Eίναι τραγουδίστρια, γράφει τραγούδια, συνθέτει και οι ήχοι της κινούνται ανάμεσα σε λάτιν ρυθμούς και jazz στοιχεία. Ο λόγος για τη Χριστίνα Ψύχα που γράφει στα ελληνικά και συνήθως µιλά για τους ανθρώπους και τη φύση.
Το ντεµπούτο άλµπουµ της κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021 και ονοµάζεται “Βιολετέρα” -έτσι λέγονταν παλιά τα κορίτσια που µοίραζαν λουλούδια στους δρόµους και η ίδια επέλεξε αυτόν τον τίτλο λόγω του ροµαντικού συµβολισµού του, που αντιπροσωπεύει και τον συνολικό ήχο του άλµπουµ.
Το 2019 δηµιούργησε την πενταµελή µπάντα της, η οποία αποτελείται από τον Νικόλα Αναδολή στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, τον Βαγγέλη Τούντα στο βιολί, στο µπάσο τον Παναγιώτη Μπουραζάνη και στα κρουστά τον Ντέµιαν Γκόµεζ. Μαζί παρουσιάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπη µουσική στα ελληνικά και τραγούδια αναφορές τους από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο. Μεταξύ άλλων, κέρδισε στο διαγωνισµό που διοργανώνει η Τεχνόπολη του δήµου Αθηναίων, στην κατηγορία καλύτερη ανερχόµενη ερµηνεύτρια – συνθέτρια και επιλέχθηκε να παρουσιάσει το πρότζεκτ της στο Athens Technopolis Jazz Festival (Μάιος, 2022), εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7th Katara European Jazz Festival την πόλη Ντόχα του Κατάρ (Νοέµβριος, 2021), επιλέχθηκε να συµµετάσχει στο 8th Mediterranean Jazz Festival στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Ιανουάριος 2023), ενώ έχει πάρει µέρος σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το Κατάρ (Hydra Jazz Fest GR, Sakotura Jazz Fest GR, Comedy Cafe Amsterdam, Katara Jazz Fest Qatar, Afrikana Jazz Club Athens).
Για όλα αυτά, αλλά και για την ευγένεια και τη γλυκύτητά της, εδώ στο “Η Πόλη Ζει” πιστεύουμε ότι η Αθήνα πρέπει να τη γνωρίσει καλύτερα.
cover photo: Vangelis Patsialos
Ποτέ άρχισες να ασχολείσαι με την jazz;
Νομίζω τα πρώτα ακούσματα ήρθαν όταν έφυγα για φοιτήτρια. Τότε ξεκίνησα να μελετώ και συστηματικά μουσική και η τζαζ μου φαινόταν πολύ γοητευτική και πλούσια. Με γέμιζε εικόνες.
Ποια άλλα είδη μουσικής είναι τα αγαπημένα σου;
Τελευταία βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον στη μελέτη της βυζαντινής μουσικής, αλλά ακούω αρκετά και σύγχρονη ποπ.
Women in Jazz λοιπόν. Είμαστε πολλές; Έχουμε τις ευκαιρίες που έχουν άλλοι;
Είμαστε σίγουρα παρά πολλές και με πολύ ταλέντο. Σχετικά με τις ευκαιρίες, ακόμα δεν έχω καταλάβει πολλά, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι χώρος υπάρχει και ανοίγει συνεχώς, μιλώντας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία της Τεχνόπολης να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, τις γυναίκες και την jazz;
Εξαιρετική και αναγκαία! Φάνηκε ήδη από τις συμμετοχές (60!) πόσες γυναίκες στην Ελλάδα κάνουν δημιουργικά πράγματα στη μουσική αυτή. Είναι γνωστό πως οι χώροι για να παρουσιάσει κανείς δημιουργικά πρότζεκτ δεν είναι πολλοί. Είναι λοιπόν απαραίτητες τέτοιες πρωτοβουλίες, πλαισιωμένες από κρατική στήριξη και φροντίδα από ικανούς ανθρώπους. Είμαι ευγνώμων που συμμετείχα στην διοργάνωση και ελπίζω να αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερες μελλοντικές τέτοιες γιορτές.
Θεωρείς την jazz ένα ιδιαίτερο είδος που το ακούν λιγότεροι σε σχέση με τα mainstream είδη;
Σίγουρα η πληροφορία είναι περισσότερη και πολλές φορές συνθέτη. Η τζαζ όμως είναι κατά βάση μια μουσική γλώσσα που εμπεριέχεται ακόμα και στην πιο mainstream μουσική. Είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικό να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση της χώρας από την πολύ μικρή ηλικία όπως στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και σίγουρα να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για όποιον θέλει να επικεντρωθεί σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω θα πάψει να φαίνεται ξένη και δύσκολη στα αυτιά μας, αλλά αντιθέτως θα ανοίξει τους αντιληπτικούς μας ορίζοντες.
