Από το 2013, το φεστιβάλ αυτό καταφέρνει να χρωματίζει κάποιες από τις πιο παρεγηξημένες γειτονιές της Αθήνας.
Οι δραστηριότητες του μικρού Παρισιού απλώνονται από την Ομόνοια μέχρι το Μεταξουργείο, τον σταθμό Λαρίσης και την πλατεία Βικτωρίας και γεμίζουν τους δρόμους με μουσικές, έργα street art (murals: τοιχογραφίες), διαλέξεις θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα σε δρόμους και πλατείες.
Το πρώτο μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts»), ενώ το θέμα για το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2017 ήταν «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»). To θέμα του 2018 είναι «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…» (Mai 1968. Cinquante ans après…).
Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 20/06-30/6 και το θέμα του είναι «Πολιτισμός και Οικολογία». Στο δελτίο τύπου η διοργάνωση αναφέρει:
«Τα τελευταία χρόνια οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στις αντιδράσεις της τραυματισμένης φύσης. Η κλιματική αλλαγή συνοδευόμενη από πανδημίες είναι ήδη εδώ. Κι όμως ακόμα βρισκόμαστε στα καμπανάκια. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν η ανθρωπότητα δεν επανέλθει στο μέτρο; Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα; Ποια ήταν και είναι η θέση των “ευρύτερων πολιτισμών” όλα αυτά τα χρόνια, όπου η ανθρωπότητα προκαλεί την τοιουτοτρόπως κλιματική αλλαγή; Ακόμα και σήμερα πόσοι είναι οι πολίτες των “έξυπνων πόλεων” που γνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ανακύκλωσης; Πόσο αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του “ζωντανού” οικοσυστήματος μέσα στο αστικό τοπίο; Οι μεγαλουπόλεις προκαλούν τους μεγάλους ρύπους σε όλο τον πλανήτη ενώ σε αντιδιαστολή δημιουργούν και αναπτύσσουν τους κατά τόπους πολιτισμούς. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι αυτοί οι πολιτισμοί από την φύση και την οικολογική σκέψη;»
Το φετινό φεστιβάλ, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των δύσκολων αυτών εποχών, θα περιλαμβάνει διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες και φυσικά το πρώτο για φέτος mural, δια χειρός Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, το οποίο στολίζει ήδη την άκρη της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι δρόμοι με τα γαλλικά ονόματα που δίνουν το δικό τους νόημα στο όνομα του φεστιβάλ
Αν έχεις περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας ίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι σε κάποιες περιοχές του υπάρχουν μαζεμένοι δρόμοι με γαλλικά ονόματα στις οδούς τους. Βερανζέρου, Σατωβριάνδου, Φαβιέρου, Ουγκώ, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Μαιζώνος, αλλά και η οδός Μάρνη η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον Marne που είναι ποταμός στην βορειοανατολική Γαλλία και ταυτόχρονα αποτελεί δεξιό παραπόταμο του Σηκουάνα. Οι δρόμοι αυτοί, που δίνουν μία παριζιάνικη εσάνς στο κέντρο της Αθήνας, είναι το νοητό όριο του φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» καθώς οι δράσεις του ξεχύνονται μέσα στο σχήμα που αυτές οι οδοί δημιουργούν.
Ένα μικρό Παρίσι λοιπόν υπάρχει μέσα στην μεγάλη μας πόλη και δεν μένει τίποτα άλλο παρά να το ανακαλύψουμε και φέτος μέσα από το ξεχωριστό πρόγραμμα του φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά ΕΔΩ.