Η Δέσποινα Πρινιά έχει ως ορμητήριο την Κόρινθο, αλλά οι επιστήμες της ξεπερνούν νομούς, χώρες, σύνορα γενικότερα. Ξεκινώντας από την επικοινωνία και τη διαφήμιση, ειδικεύτηκε στην πολιτική επικοινωνία, την πολιτιστική δραστηριότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ενεργή πολίτης και γυναίκα, που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας!
Κ. Πρινιά, το βιογραφικό σας είναι πλούσιο. Έχετε ασχοληθεί πρώτα με την επικοινωνία και τη διαφήμιση. Είναι αυτοί οι κλάδοι γένους θηλυκού;
Δεν ξέρω αν αυτοί οι κλάδοι έχουν «γένος», καθώς υπάρχουν και καταξιωμένοι άντρες στο χώρο, όμως σίγουρα το «θηλυκό» έχει ένα πλεονέκτημα. Ως γυναίκες που ζούμε, μεγαλώνουμε και δραστηριοποιούμαστε μέσα στην ελληνική κοινωνία, συχνά καλούμαστε να αναπτύξουμε διάφορα skills που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε μέσα σε μία μεταβαλλόμενη, αλλά ακόμα ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η επικοινωνία και η διαφήμιση θέλουν πειθώ, θέλουν φαντασία και στρατηγική κάτι που ως γυναίκες ξεκινάμε να μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Βέβαια, ξαναλέω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαίρετοι άντρες επαγγελματίες.
Πόσο σημαντικοί είναι οι παραπάνω κλάδοι στις μέρες μας;
Νομίζω ότι ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν τη δύναμη αυτών των επιστημών, αλλά αυτή είναι κι η μαγεία τους. Αν όλοι μπορούσαν να αντιληφθούν την επικοινωνία και να την… ξεσκεπάσουν, τότε θα είχε αποτύχει. Η επικοινωνία και η διαφήμιση είναι δύο κλάδοι που είναι φτιαγμένοι να ζουν στο παρασκήνιο αλλά ουσιαστικά έχουν τεράστια επιδραστικότητα στην καθημερινότητα όλων μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χωρίς αυτές ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Όπως είπε κι ο David Ogilvy: «Μια καλή διαφήμιση είναι αυτή που πουλάει το προϊόν χωρίς να τραβάει την προσοχή στην ίδια».
Ασχολείστε και με την πολιτιστική διπλωματία. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό για τα γλυπτά του Παρθενώνα; Και το ρωτώ γιατί η πρώτη που ανακίνησε το θέμα ήταν γυναίκα. Η Μελίνα Μερκούρη.
Η Μελίνα Μερκούρη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της Ελλάδας. Μία ισχυρή προσωπικότητα που με το ειδικό βάρος της, άνοιξε το δρόμο για να αρχίσει η ελληνική κοινωνία να βλέπει τις πραγματικές δυνατότητες των γυναικών. Και δεν ήταν η μόνη! Το θέμα των γλυπτών είναι δυστυχώς ένα πονεμένο κεφάλαιο για όλους εμάς τους Έλληνες. Είναι πασιφανές ότι κανένας δεν μπορεί να νιώσει, να τιμήσει και να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στα γλυπτά του Παρθενώνα όπως θα το κάναμε εμείς που συνοδεύουμε το πολιτιστικό βάρος αυτής της τεράστιας κληρονομιάς. Τα πρόσφατα γεγονότα απλά το επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά.
Γυναίκες στην πολιτική. Ακριβώς επειδή ασχολείστε και με την πολιτική, παρατηρείτε να υπάρχει σεξισμός; Τόσο εντός και όσο και εκτός Βουλής;
Νομίζω ότι αυτό το απαντάει η ίδια η καθημερινότητά μας. Υπάρχει σεξισμός σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας. Από τις γυναικοκτονίες, από τον τρόπο προβολής και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος, μέχρι την πολιτική, που δυσκολευόμαστε ακόμα και να φανταστούμε ως πρωθυπουργό της χώρας μας μία γυναίκα. Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) το περασμένο καλοκαίρι, θα βγάλει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Σαφώς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται βήματα προόδου, όμως δεν γίνεται να χαμογελάμε αυτάρεσκα γιατί κερδίζουμε τα αυτονόητα. Υπάρχει δρόμος και γι’ αυτό πρώτες εμείς πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να γινόμαστε μέσα από την καθημερινότητά μας παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική κοινωνία.
Αν ξαναγεννιόσασταν, θα θέλατε να είστε γυναίκα ή άντρας;
Σε όλη μου τη ζωή, ποτέ δεν αναζήτησα τον εύκολο δρόμο ή τη σύντομη οδό. Πάντα ήθελα τις προκλήσεις, γιατί αυτές είναι που μας μεγαλώνουν ως ανθρώπους και μας ωριμάζουν ως προσωπικότητες. Θα επέλεγα ξεκάθαρα να ξαναγεννηθώ γυναίκα, για να δώσω τις ίδιες κι ακόμα περισσότερες μάχες, για να φτάσει η κοινωνία μας στο σημείο να απαντάει σε αυτή την ερώτηση «είτε άντρας είτε γυναίκα δεν θα άλλαζε τίποτα». Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, Frank Clark: «Μη διαλέξεις ένα δρόμο χωρίς εμπόδια, γιατί πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά».
Πολιτική Επικοινωνία, Πολιτιστική Δραστηριότητα, Κοινωνική Επιχειρηματητικότητα & Καινοτομία
www.despina-pr.com
Ig: Despina_prinia