρο της σύγχρονης αστικής τέχνης. Η εικαστική πολυφωνία είναι ένα από τα ζητούμενα και γι’ αυτό θα υπάρχει εκπροσώπηση από διάφορα στυλ (ρεαλισμός, τέχνη του φανταστικού, παραστατική ζωγραφική, χρωματική αφαίρεση, graffiti letters). Θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τη street art, όπως workshops και μουσικά σχήματα.


Πώς επιλέγονται οι χώροι;
Στόχος μας είναι να βρεθούν χώροι που να επιτρέπουν την παράλληλη δημιουργία έργων από πολλούς καλλιτέχνες, να υπάρχουν λοιπόν τοίχοι πολλών μέτρων που να μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη συγκέντρωση. Αυτό πράξαμε στο 1ο φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, αυτό και στο 1ο φεστιβάλ της Ηλιούπολης που οργανώσαμε επίσης το 2021 και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα.
Πού στοχεύει το φεστιβάλ;
Στο να φέρουμε σε επαφή το κοινό με τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Να δουν από κοντά τους ανθρώπους πίσω από τα έργα, να μάθουν για την τεχνική, την έμπνευση και τα υλικά που αυτοί χρησιμοποιούν και τελικά να συνδεθούν μαζί τους. Έτσι και το κοινό μαθαίνει να εκτιμά περισσότερο το έργο των street artists αλλά και αυτοί έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να διαφημίσουν πιο αποτελεσματικά το καλλιτεχνικό τους έργο. Αυτή η αμεσότητα είναι ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε η street art είναι η πιο άμεση πτυχή της σύγχρονης τέχνης γιατί βρίσκεται εκτεθειμένη στο δημόσιο χώρο, απαλλαγμένη από την ενδιάμεση επέμβαση οποιουδήποτε καλλιτεχνικού θεσμού και είναι προσβάσιμη από όλους ανεξαιρέτως.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και των καλλιτεχνών στο κάλεσμά σας;
Σε γενικές γραμμές πολύ θετική. Το κοινό δείχνει ενδιαφέρον για αυτά τα events, είτε γιατί είναι φιλότεχνο, είτε γιατί από περιέργεια θέλουν να δουν τι παίζεται σήμερα στη γειτονιά τους . Όσον αφορά την ανταπόκριση των καλλιτεχνών επίσης είναι πολύ μεγάλη και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά διψούν για τέτοιες συγκεντρώσεις, μιας και γι’ αυτούς είναι μια πολύ καλή αφορμή να ανταμώσουν, να συνεργαστούν ξανά μετά από καιρό ή για πρώτη φορά με κάποιον άλλο καλλιτέχνη με τον οποίο δεν είχαν την ευκαιρία στο παρελθόν. Μέσα από τα φεστιβάλ μας έχουν προκύψει ενδιαφέρουσες συνεργασίες και δυνατά παρεάκια, αυτή είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για εμάς. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε event η αρχικά λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών ξεκινά με 10-15 ονόματα και τελικά καταλήγει τουλάχιστον στα διπλάσια!


Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η street art σε σχέση με μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως η Μικρασιατική Καταστροφή;
Η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε αντανάκλαση της κοινωνικής και ιστορικής πραγματικότητας και έπαιζε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης σε θέματα ιδεολογίας, πολιτικής, ηθικής κι αισθητικής. Κατά τη γνώμη μας, η τέχνη του δρόμου δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, μιας και πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό ρεύμα και λόγω της αμεσότητας της μπορεί να εκπέμψει ηχηρά μηνύματα και να εκφράσει βιώματα της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.
Ποια είναι η σχέση της πόλης με τη street art; Μας είναι οικεία; Την παρατηρούμε; Τη σεβόμαστε;
Η street art δεν περνάει απαρατήρητη, αυτό είναι το σίγουρο. Χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον του κοινού αυξάνεται, περισσότερο για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, αλλά και για τα μικρότερα πιο αυθόρμητα έργα ή και το παραδοσιακό graffiti. Άλλωστε η σκηνή της Αθήνας είναι τόσο ενεργή που διαρκώς εξαπολύει νέους καλλιτέχνες, συνεργασίες, τοιχογραφίες, εκθέσεις, φεστιβάλ, στις χρωματιστές γειτονιές της πόλης. Παράλληλα, βέβαια, μεγαλώνει αναλόγως και το ενδιαφέρον των ιθυνόντων και των τοπικών διοικήσεων που επιθυμούν να στολίσουν τους τοίχους των πόλεων τους με τοιχογραφίες και λοιπές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Όλο αυτό το ενδιαφέρον θεωρούμε πως είναι ευπρόσδεκτο από την πλευρά των καλλιτεχνών, δεδομένου πως πολλοί πλέον είναι επαγγελματίες και βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη τους.
Πόσο αλλάζουν την όψη μιας πόλης οι τοιχογραφίες;
Κατά τη γνώμη μας η τέχνη στους δρόμους αποτελεί πραγματικό οξυγόνο για μια πόλη. Πέρα από την αναμφισβήτητη αισθητική ποιότητα, η τέχνη νοηματοδοτεί και διαμορφώνει την προσωπικότητα μιας πόλης. Η ανταλλαγή ιδεών, συναισθηματιών, η ιστορική μνήμη, η σύνδεση με τους άλλους μέσω ενός συγκεκριμένου σημείου αναφοράς, όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω της street art. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για έργα street art που εκτός της αναζήτησης του ωραίου μεταφέρουν μηνύματα συνδεδεμένα με τις τοπικές κοινότητες και εξετάζουν την αλληλεπίδρασή μας ερχόμενοι σ’ επαφή με τα πράγματα.


