H video performance της Ευγενίας Γραμμένου με τίτλο Inner Topography, βασίζεται στην ιδέα των εσωτερικών και εξωτερικών «εγκλεισμών» και πως αυτοί «γράφουν» στη μνήμη ως τραύματα, ως ερείπια ενός τότε ή ενός τρομακτικού τώρα. Αυτά τα «σημάδια», τα εν κρυπτώ «στίγματα», επανέρχονται και εγγράφονται στο σώμα της καλλιτέχνιδας ,με φράσεις, λέξεις, αφηρημένες χειρονομίες. Πάσχον σώμα, το σώμα στιγματισμένο, το σώμα ως πεδίο μνήμης. Θραύσματα αναμνήσεων/θραύσματα πόνου σε οποιαδήποτε μορφή. Η performer χρησιμοποιεί το σώμα της ως πεδίο αφήγησης με body notes να εγγράφονται σε σημεία απρόσμενα. H μνήμη αποσπασματική εκ φύσεως, αποτυπώνεται με λέξεις, σπαράγματα λέξεων και τελικά αφηρημένες χρωματικές χειρονομίες πάνω στο «χαρτί/σώμα».
Η performance δημιουργήθηκε και εξελισσόταν εν μέσω της καραντίνας με δράσεις και λήψεις που έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας σηματοδοτώντας έναν χάρτη τραυμάτων σε μια πόλη φάντασμα. Μια χαρτογράφηση πόνου αλλά κυρίως το σώμα ως χάρτης πόνου. Οι μνήμες ως λέξεις , ως ίχνη ανεξίτηλα, καταγράφονται στο δέρμα. Κάθε γεγονός «γράφει» πάνω μας, «γράφει» μέσα μας. Στην εσωτερική «πατρίδα». Inner topography. Η εξερεύνηση μιας εσωτερικής τοπογεωγραφίας με χειρονομίες , γραφές , σημάδια .Ειδικά στην εποχή του covid 19, η οποία ως ιστορικό σημείο λειτουργεί σαν συλλογικό τραύμα με πιθανότητα να καταστεί στο μέλλον ως μια συλλογική τραυματική ανάμνηση.
Το έργο επιλέχτηκε και θα παρουσιαστεί στο ΑRTENS festival-“τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;” που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από τις 16 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι η έμφυλη βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Πρόκειται για τη συχνότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γυναίκες σε όλον τον κόσμο πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, ψυχικής και σωματικής, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Στην οικογένεια τους, στον χώρο εργασίας, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Η άσκηση βίας θεωρείται μέσο ελέγχου, σωφρονισμού και, συχνά, ολοκληρωτικής τιμωρίας που οδηγεί στην ανθρωποκτονία. Οι διαρκώς αυξανόμενες πράξεις βίας κατά των γυναικών στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων.
Παρακάτω θα βρείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το παρακολουθήσετε.
Πρόγραμμα ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 – online ΕΓΚΑΙΝΙΑ
19:00 | Χαιρετισμός από την ARTENS.
19:10 | Online event – Ομιλία από την Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγο, PhD και πρόεδρο του Δ.Σ. μαζί με την Αντωνία Τσιριγώτη, Ψυχολόγο, MSc από το Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας με τίτλο “Ενδοοικογενειακή βία: τι εννοείς δεν φεύγω;”
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020
19:00 | Online event – Ομιλία από την Καλομοίρα Παπαγεωργίου, Co-founder & owner of Prigipo Jewelry με τίτλο “Η Πριγκιπώ μιλάει για την ευτυχία που φέρνει η επιτυχία. Τί; Όχι;”
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020
19:00 | Online event – Μία διαδραστική συζήτηση για την κουλτούρα του βιασμού σε σχέση με την λογοτεχνία και τα social media, με την Αργυρώ Μαντόγλου, λογοτέχνη, κριτικό και μέλος την Εταιρείας Συγγραφέων, και την Κατερίνα Κίτση, καθηγήτρια του ΑΠΘ στο τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Σπουδών Φύλου με τίτλο “Αυτοί και οι άλλες”
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
18:00 | Online event – Ομιλία από την Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης με τίτλο “Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός”
19:30 | Online event – Ομιλία από τον Στέφανο Οικονόμου, Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, D.E.A. University of Paris και Ποινικολόγο με τίτλο “Νομική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών”.
20:00 | Online event – Ομιλία από το WeFor ,με τον Βασίλη Κουτσούμπα, Co-founder & Executive Director at WeFor, και την Θέμιδα Σακελλαρίου, Theme and Speakers Manager με τίτλο “Λύνοντας το πρόβλημα της έμφυλης βίας, σε μία μόνο γενιά”
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020
18:00 | Online event – Ομιλία από την Αντωνία Τσαρέα, Αντιπρόεδρο του Nimertis Action Art και δασκάλα γυναικείας αυτοάμυνας. Μία διαδραστική συζήτηση για το προφίλ του δράστη με τίτλο “Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση”
19:00 | Online event – Μία συζήτηση με την Κωνσταντίνα Νούσια, Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδος, Μαία και Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τίτλο “Μαιευτική Βία στην Ελλάδα”
21:00 | Χαιρετισμός από την διοργάνωση
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα διεξαχθούν μέσω της πλατφόρμας zoom meetings.
(για να είστε κι εσείς μαζί μας ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
1. κάντε τώρα την εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMldeqtpz8tG9dvxcT8le–4GHmr4grVDib
2. κρατήστε το email με τον σύνδεσμο που σας έχει έρθει στο email σας.
3. την ημέρα και την ώρα που θέλετε να παρακολουθήσετε τις παραπάνω εκδηλώσεις ανατρέξτε στο email σας, κάντε κλικ στον σύνδεσμο (που σας είχε σταλεί) και θα μας συναντήσετε εκεί.
Τα έργα του φεστιβάλ θα προβάλλονται ηλεκτρονικά στην σελίδα του ARTENS FESTIVAL: www.artens.gr & το διαδικτυακό κανάλι του οργανισμού στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCNXNPHyyErlBLAINzuzzOJQ