Το Άνοιγμα στην πόλη βρίσκεται προ των πυλών και “Η Πόλη Ζει» ήταν εκεί, στον χώρο του Victoria Squares Project, στην συνάντηση των συντελεστών.
Η ενότητα αυτή στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, συμπληρώνει τα τρία έτη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μαζί με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους του Φεστιβάλ μίλησαν για τις δράσεις τους αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα των παραγωγών. Δημόσιοι χώροι, ιστορικά κτίρια ζωντανεύουν μέσω της τέχνης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να τα γνωρίσει μέσα από μία διαφορετική σκοπιά αλλά και μέσω της εικαστικής παρέμβασης.
Οι εκδηλώσεις που αφορούν 42 διαφορετικά σημεία της πόλης καλούν το κοινό να βιώσει μοναδικές εμπειρίες, πολλές από τις οποίες, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν ή με πολύ χαμηλό αντίτιμο.
Η γιορτή του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα επιπλέον δράσεων με ελεύθερη είσοδο στην Πειραιώς 260 με εκθέσεις, εργαστήρια που φέτος αφορούν και τα παιδιά. Κοινό άξονα σε όλες αυτές τις δράσεις αποτελούν η διαφορετικότητα και ο σεβασμός προς αυτήν, με στόχο να μεταδώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης από όλους όσοι συμμετέχουν.
Η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί το όχημα για την καλύτερη περιήγηση στην πόλη δημιουργεί έτσι εμπειρίες και εικόνες που βοηθούν στην κατανόηση του θεάματος αλλά και στον συνδυασμό πόλης- τέχνης.
Δημόσιοι χώροι μετατρέπονται για κάποιες ώρες σε εικαστικούς τόπους που φιλοξενούν θεατρικές αφηγήσεις, λογοτεχνία, εικόνες, χορό αλλά και ιστορίες γνωστές κι άγνωστες. Μία ανάσα ψυχαγωγίας, στοχασμού, ευαισθητοποίησης και συνάντησης με το διαφορετικό.
Με κομβικό σημείο όλων των δράσεων την Διαφορετικότητα και το δικαίωμα σε αυτήν, το Φεστιβάλ τονίζει την βασική παράμετρο για την αρμονική συνύπαρξη.
Την αποδοχή της. Και πως ορίζεται το διαφορετικό; Είτε λόγω εθνικότητας, είτε φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Δηλαδή μιλάμε για το αυτονόητο. Η τέχνη παίζει κι εδώ το ρόλο της, προσανατολίζοντας το κοινό και όχι δείχνοντας με το δάχτυλο ή νουθετώντας. Απλά εμπνέοντας.
To πρόγραμμα του Φεστιβάλ αφορά και τα παιδιά! Με στόχο την δημιουργικότητα και την ενεργητική συμμετοχή τους οι δράσεις που θα λάβουν χώρα στο προαύλιο της Πειραιώς θα περιλαμβάνουν χρώματα, κίνηση και θεατρικό παιχνίδι.
Οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σ’ ένα διαδραστικό έργο τέχνης, ένα μεγάλο παιχνίδι- ως μικροί μηχανικοί- που θα καλούνται να συναρμολογήσουν, να χτίσουν πολιτείες, κτίρια, γέφυρες και κάθε είδους περιβάλλοντα.
Ο διάλογος μεταξύ αρχαίων αντικειμένων από πηλό με τα σύγχρονα κεραμικά του Πικάσο, είναι ένα ακόμα εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο της Πειραιώς με αφορμή την έκθεση Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός. (συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης)
Το Φεστιβάλ έχοντας ως στόχο να υποστηρίξει την ανοχή της διαφορετικότητας, εντάσσει στο πρόγραμμα του το Drag Queen Story Hour όπου ντράγκ κουήν συστήνονται σε παιδιά και γονείς και αφηγούνται ιστορίες με θέμα της διαφορετικότητας.
«Αυτό που δε βλέπουμε μας κοιτάζει» μία έκθεση εμπνευσμένη από την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και τους εθισμένους τοξικομανείς εκείνης της περιόδου, (του Ηλία Πούλου) με ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό (του Δ. Υφαντή) αλλά και ρεμπέτικη μουσική θα παρουσιαστούν στο Victoria Squares Project
Μια νέα εποχή. Πως ζει η γενιά των ΛΑΟΤΚΙ; Έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις μας; Αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της ταυτότητας; Μία ξεχωριστή περφόμανς εξετάζει μέσα από αφηγήσεις και διάλογο με τους θεατές όλα αυτά τα ερωτηματικά.
Από μία σειρά ηχητικών περιπάτων σε συνεργασία με το Πολιτικό στέκι του ΚΕΘΕΑ αλλά και τις «Αόρατες διαδρομές» της Σχεδίας, σε κοινωνικές δομές της πόλης με οδηγούς πρώην και νυν άστεγους συμπολίτες μας, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες (παράσταση του Π. Φλατσούση) με αφηγήσεις παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων που μεγαλώνουν στην Κυψέλη.
Η ποίηση, η λογοτεχνία και ο χορός δεν λείπουν φυσικά! Από την συνεπαρμένη του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ σε σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά και το Amica Mea μια σκηνική σύνθεση ερωτικών επιστολών του Οβίδιου για το πάθος και την απώλεια (από τους Lotus eaters σε σκηνοθεσία του Π. Δεληνικόπουλου), στα άπαντα του σημαντικού πεζογράφου και ποιητή Μ. Χακκά που θα παρουσιάσει η Ζωή Ξανθοπούλου γύρω από το σπίτι του στην Καισαριανή. Η ομάδα Stereo Nero Dance Co σε μία σόλο περφόρμανς με τίτλο Φθογγικά Πάθη, αποτυπώνει επί σκηνής τα πάθη της γυναικείας ύπαρξης.
Το Άνοιγμα στην πόλη γίνεται και στον Πειραιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, μιλώντας για το πρόγραμμα με τίτλο , παρουσίασε τις δράσεις που θα λάβουν χώρα από τις 18 Ιουνίου έως τις 25 Ιουνίου. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την δράση με τίτλο «Ζωή», Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα, οπού για λίγο θα μπούμε στον κόσμο των παιδιών με νοητική υστέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. (Επ. Ανδρέας Κολίσογλου)
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.dithepi.gr/
*Η παρουσίαση δράσεων πραγματοποιήθηκε στο Victoria Squares Project. O Β. Θεοδωρόπουλος.
Οι συνεργάτριες του Φεστιβάλ: Δ. Κονδυλάκη, Σ. Τσιντζιλώνη, Τζ. Κακουδάκη μας υποδέχτηκαν και μίλησαν σχετικά με τις δράσεις ενώ στην συνέχεια τον λόγο είχαν και οι υπεύθυνοι των συνεργαζόμενων φορέων: (του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά, του Ωδείου Αθηνών, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, του ΚΕΘΕΑ, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Σχεδίας και της Action Aid)
Στο τέλος της παρουσίασης είχαμε τη δυνατότητα σ’ ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους των παραγωγών αλλά και ορισμένους από τους συμμετέχοντες, ώστε να θέσουμε τις απορίες μας σχετικά με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η γιορτή μας αφορά όλους και για αυτόν τον λόγο οι περισσότερες εκδηλώσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα είναι δωρεάν!
Μείνετε συντονισμένοι στο Η Πόλη Ζει καθώς θα ακολουθήσει την πορεία του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με συνεντεύξεις κ.α.
Το φετινό φεστιβάλ μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το αστικό τοπίο και την αίγλη που κρύβει. Θα είμαστε εκεί!
Πληροφορίες: http://greekfestival.gr/