Η Γερμανίδα συγγραφέας Κριστίνε Βούνικε, διακεκριμένη στη χώρα της –παρά τη δηλωμένη αποστροφή της για τη δημοσιότητα– μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Αιώρα.
Γεννημένη στο Μόναχο το 1966, γράφει μυθιστορήματα, βιογραφίες και θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Σπούδασε στο Βερολίνο και στη Γλασκόβη Γλωσσολογία, Μεσαιωνική Γερμανική Φιλολογία και Ψυχολογία. Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Βαυαρίας για το βιβλίο της Die Nachtigall des Zaren (Το αηδόνι του Τσάρου), μια βιογραφία του καστράτου Φιλίπο Μπαλάτρι. Για το μυθιστόρημά της Serenity τιμήθηκε το 2008 με το βραβείο Tukan και για το μυθιστόρημα Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα με το βραβείο Franz-Hessel το 2016. Τα βιβλία της κυκλοφορούν με επιτυχία στα αγγλικά και στα γαλλικά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το καλοκαίρι του 1891, ο νεαρός γιατρός Σιμαμούρα περιπλανιέται στην αγροτική ιαπωνική επαρχία για να εξετάσει γυναίκες που φημολογείται ότι έχουν καταληφθεί από το πνεύμα της αλεπούς. Έξυπνος και φιλομαθής –όσο και φιλόδοξος– ο Σιμαμούρα παρατηρεί και αμφισβητεί αυτή την παραδοσιακή ιαπωνική πρόληψη, μέχρι που συναντιέται με την Κίγιο, μια νεαρή καλλονή που πάνω της διακρίνει το σχήμα της αλεπούς. Με αυτή την εμπειρία στις επιστημονικές αποσκευές του ο δρ. Σιμαμούρα αποδέχεται την πρόταση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που είναι πρόθυμη πια να ανοιχτεί προς τη Δύση, να ταξιδέψει στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Έτσι, με μόνο γλωσσικό εφόδιο τη γερμανική γλώσσα και εξοπλισμένος με ένα σετ πορνογραφικών λιθογραφιών σε περίπτωση που θα χρειαστεί να παίξει το χαρτί του εξωτικού ασιάτη – φτάνει εκεί για να αναβαθμίσει τις γνώσεις του δίπλα στους γιατρούς που εκείνη την εποχή θεμελιώνουν τις επιστήμες της νευρολογίας και της ψυχιατρικής: Σαρκό, Τουρέ, Μπρόιερ, Φρόιντ. Οι παρεξηγήσεις, οι παρανοήσεις, οι αντιφάσεις και οι επιστημονικές συγκρούσεις των δύο κόσμων αλλά και των επιστημόνων αναδεικνύονται σε όλες τις πτυχές τους. Όταν επιστρέφει στην πατρίδα του διορίζεται διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Κιότο, όπου γίνεται διάσημος για ένα επίτευγμα που δεν έχει σχέση με τη θητεία του στην έρευνα και την επιστημονική συνάντησή του με τη Δύση.
Ζει με τέσσερις γυναίκες, προσπαθεί να ολοκληρώσει μια μελέτη, ασαφείς αναμνήσεις από το παρελθόν του τον στοιχειώνουν και πάσχει από αμνησία, νυκτερινές μανίες και σταθερό πυρετό. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη φαινομενικά άχαρη ζωή οι ανατροπές καραδοκούν. Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε πολλές χώρες και γλώσσες και αμφισβητεί τα όρια: θρησκείας και επιστήμης, Ανατολής και Δύσης, παρατήρησης και κατανόησης, λογικής και προλήψεων, μνήμης και πραγματικής ζωής με όπλα τη διεισδυτική ματιά, τη διακριτική ειρωνεία και το λεπτό χιούμορ της συγγραφέως, αξιοποιώντας τα μονοπάτια ενός σύγχρονου μαγικού ρεαλισμού.
Παράλληλα, η Wunnicke, θέτει σημαντικά ερωτήματα: Οι νευρώσεις, οι μονομανίες και άλλες παράνοιες αντιστοιχούν σε κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής μας ή είναι προϊόν της ιδιαίτερης πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς; Και ακόμη: τι ήταν αυτός ο διαγνωστικός ενθουσιασμός για τη μελέτη της γυναικείας υστερίας, καθοδηγούμενος από το έργο του Jean-Martin Charcot, του Josef Breuer και βεβαίως του Sigmund Freud;
Το επίσης βραβευμένο βιβλίο της Die Dame mit der bemalten Hand (Η γυναίκα με το βαμμένο
χέρι) θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αιώρα.