Έντυπο που διαβάζεται

Site που δεν βομβαρδίζει

Το κατάστημα «Εύχαντρον» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο ίδιο σημείο της Σόλωνος από το 1974. Στον θαυματουργό αυτό χώρο θα βρείτε κομπολόγια με χάντρες από πλήθος φυσικών υλικών: ημιπολύτιμους λίθους, οργανικά υλικά (ξύλο, κοράλλι, κέρατο, κοκ.), κεχριμπάρι, ασήμι, συλλεκτικά φατουράν και μαστίχες. 

Επίσης, θα βρείτε τα ασημένια και ασημόχρυσα κοσμήματα «Αχτίδα», που από το 1969 αντλούν έμπνευση από τη λαϊκή και βυζαντινή παράδοση. Κομπολόγια και κοσμήματα σχεδιάζονται ακόμη από τον ίδιο τον Τάσο Θωμαΐδη, απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν μέχρι όπου ορίσει ο πελάτης.

Δημιουργός του Εύχαντρον 
είναι ο Τάσος Θωμαΐδης του οποίου το ενδιαφέρον για το κομπολόι ξεκινάει από την παιδική του ηλικία όπου και θυμάται ένα κατακόκκινο λαμπερό κομπολόι ακουμπισμένο στο τραπέζι ενός καφενείου της Κορίνθου, 
δίπλα από τον καφέ του ιδιοκτήτη του. 

Όταν μαγεμένος από τη λάμψη του πήγε να το περιεργαστεί, ο ιδιοκτήτης του κομπολογιού του το άρπαξε και του απαγόρευσε να το αγγίξει λέγοντάς του πως το κομπολόι «Είναι μόνο για τους μεγάλους!». Αυτό ήταν αρκετό για να εξάψει την περιέργεια του μικρού Τάσου σχετικά με τις περίεργες ιδιότητες αυτού του αντικειμένου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όντας πλέον έμπειρος δημιουργός κοσμημάτων, ο κ. Θωμαΐδης στρέφεται στο κομπολόι με άλλα μάτια και με τη διάθεση να αποκαταστήσει, στο βαθμό του δυνατού, τη φήμη του «παρεξηγημένου» κομπολογιού. Από έμβλημα «μαγκιάς», που το χτύπημά του συχνά ενοχλεί τα αυτιά των γύρω, επιδιώκει να το ξανασυστήσει στο κοινό ως κόσμημα, ως μέσο για χαλάρωση, φτιαγμένο από φυσικά υλικά, ένα αντικείμενο που μπορεί να είναι ακόμα και συλλεκτικό. Μέσα από την έρευνα, το συνδυασμό φυσικών υλικών και ασημένιων και ασημόχρυσων στοιχείων ξεκινά από το «κομπολόι» για να φτάσει στο «εύχαντρο», όπως του αρέσει να αποκαλεί τις δικές του δημιουργίες.     

Χρήσιμη πληροφορία: Πέρα από τα έτοιμα προϊόντα του e-shop, οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους κομπολόι online στην ειδική σελίδα του site τους «Δημιούργησέ το εσύ», αλλά και να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του Εύχαντρον που είναι πάντα χαρά τους να προσφέρουν τις γνώσεις τους για να δημιουργήσει ο καθένας και η καθεμία το κομπολόι της προτίμησής του ανάλογα με την προσωπικότητα, τις διαθέσεις και τις ανάγκες του. Επίσης δέχονται και ειδικές παραγγελίες (πχ. ειδικά σχέδια σε θυρεούς, εταιρικά δώρα).

Ρωτήσαμε το Εύχαντρον: Αν η Σόλωνος ήταν κομπολόι, τι κομπολόι θα ήτανε;   

Ξεκινώντας από την ιστορική αστική γειτονιά του Κολωνακίου με τη γνωστή της αγορά, η Σόλωνος περνάει από τον κόσμο του Πανεπιστημίου και των βιβλιοπωλείων για να καταλήξει  στα εξίσου ιστορικά Εξάρχεια, δεμένα με το Πολυτεχνείο, τη μουσική, την πολιτική σκέψη, τη διαμαρτυρία. Δεδομένης αυτής τη ποικιλομορφίας που εξελίσσεται μαζί με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη Σόλωνος σαν ένα παλιό κομπολόι από κεχριμπάρι καχραμάν που κληρονομήσαμε από τον παππού ή τον προπάππου μας. Τις χάντρες του έχουν χαϊδέψει και προστατεύσει πολλά χέρια πριν από εμάς και το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και η φθορά, προσθέτει στην αξία τους. Ίσως, πάνω του υπάρχει ένας θυρεός με τα αρχικά του πρώτου ιδιοκτήτη που τώρα χρειάζεται γυάλισμα για να καταφέρουμε να τα διακρίνουμε. Αξίζει σίγουρα να το φροντίσουμε για να το κληροδοτήσουμε κι εμείς στην επόμενη γενιά.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist