Τέσσερις νέες εκδόσεις στην κατηγορία Ελληνική Λογοτεχνία, από τις Εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ.
Πίσω από τον ήχο του νερού
Γεωργία Τάτση
Περιγραφή
Ένας εξηντάχρονος επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο για να πουλήσει το εγκαταλειμμένο πατρικό του. Στο ταξίδι της επιστροφής, ανακαλεί τα επώδυνα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας προσπαθώντας να καταλάβει αν οι μνήμες του είναι πραγματικές ή παραποιημένες από μεταγενέστερες ερμηνείες των γεγονότων.
Δείχνει στον μεσίτη τον χώρο και παρατηρεί τις αλλαγές που επέφερε στο τοπίο η δημιουργία της τεχνητής λίμνης, όταν αρχίζουν να συμβαίνουν ακατανόητα πράγματα: άλογα πηδούν απ’ τα παράθυρα, αρνιά κατεβαίνουν απ’ τους τοίχους, παγόνια περπατούν μες στα δωμάτια.
Ο άντρας παραδίδει στον μεσίτη τα κλειδιά τού προς πώληση σπιτιού και μπαίνει στο αυτοκίνητο για να γυρίσει στην πραγματική ζωή του. Αλλά ποια είναι η πραγματική ζωή, αν όχι ό,τι επιβιώνει στη μνήμη μας;
*
Η Γεωργία Τάτση γεννήθηκε το 1952 στο Κλειστό Άρτας. Από το 1965 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου και εργάστηκε στην ΕΡΤ από το 1976 ως το 2003. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα Γάμπαρη Αμβρακικού (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2019) και τη νουβέλα Χορός στα Ποτήρια (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013 – υποψήφια για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2014), ενώ τα διηγήματά της «Γαλαζοαίματη» και «Η κλοτσιά της πεταλούδας» περιλαμβάνονται στα συλλογικά έργα Υπό σκιάν (Εκδόσεις των Συναδέλφων 2014, σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών) και HOTEL – Ένοικοι γραφής – Είμαστε όλοι μετανάστες (εκδόσεις Πατάκη 2007) αντίστοιχα.
Η μέρα του καρναβαλιού
Μαριλένα Παππά
Περιγραφή
Ένα μικρό χωριό ετοιμάζεται πυρετωδώς για το καρναβάλι. Οι κάτοικοι μεταφέρουν κλαδιά και φύλλα στο εσωτερικό της ζούγκλας, οι σιαμαίες αδελφές βοηθούν στην κατασκευή των αυτοσχέδιων αρμάτων κι ο έφηβος στέκει για λίγο και τους παρατηρεί. Ώσπου ο Ομάρ τον προστάζει να επισκεφθεί τον Προφήτη – κι εκεί θα έρθει για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τη βάναυση αγριότητα της ανθρώπινης φύσης.
Στη διάρκεια αυτής της μέρας, ο έφηβος θα κλονιστεί από τη βιαιότητα της κλειστής κοινωνίας και, βιώνοντας διαδοχικά τη φθορά, τον θάνατο και την αναγέννηση, θα παλέψει να διαφυλάξει ακέραιη τη μόνη αξία που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να επανεκκινήσει τον κόσμο: την αγάπη.
Είναι πιθανό ολόκληρη η ζωή ενός ανθρώπου να αλλάξει μέσα σε μία μέρα; Ο έφηβος, που δεν μεγαλώνει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, θα καταφέρει να κάνει το άλμα ή θα παρασυρθεί από τη διεφθαρμένη μάζα που τον περιτριγυρίζει;
*
Η Μαριλένα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Επικοινωνία και Δημοσιογραφία και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, νουβέλες, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η νουβέλα της Το τελευταίο εμπόδιο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: marilenapappa.com.
Σαν να μην ήμουνα εκεί
Μαρία Στρίγκου
Περιγραφή
«Άνοιξε, άνοιξε,
γιατί δεν αντέχω,
φτάνει πια, φτάνει πια
να με τυραννάς».
Πόσο εύκολο είναι να αφεθείς σ’ έναν έρωτα, να κυνηγήσεις ένα κόκκινο μπαλόνι, να ταξιδέψεις τις λύπες σου μ’ ένα χάρτινο καράβι, να ακούσεις το μυστικό των χελιδονιών, να τολμήσεις να είσαι ο εαυτός σου και την επόμενη μέρα;
Ο Μπάμπης και η Ευθυμία φλερτάρουν σαν έφηβοι στο Διαδίκτυο, ερωτεύονται σαν νέοι μιας αλλοτινής εποχής και απομακρύνονται σαν μεσήλικες του σήμερα. Θα μπορέσουν να θυμηθούν όλα όσα τους έκαναν να θέλουν να γνωριστούν, να νικήσουν τον φόβο της μοναξιάς και να συναντηθούν συνειδητά στο Τώρα;
*
Η Μαρία Στρίγκου γεννήθηκε στη Λέσβο το 1967. Ασχολείται με τους ανθρώπους και τους πόνους τους είτε εργαζόμενη στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας είτε ιδιωτικά, συντονίζοντας ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Έχει υπάρξει αρχισυντάκτρια σε ηλεκτρονικά περιοδικά και εφημερίδες και συνεχίζει να αρθρογραφεί περιστασιακά. Το μυθιστόρημα Σαν να μην ημουνα εκεί είναι το έβδομο βιβλίο της.
Οι τέσσερις κοντεσίνες
Πηνελόπη Τσιάλα
Περιγραφή
Μέσα στην ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, μία φιλία ανθίζει και δένει τέσσερα κορίτσια. Την Παυλίνα, την Τόνια, τη Γιολάντα και την Αθηνά. Μία φιλία δυνατή σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες και αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να υπάρξει και στ’ αλήθεια ένα παρόμοιο δέσιμο. Άγνωστο αν θα μπορούσε στ’ αλήθεια. Σίγουρα όμως το όνειρο αυτό ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Κι αν πιστέψατε πως διαβάζοντάς το θα γνωρίσετε μια φιλία όμοια με θάλασσα-λάδι, που ποτέ δεν αναταράσσεται από κανένα κύμα, γελαστήκατε.
Γιατί η φιλία των τεσσάρων κοριτσιών θα περάσει από φουρτούνες και τρικυμίες. Η μία από αυτές θα αποφασίσει να αποχωρήσει από την τετράδα τους, πράγμα που θα μαράνει τις άλλες τρεις. Έπειτα, οι δύο από αυτές θα βρεθούν να ποθούν το ίδιο πράγμα, όχι μόνο μία φορά. Μαζί με τη φιλία τους, θα αναταραχθούν και οι ζωές τους, όταν οι δύο από αυτές θα χάσουν τον άντρα που αγάπησαν και η τρίτη θα αισθανθεί προδομένη από άτομα που εμπιστευότανε. Κι όταν οι πληγές αρχίσουν σιγά σιγά να επουλώνονται και να ξεπροβάλλει μια ελπίδα για μια νέα καλύτερη αρχή, η τέταρτη θα τις αποχαιρετήσει οριστικά με ένα πονεμένο αντίο…
Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη φιλία, στην αγάπη, στην παιδικότητα, στη νιότη, αλλά και στον έρωτα.
*
Η Πηνελόπη Τσιάλα γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα και είναι απόφοιτη της Φιλολογίας Αθήνας, κατεύθυνση Γλωσσολογίας, και μιλάει άπταιστα αγγλικά. Από την παιδική της ηλικία γράφει ιστορίες και σκαρώνει στιχάκια, ενώ ένα διήγημά της επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το Λύκειό της σε πανελλήνιο διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τότε έχει γράψει και άλλα διηγήματα. Στα είκοσι ένα κυκλοφόρησε η πρώτη της νουβέλα, με τίτλο Αγγελική μορφή (εκδόσεις Βακχικόν 2019). Στην ίδια ηλικία παρακολούθησε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με το τραγούδι. Ένας από τους στόχους της για το μέλλον είναι να παρακολουθήσει μαθήματα σε Δραματική σχολή. Δεν σκοπεύει ποτέ να αφήσει τη συγγραφή, γιατί της προσφέρει χαρά, πληρότητα και αυτοπεποίθηση. Οι τέσσερις κοντεσίνες είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.