Γνώρισα τον Ραφαήλ Κουρμουλάκη πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης-παρουσίασης βιβλίου. Τότε ακόμα σπούδαζε στο Χημικό στην Πάτρα και ήταν γεμάτος όρεξη, φρέσκιες ιδέες και διάθεση για συζήτηση.
Τώρα, ο Ραφαήλ είναι απόφοιτος και, όλα αυτά τα χρόνια, μοιραστήκαμε αγωνίες για το μέλλον της χώρας, τα πανεπιστημιακά δρώμενα, την πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Ίσως όλα αυτά ακούγονται κάπως τετριμμένα, όμως, όχι, δεν ασχολούνται όλοι οι νέοι με «κινητά και καφετέριες». Αυτή η κουβέντα είναι που μοιάζει, πια, ξεπερασμένη και κλισέ.
Ο Ραφαήλ δούλεψε σκληρά για ένα χρόνο για να καταφέρει, τελικώς, να δημιουργήσει ένα τεστ που κρίνει αν το ποτό είναι καθαρό ή νοθευμένο. Μερικά από τα δοκιμαστικά που έκανε, συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου.
Έλεγε την αλήθεια! Στην αρχή δεν τον είχα πιστέψει… Ο ίδιος είναι λιγάκι ευαίσθητος στο ποτό και του έχουν συμβεί στο παρελθόν δύο περιστατικά από πόση νοθευμένου ποτού. Ζαλάδες, έμετος και λοιπά συμπτώματα του εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να το πάρει απόφαση πως ήρθε η ώρα να θέσει τις θεωρητικές του γνώσεις στο πεδίο της πράξης, αλλά και του κοινού καλού.
Το τεστ είναι μεγέθους τσέπης, αποτελείται από δύο vials (αντιδραστήρα-ανιχνευτή) και δίνει δύο πιθανές μόνιμες χρωματικές ενδείξεις, μία που αντιστοιχεί σε αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία και μία που αντιστοιχεί σε αποτέλεσμα αρνητικό σε νοθεία.
Το τεστ είναι κατατεθειμένο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Προέρευνα (όμοια με την έρευνα, αλλά με 18μηνο παράθυρο) σε διεθνές επίπεδο έδειξε ότι είναι το μόνο τεστ στον κόσμο. Είναι κατάλληλο για οποιοδήποτε δείγμα και «διαβάζει» μόνο την παρουσία βλαβερών αλκοολών.
Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης συνεργάστηκε με μια μεγάλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Απρίλιο του 2018, στην οποία μάλιστα εργάστηκε, και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για παραγωγή. Η εταιρεία ήθελε οπωσδήποτε άδεια κυκλοφορίας (αν και δεν ήταν απαραίτητη) την οποία αρνήθηκαν να δώσουν Υπ. Οικονομίας, Υπ. Υγείας, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΕΟΦ, Υπ. Οικονομικών λόγω αναρμοδιότητας. Τουλάχιστον, αυτά υποστηρίζει ο ίδιος. Εγώ προσωπικά, ως φίλη του, δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω, γιατί βιώνω μαζί του μέρος της αγωνίας του για το όλο εγχείρημα. Θα άξιζε, όμως, κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ με την άποψη και των δύο πλευρών.
Το φλέγον ζήτημα των νοθευμένων ποτών στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει θέμα νοθείας ποτών (τύφλωση Έλληνα στην Κρήτη το 2009, τύφλωση τουρίστριας το 2016 στην Ζάκυνθο, δεκάδες μπαρ με ασθενοφόρα έξω κάθε Σάββατο) και χάνει 100 εκ το χρόνο, διότι ένα ποτό-μπόμπα κάνει 2 ευρώ ανά φιάλη, αντί για 19 ευρώ που κάνει το καθαρό και στερείται του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Αυτήν την στιγμή, ο Ραφαήλ αναζητεί επενδυτή για να παρασκευαστεί το τεστ σε βιομηχανική κλίμακα. Τα οφέλη από την επένδυση είναι, καθώς ισχυρίζεται, πολλαπλά:
-
Είσπραξη του ΕΦΚ αλκοόλ, περίπου στα 100.000.000 € ετησίως. Με ένα αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία, ο πολίτης θα μπορεί να ειδοποιεί τις Αρχές ώστε να κατάσχουν το δείγμα και να το αποστέλλουν σε εργαστήρια για περαιτέρω εξακρίβωση.
-
Δημιουργία θέσεων εργασίας και εξαγωγές σε όλον τον κόσμο.
-
Προστασία της υγείας του πολίτη, καθώς για πρώτη φορά θα αποκτήσει Δικαίωμα στην πρόληψη.
-
Αποσυμφόρηση νοσοκομείων από τα περισταστικά ήπιας δηλητηρίασης από μεθανόλη.
-
Εθνική υπερηφάνεια για την καινοτομία και εμπέδωση αισθήματος Δικαιοσύνης και ασφάλειας στην κοινωνία, καθώς εάν γίνει επένδυση στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα γίνει η ασφαλέστερη χώρα στα αλκοολούχα στον κόσμο.
Πράγματι, τα επιχειρήματα του νεαρού επιστήμονα είναι εύλογα, αλλά και ευλογοφανή. Ενημέρωση σχετικά με περιστατικά, αλλά και ολέθριες συνέπειες νοθείας, μπορεί να παρασχεθεί μέσω διαδικτύου σε καθένα/καθεμία πρόθυμο/η να μάθει και να… ξεστραβωθεί, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Κουρμουλάκης.
Μερικά «τυχαία» νούμερα:
Ενώσεις του κλάδου των ποτών έχουν παραδεχτεί ότι υπάρχει θέμα νοθείας και με ανακοινώσεις τους έχουν δηλώσει ότι απειλούνται 31.000 θέσεις εργασίας(!) Η νοθεία ποτών κοστίζει ετησίως 200 δις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία(!)
Εάν οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν είχαν το τεστ που δημιούργησε ο φίλος μου στα χέρια τους θα είχαν, όπως όλα δείχνουν, σωθεί.
Ο Ραφαήλ, αυτή τη στιγμή, συνεχίζει τον αγώνα. Το χρήμα, άλλωστε, έχει μια πασιφανή χρησιμότητα: να κάνει τα όνειρα και τις επιτυχίες των ανθρώπων να ταξιδεύουν σε… μεγαλύτερα και ανθεκτικότερα σκάφη. Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή το τεστ που με κόπο κατασκευάστηκε από τα τολμηρά και καινοτόμα χέρια ενός 27ετή Έλληνα επστήμονα.
Είναι ωραίο να τα ακούμε στις ειδήσεις… να, όμως, που τώρα αυτό είναι κοντύτερά μας, είναι ένα επίτευγμα ενός δικός μας παιδιού. Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της προσπάθειάς του είναι η ενημέρωση για ό, τι έχει, μέχρι στιγμής, καταφέρει.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια όλου αυτού…
Discussion about this post