Ο Θάνος Σταθόπουλος (Αθήνα, 1963) έχει εκδώσει επτά βιβλία από το 1983 µέχρι σήµερα. Μαθήτευσε στον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Καρούζο. Από κοινού µε τον Γιάννη Τζώρτζη έκαναν την παραγωγή του δίσκου «Οµορφαίνω τη µοίρα», που περιέχει απαγγελίες του Ν. Καρούζου. Συνεργάστηκε µε τη Λένα Πλάτωνος, επιµελήθηκε εικαστικές εκθέσεις και συµµετείχε σε ντοκιµαντέρ. Υπήρξε µεταξύ άλλων παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραµµα, συνεργάτης της εφηµερίδας Η Καθηµερινή και συνεκδότης στο περιοδικό τέχνης Kaput.
Η ΩΡΑ, το τελευταίο του βιβλίο (Μάρτιος 2018), είναι ένα οδοιπορικό στον «αρχιτεκτονηµένο χώρο», τον χρόνο και το σώµα. Ο αφηγητής συστήνεται από την πρώτη σελίδα, «Κατάγοµαι από τον πεθαµένο αρχιτέκτονα», δηλώνει ευθέως τις προθέσεις του, «πρωταρχικό του µέληµα ήταν να αναπνεύσει», τοποθετεί το σκηνικό της αφήγησης, «το στούντιο: µπορούσε να δει ό,τι τον περιέβαλε … Το στούντιο ήταν αυτός· ήταν συµβάν: σύνοψη, πεδίο, θέα», και κουρδίζει το ρολόι «Η ώρα στο κέντρο». Ο Σταθόπουλος µε απαρασάλευτη εµµονή διαλέγει µια προς µια τις λέξεις και τα σηµεία στίξης: ο τροχός γυρίζει η ψυχή στο στόµα.
Επειδή είναι έντιµος, όπως έχει γράψει για αυτόν ο Κωστής Παπαγιώργης, δανείζεται κείµενα από την πρώτη γραµµή της λογοτεχνίας και της διανόησης (Μπένγιαµιν, Κοζίκνσκι, Φλωµπέρ, Χάντκε, Πεντζίκης, Μαν, Λεοπάρντι, Προβελέγγιος), προσκαλεί σε διάλογο φίλους (Ν. Καρούζος, Μ. Κατσαρός), αποκαλύπτει µυστικά τους και όνειρα, πλάθει άχρονους και γι΄ αυτό ιδανικούς εραστές, ιχνηλατεί την Αθήνα και συνοµιλεί µε αγαπηµένους µουσικούς (Λ. Άντερσον, Ντ. Μπόουι) και εικαστικούς (Α. Ακριθάκης, Μπ. Νάουµαν, Γκ. Ορόθκο).
Με αυτά τα λαµπερά υλικά ο Θ. Σταθόπουλος κατασκευάζει µια µικρή σε έκταση, νεωτερική, συµπαγή λογοτεχνική φόρµα, ένα υβριδικό είδος µε πολλά είδη, ένα ξεχωριστό ποιητικό σύµπαν για την απόλαυση της ανάγνωσης.
Προηγούµενα βιβλία: “La folie”, Ίκαρος 2015, “Το αυτόµατο”, Γαβριηλίδης 2013, “Ένας σωρός γλώσσα”, Γαβριηλίδης 2007, “Playback”, Γαβριηλίδης 2003, “Η ιστορία της µουσικής”, Ίκαρος 1994, 2015, “Θέµα”, 1983, Ερατώ 1985,
Κατερίνα Παπαντωνίου
Discussion about this post