“Τα δίσεκτα εκείνα χρόνια της κατοχής, οι Ελληνίδες νοικοκυρές, με φαντασία και αγάπη, πλούτισαν το τραπέζι της ανέχειας με γεύσεις πρωτόγνωρες, όπως είναι η μπομπότα. Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γνωρίσουμε τα φαγητά της επιβίωσης;”
Από το βιβλίο της Ναταλία Σαμαρά
Το καθιερωμένο κατοχικό γλυκό. Μεγάλη πολυτέλεια ήταν να προσφέρουν μαζί με το ρεβιθοκεφτέ και μπομπότα γλυκό.
ΥΛΙΚΑ
• 100 δράμια μπομποτάλευρο
• 20 δράμια λάδι καυτό (ο σύγχρονος οδηγός μαγειρικής τονίζει: λάδι εκλεκτό)
• 2 φλυτζανάκια του καφέ σταφίδες μαύρες
• 1 ποτηράκι κονιάκ
• Το ζουμί ενός πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα
• Λίγη σόγια
• Λίγη κανέλλα
• Πετιμέζι (σήμερα εντάσσεται στα είδη μεσογειακής διατροφής. 6 € το βαζάκι!)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
2. Προσθέτουμε χλιαρό νερό με λίγο πετιμέζι και δουλεύουμε να γίνει σαν κουρκούτι
3. Το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψάκι και το στέλνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Την τρώμε σκέτη ή με λίγο σιρόπι από πετιμέζι.
Σημείωση: Ηλεκτρική κουζίνα δεν υπήρχε γι αυτό έστελναν τα φαγητά στο φούρνο της γειτονιάς.
Discussion about this post