Υπάρχει σκέψη για διεύρυνση των δραστηριοτήτων αυτών μέσα στην πόλη;
Το 1ο φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα αποτέλεσε απλά μια αφετηρία. Ακολούθησε μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις όπως το Park Arts Event στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου που έγινε με open call σε εντόπιους καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (Ταπητουργείου), τα πορτραίτα της Μελίνας Μερκούρη και του Μίνωος Βολανάκη στο Θέατρο Βράχων αλλά και μια σειρά από τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Παράλληλα εμείς ως εταιρεία αναλάβαμε την καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση ενός από τα μεγαλύτερα projects τοιχογραφιών στην Ελλάδα, στο χώρο του νέου πάρκου που θα εγκαινιαστεί πολύ σύντομα στον Δήμο Κορυδαλλού. Και έπεται συνέχεια.
Αν μπορούσε να γίνει μία τοιχογραφία οπουδήποτε μέσα στην Αθήνα, ποιο σημείο θα επιλέγατε; (η ερώτηση είναι τόσο ανοιχτή και υποθετική που η απάντηση δε χρειάζεται να είναι εφικτή)
Δύσκολη ερώτηση. Θα αναφέρουμε όμως ένα σημείο που σκεφτήκαμε πολύ πρόσφατα: τον τοίχο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης επί της οδού Καλλιρόης. Εμβληματικό κτίριο για την πόλη μας, υπέροχος μεγάλος τοίχος με προσβασιμότητα και ορατότητα από μεγάλη απόσταση, οπότε αυτή είναι η επιλογή μας!
Και αν η Αθήνα ήταν τοιχογραφία ποια είναι τα στοιχεία που σίγουρα θα συμπεριλάμβανε;
Μια δυναμική πόλη με χαοτική συμπεριφορά. Μια πόλη τόσο αρχαία που όμως φοράει έναν μανδύα μοντέρνο και πολύχρωμο. Ένα αέναο έργο τέχνης με ένα συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενο τέλος. Αυτά τα στοιχεία σίγουρα θα περιλαμβάνονταν στην τοιχογραφία της Αθήνας.
Εδώ είναι ο τοίχος του σχολικού συγκροτήματος Εργάνης Ταταούλων όπως είναι σήμερα. Ανυπομονούμε να τον δούμε να ζωντανεύει σιγά σιγά με την έναρξη του Φεστιβάλ!
*Το φεστιβάλ αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Βύρωνα και της εταιρείας Awesome Athens Experiences. Δραστηριοποίηση και στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση και προβολή της Αθήνας και των προαστίων της μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης.
INFO
Ημέρες λειτουργίας:
-
Σάββατο 28/5 από τις 17.00
-
Κυριακή 29/5 από τις 09.00
Διεύθυνση: Σχολικό Συγκρότημα Εργάνης, Ταταούλων & Μηδείας, Βύρωνας, 16233
Πρόσβαση: 2’ περπάτημα από Τέρμα Λεωφορείου 214 (Ζωοδόχος Πηγή)
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/vyronasstreetart
https://www.instagram.com/awesome_athens_experiences/