Ο Εκδοτικός μας Οίκος
Η εκδοτική δραστηριότητα της Σύγχρονης Εποχής συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Η Σύγχρονη Εποχή δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Με οδηγό το σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη», οι εκδόσεις μας συνεχίζουν να εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό, εκδίδοντας ποιοτικά βιβλία για την πολιτική, την ιστορία, τη λογοτεχνία, βιβλία για την τέχνη και το παιδί. Με αμείωτη ένταση και σήμερα η Σύγχρονη Εποχή επιδιώκει να προσφέρει τους προβληματισμούς, τις γνώσεις που συμβάλλουν στην απόκτηση της ικανότητας ερμηνείας της κοινωνίας, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για αλλαγή της, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από εκμετάλλευση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, διαρκούς επίθεσης ενάντια στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Η απάντηση του ΚΚΕ
σελ. 120
Τριάντα χρόνια μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η ΚΕ του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε εξαρχής ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου και ουδέποτε υπήρξε, ούτε θα γίνει ποτέ, «ένωση ισότιμης και φιλικής για τους λαούς συνεργασίας». Μέσα από τα υλικά της Ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύονται στην έκδοση, αναδεικνύεται ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος του σοσιαλισμού, ως απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα τον 21ο αιώνα. Ο μόνος δρόμος για να χτιστεί μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.
1922
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία
και Μικρασιατική Καταστροφή
σελ. 400
Στην έκδοση, επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής. Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα –για το παρόν και το μέλλον– συμπεράσματα για το τι μπορεί να κάνει ο λαός σε συνθήκες έναρξης αλλά και προετοιμασίας ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Τσιμέντο
ΓΚΛΑΝΤΚΟΦ Φ.
σελ. 448
Ένας μαχητής του Κόκκινου Στρατού, μετά από τη νίκη στα μέτωπα του Εμφυλίου, γυρίζει στην καθημερινή ζωή. Μα στη Σοβιετική Ρωσία δεν υπάρχει καθημερινή ζωή και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Μετά από τη νίκη, αρχίζει η πάλη. Η πάλη ενός ολόκληρου λαού που άφηνε από τα χέρια του τα όπλα και έπιανε τους κασμάδες και τα σφυριά για να ορθώσει πάνω στα ερείπια τη νέα ζωή.
Ο Γκλαντκόφ ζωγραφίζει με εκπληκτική αντικειμενικότητα την πολιτική και οικονομική ζωή, τη ζωή των αγωνιστών μπολσεβίκων, την οικογένεια, τις σχέσεις των δύο φύλων, την πειθαρχία, τις επιτυχίες, καθώς και τις αποτυχίες στο μέτωπο της οργάνωσης της εργασίας στη Σοβιετική Ρωσία του 1918.
Κεντρικά:
Σόλωνος 130, Αθήνα
Τηλ. 210 .33 20 800
E-mail: [email protected]
www.sep.