Ολοκληρώθηκε αισίως και η τρίτη βδομάδα της τηλεκπαίδευσης! Συγχαρητήρια σε όσους εκπαιδευτικούς δεν κράσαραν, όπως έπαθε από την πρώτη ημέρα η γνωστή πλατφόρμα, και συνέχισαν το έργο τους!
Ένα έργο με δυσκολίες που δεν σταμάτησαν στο γεγονός ότι το σύστημα έπεσε, κόλλησε ή σε οποιαδήποτε άλλα τεχνικά ζητήματα. Η διδασκαλία -ιδίως όταν μιλάμε για παιδιά μικρότερων τάξεων- είναι εφικτή μόνο όταν συμπεριλαμβάνει την προσωπική επαφή. Όχι πως τώρα δεν έγινε δουλειά. Αλλά σίγουρα έγιναν κλωστές τα νεύρα των εκπαιδευτικών…
Ας ανοίξουμε το βιβλίο της τηλεκπαίδευσης όπως το έγραψε ένας εκπαιδευτικός:
Κεφάλαιο 1: Όταν οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν τι τους δείχνεις.
«Κυρία που είναι αυτό που λέτε, δεν το βρίσκω!» Φανταστείτε να διαβάζετε ένα κείμενο ή να διορθώνετε ασκήσεις και τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν που να κοιτάξουν στο βιβλίο. Έπειτα, να τους το δείχνεις στην οθόνη του υπολογιστή και πάλι να μπερδεύονται. Μεγάλη πίκρα! Όταν μετά από λίγη ώρα καταφέρνουμε να συντονιστούμε στη σελίδα, ξεκινάει ο Γολγοθάς για το σημείο της σελίδας στο οποίο βρισκόμαστε. Πάει η διδακτική ώρα…
Κεφάλαιο 2: Όταν οι μαθητές μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλον.
Αυτό μπορεί να μην έλειπε και από τις κανονικές τάξεις, τώρα όμως γίνεται πιο έντονο, καθώς τα παιδιά νιώθουν μόνα στο δωμάτιό τους και η ανάγκη να πάρουν το λόγο και να επικοινωνήσουν γίνεται μεγαλύτερη. Αποτέλεσμα: τα αυτιά του εκπαιδευτικού παίρνουν φωτιά από τις τσιριχτές φωνές που διοχετεύουν στα τύμπανά του τα ακουστικά handsfree. Λύση: mute all. Τι ωραία να υπήρχε αυτή η επιλογή και στα διά ζώσης μαθήματα, όταν τα παιδάκια μιλάνε μεταξύ τους! Να σημειωθεί αυτό στα θετικά της τηλεκπαίδευσης.
Κεφάλαιο 3: Όταν οι γονείς μπαίνουν στην τάξη.
«Πες παιδί μου την απάντηση, αφού την ξέρεις!», ακούγεται η φωνή της μάνας από τα βάθη του Webex. Ώπα, έχουμε επισκέπτες στην ηλεκτρονική τάξη, σκέφτεται ο εκπαιδευτικός. Για ποιο λόγο; Η μαμά περνάει τυχαία και ακούει το διαδικτυακό μάθημα ενώ κάνει τις δουλειές της στο σπίτι; Ή μήπως η μαμά θέλει να ελέγξει τον δάσκαλο και να αξιολογήσει την δουλειά του; Γιατί παρεμβαίνει, ακόμα κι αν πιστεύει ότι δεν θα ακουστεί; «Κυρία Μαρία αφήστε τον Γιωργάκη ήσυχο κι εμένα να κάνω τη δουλειά μου». Όχι, δεν το είπε αυτό ο δάσκαλος. Αλλά το σκέφτηκε.
Κεφάλαιο 4: Όταν «χαλάει» η κάμερα του Γιωργάκη.
«Γιωργάκη άνοιξέ μου την κάμερα», «Κυρία έχει χαλάσει και δεν ανοίγει/ Κυρία κολλάτε όταν την ανοίγω». Και μετά από λίγο ακούγεται μια περίεργη μουσική από τον υπολογιστή. Και να που ο Γιωργάκης παίζει ηλεκτρονικά στο άλλο tab. Μόνο που δεν πρόλαβε να κλείσει τον ήχο και αποκαλύφθηκε! «Γιωργάκη άνοιξε την κάμερα ΤΩΡΑ!». ‘’Εντάξει δεν μπορώ να γίνω το μάτι του Big Brother στα σπίτια των παιδιών’’, σκέφτεται ο εκπαιδευτικός.
Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην τάξη και όλα θα γίνουν κανονικά… ελπίζει!