Τι θα δούμε στην performance που ετοιμάζεις στις 21/6 στη Γιορτή της Μουσικής;
Στις παραστάσεις που έχουμε ετοιμάσει μετά την κυκλοφορία του δίσκου, παρουσιάζουμε κυρίως τα τραγούδια μου, με διαφορετικές ενορχηστρώσεις, προσαρμοσμένες σε κουιντέτο, πάντα υπό την φροντίδα του Νικόλα Αναδολή. Έχουμε έντονους και χορευτικούς ρυθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, αλλά και κάποια πιο αφηγηματικά σημεία. Επίσης, επειδή αγαπάμε ιδιαίτερα τις διασκευές, μεταξύ των τραγουδιών του δίσκου παρεμβάλλονται και γνωστά τραγούδια με τον δικό μας ήχο.
Μίλησέ μας για την καινούργια σου δουλειά με τίτλο “Violetera”.
Η Βιολετέρα είναι η πρώτη μου ολοκληρωμένη καλλιτεχνική κατάθεση με 11 τραγούδια μου και μια διασκευή. Νιώθω ευλογημένη και ευγνώμων που κατάφερα να φτιάξω αυτόν τον δίσκο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικής διαδικασίας, της έρευνας και της μελέτης έμαθα πάρα πολλά, εξελίχθηκα και ωρίμασα σαν άνθρωπος και σας δημιουργός. Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το πρότζεκτ «Violetera» στο ντοκιμαντέρ που έχουμε φτιάξει:
και φυσικά να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο ψηφιακά, εδώ.
Πες μου ένα σχόλιο που έχεις ακούσει από κάποιον σχετικά με τη δουλειά σου και σε έχει συγκινήσει.
Μου λένε ότι έχω το προσωπικό μου στυλ κι αυτό είναι ευχάριστο γιατί φαίνεται ότι ξεκλειδώνομαι και εκφράζομαι βαθύτερα. Αυτός ήταν και ανέκαθεν ο στόχος μου. Επίσης, με πλησίασε μια κοπέλα πριν λίγο καιρό μετά από μια παράσταση και μου είπε: «Αν η φωνή σου ήταν ύφασμα, θα ήταν μετάξι». Ε, εκεί κάπως έλιωσα.
Πώς αισθάνεσαι με τόσες διακρίσεις σε διαγωνισμούς;
Εγώ δεν έπαιρνα μέρος σε διαγωνισμούς, η Τεχνόπολη ήταν ο πρώτος. Είχα παλιότερα κάποιες προτάσεις να συμμετέχω σε διαγωνισμούς για τραγουδιστές ή τραγουδοποιούς, αλλά μου φαινόταν κάπως παράλογο να διαγωνίζεται κανείς στην τέχνη, αφού αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης δεν υπάρχουν. Αλλά και να υπήρχαν, δε με πείθουν οι λόγοι ή δεν τους καταλαβαίνω. Θυμάμαι να έχω αυτή την αίσθηση από το σχολείο, που ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με διαγωνισμό. Στην παρούσα φάση δεν υπήρχε άλλος τρόπος να παρουσιάσω τη δουλειά μου κι έτσι απλώς πάω όπου υπάρχει ευκαιρία να τραγουδήσω τα τραγούδια μου. Η διάκριση στο μυαλό μου είναι μάλλον συνυφασμένη με την ευκαιρία να παίξω τη μουσική μου και όταν έρχεται χαίρομαι πάρα πολύ. Είναι επίσης συγκινητικό που η αρχή γίνεται σε ιστορικά μέρη όπως το AthensJazz της Τεχνόπολης και το Μέγαρο Μουσικής. Είμαι ευγνώμων!
Για σένα η πόλη ζει ακόμη;
Ζει και προσπαθεί! Πώς αλλιώς;
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Στις 21/6, όπως είπαμε, θα παρουσιάσουμε την Βιολετέρα με την μπάντα μου στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής και μέσα στο καλοκαίρι σε μερικά ακόμα φεστιβάλ και σκηνές στην Ελλάδα. Από το φθινόπωρο με το καλό, θα ήθελα να κυκλοφορήσω τραγούδια από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά.
Στον κήπο του Μεγάρου, στις 21/06 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή της Μουσικής, ένας αγαπημένος καλοκαιρινός θεσμός, με τη μουσική να γίνεται η αφορμή για να ξανασυναντηθούμε με γνωστά σύνολα και καλλιτέχνες, αλλά και με ανερχόμενους μουσικούς. Στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ., θα είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα παρουσιάσει την Πρώτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven υπό τη νεαρή αρχιμουσικό Κάτια Μολφέση, και το Σύνολο κρουστών Τύπανα (Δημήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλληνός, Μάριος Μουζακίτης, Μπάμπης Ταλιαδούρος, Δημήτρης Αργυρόπουλος), το οποίο έχει επιλέξει για το πρόγραμμά του το εμβληματικό έργο «Drumming»του Steve Reich [Στηβ Ράιχ]. Στη σκηνή του Κήπου θα ανέβουν επίσης η Χριστίνα Ψύχα με την μπάντα της και ο Γιάννης Λουκάτος και οι Hot Club de Grèce, που ξεχώρισαν στις φετινές Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις του Μεγάρου, μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).
Στη Γιορτή της Μουσικής η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Music, Videos, Social Media, Official Website