Το 1ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού, που θα πραγματοποιηθεί στον λόφο του Λυκαβηττού στις 17 & 18 Οκτωβρίου 2020 θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί και ως ένα ζωντανό πείραμα επαναπροσδιορισμού των φεστιβάλ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτό περιλαμβάνει τη διαφάνεια στην υλοποίησή του, την προσπάθεια μη ηγεμόνευσης αλλά συνεργατικής εκτέλεσής του και τελικά την επινόηση ενός άλλου τρόπου συνάντησης του κοινού με τα καλλιτεχνικά έργα.
Η επιτροπή διοργάνωσης του 1ου φεστιβάλ Λυκαβηττού αναφέρει στο άτυπο «μανιφέστο» της: «Στη σημερινή συγκυρία είναι πρωταρχική η επαναδιεκδίκηση του δημόσιου, του κοινού αγαθού: ολοένα και περισσότερο ο χώρος “αξιοποιείται”, οι λέξεις εκφυλίζονται, τα ίδια μας τα έργα γίνονται προϊόντα. Όλα είναι προς “διαχείριση”».
Γιατί ένα φεστιβάλ τώρα; Γιατί τα φεστιβάλ είναι ο καθρέφτης όλης της καλλιτεχνικής παραγωγής. Ειδικά φέτος, η ανεπάρκειά τους το ανέδειξε ξεκάθαρα. Γιατί θεωρήσαμε επείγον να συμπληρωθεί η εύφορη πολιτική κινητοποίηση του καλλιτεχνικού χώρου με την επιστροφή και την ανάδειξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου. Γιατί κρίναμε ότι είναι η στιγμή να επανιδιοποιηθούμε τα έργα μας, τις λέξεις και τον χώρο. Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού είναι μια στιγμή ανάκτησης του δημόσιου, όπως η έννοια αυτή συμπυκνώνεται στον χώρο, στη γλώσσα και στην τέχνη μας. Και ελπίζουμε να είναι μια γιορτή συνάντησης.
Γιατί στον Λυκαβηττό; Γιατί είναι ένας δημόσιος, δηλαδή κοινόχρηστος χώρος, κεντρικό γεωγραφικά σημείο της πόλης, ένα ήσυχο νησί μες στο αστικό περιβάλλον. Γιατί είναι επί σκοπώ αφημένος στην εγκατάλειψη, κι έτσι η όποια φροντίδα θα αναγγέλλει την εμπορευματοποίησή του. Γιατί η πολιτιστική δραστηριότητα στον άλλοτε ζωντανό Λυκαβηττό είναι ανύπαρκτη εδώ και 12 χρόνια. Γιατί άρα είναι ο πιο κατάλληλος και ο πιο συμβολικός χώρος για μια ουσιαστική συνάντηση και αλληλεπίδραση καλλιτεχνών, έργων και κοινού.
»Ποιο είναι το πλαίσιο; Για την ανάγκη μη ηγεμόνευσης, ως αντιπρόταση σ’ ένα σύστημα διαλογής καλλιτεχνών, έργων και κοινού, προτείνουμε ένα πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτορρύθμισης. Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό πιθανό πλαίσιο, είναι όμως αυτό που επιλέξαμε. Αποφασίσαμε να μην είμαστε μια καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ερώτημα της ευθύνης και του ρόλου ενός καλλιτεχνικού διευθυντή δεν είναι ενεργό.
»Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν πρότειναν σε πλατφόρμα δημόσιας πρόσβασης, ορατής σε όποιον το θελήσει, ένα έργο επιτελεστικής μορφής (παρουσία σωμάτων), ελεύθερης διάρκειας, το οποίο προσεγγίζει το ερώτημα του χώρου ή/και των λέξεων ως δημόσιο αγαθό. Έτσι τα ερωτήματα του φεστιβάλ συναντούν αυτά των έργων.
»Πώς το κοινό θα συναντήσει τα έργα; Αφού κατατέθηκαν οι καλλιτεχνικές προτάσεις, η συντονιστική ομάδα σχεδίασε τον προγραμματισμό τους ώστε τα έργα με έναν τρόπο να συνομιλούν, και προτείνουν στο κοινό διαδρομές τόσο ανάμεσα στα έργα όσο και μέσα στον φυσικό χώρο του Λυκαβηττού.
»Για να ενεργοποιηθεί η υπευθυνότητα του κοινού απέναντι στο καλλιτεχνικό έργο, η οικονομική συνεισφορά θα είναι ελεύθερη, το ταμείο θα είναι κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και τα χρήματα θα μοιραστούν ισόποσα στις καλλιτέχνες ομάδες».
Από το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Λυκαβηττού ξεχωρίσαμε:
«Ολονυχτία στο Λυκαβηττό»
Μια Νύχτα Ανάγνωσης
Η Δημόσια Ανάγνωση και ο Δημόσιος Χώρος ως ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ βιωμάτων, ταυτοτήτων και κοινωνικών νοημάτων.
Μια σειρά αναγνώσεων στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου.
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020
Τα Αθηναϊκά αναγνώσματα
Στέφανος Α. Κουμανούδης «Καθολικόν πανόραμα των Αθηνών» (1853).
Διαβάζει η ηθοποιός Φραγκίσκη Μουστάκη.
Le Corbusier
Δυο κείμενα για την Αθήνα
Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Παρασύρη.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Χωρίς στεφάνι» (1896).
Σταύρος Ζουμπουλάκης «Ο στεναγμός των πενήτων».
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Πατέρα στο σπίτι» (1895).
Διαβάζει η ηθοποιός Δώρα Στυλιανέση.
Μάνος Χατζιδάκις
Μυθολογία και Μυθολογία Δεύτερη~
Διαβάζουν οι ηθοποιοί Μαρία Δαμασιώτη και Αντώνης Καραθανασόπουλος.
«Ασυμμετρίες;»
Λευτέρης Πούλιος
Τζένη Μαστοράκη
Αλέξης Μπίστικας
Jazra Khaleed
Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς.
Μπαλάντες της πόλης από ψηλά
Jim Morrison
Allen Ginsberg
Διαβάζει η ηθοποιός Ιωάννα Τσιριγκούλη.
Έρημες χώρες
Τ. Σ . Έλιοτ «Έρημη Χώρα» μετάφραση Γιώργου Σεφέρη.
Διαβάζει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης.
Ηλίας Λάγιος «Έρημη γη».
Διαβάζει ο ηθοποιός Ένκε Φεζολλάρι.
Μαρία Στεφανοπούλου «Άθος, ο δασονόμος»
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Ντάσκας, Ευανθία Κουρμούλη, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.
Νικήτας Σινιόσογλου
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ
Διαβάζουν οι ηθοποιοί Δανάη Παπουτσή και Όμηρος Πουλάκης.
Το πρόγραμμα του διημέρου με τις συμμετοχές των 26 ομάδων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Λυκαβηττού θα αναρτηθεί τις προσεχείς μέρες στη σελίδα του στο Facebook που είναι και η επίσημη σελίδα επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους.