Πολλοί άνθρωποι, βλέπουν τα ίδια ή παρόμοια όνειρα πολλές φορές, είτε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα συνήθως σημαίνουν, ότι υπάρχει στη ζωή μας κάτι που μας προκαλεί άγχος ή στρες και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Έτσι λοιπόν, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και το όνειρο επαναλαμβάνεται. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι που βιώνουν επαναλαμβανόμενα όνειρα έχουν κάποιου είδους τραύμα από το παρελθόν τους, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.
Οι εφιάλτες είναι οδυνηρά όνειρα τα οποία συνήθως μας ξυπνάνε, τουλάχιστον εν μέρει. Σε οποιαδήποτε ηλικία βλέπουμε εφιάλτες, αλλά κατά την παιδική ηλικία εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι εφιάλτες συνήθως προκαλούν έντονα συναισθήματα φόβου, θλίψης ή άγχους με τις αιτίες να ποικίλουν. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν εφιάλτες (ή αν διακόψουμε μια φαρμακευτική αγωγή απότομα), όπως και τα τραυματικά γεγονότα.
Αιτίες που προκαλούν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες
1. Τα όνειρα κάθε είδους, αντικατοπτρίζουν συνήθως μισοτελειωμένες δουλειές από τη ζωή μας. Σκέψεις και φόβοι που μπορεί να μας καταστέλλουν ενώ είμαστε ξύπνιοι, μένουν στο υποσυνείδητό μας και εκδηλώνονται μέσα από μια ονειρική κατάσταση. Για παράδειγμα, οι εφιάλτες μπορεί να προέρχονται από αισθήματα ανεπάρκειας και υπερευαισθησία στην κριτική των άλλων.
2. Οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες που ξεκινούν μετά τη γέννηση ενός παιδιού, συνήθως οφείλονται σε μια ήπια κατάθλιψη που προέρχεται από τον τοκετό. Επίσης μια αλλαγή εργασίας, μια μετακόμιση ή ένα χειρουργείο μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
3. Οι εφιάλτες που επαναλαμβάνουν ένα τραυματικό γεγονός αντανακλούν μια φυσιολογική ψυχική διαδικασία επούλωσης, οι οποίοι με τον καιρό τείνουν να μειώνονται σε συχνότητα και ένταση, εάν η επούλωση βρίσκεται σε εξέλιξη.
θεραπεία για τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες
Η θεραπεία για τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες συνήθως ξεκινά με την ερμηνεία του ονείρου, συγκρίνοντας το με ότι συμβαίνει στη ζωή μας παράλληλα. Με τους παρακάτω τρόπους, μπορούμε σιγά σιγά να τους μειώσουμε.
1. Μίλησε για τον εφιάλτη που βλέπεις με κάποιον. Δώσε του φωνή. Περιέγραψε τον πλήρως, σκηνή προς σκηνή, και τι αίσθηση σου αφήνει μετά.
2. Γράψτο!!! Γράψε όλο το σενάριο, συμπεριλαμβανομένου του τι συμβαίνει και όταν ξυπνάς, αν υπνοβατείς, κλπ.
3. Φαντάσου ένα πιο ευχάριστο τέλος. Ακούγεται απλό, αλλά κάθε νευρολογικός βρόχος που εμπλέκεται θα πάρει το μήνυμα. Ασυνείδητα σιγά σιγά, ο εφιάλτης θα αρχίσει να χάνει την έντασή του.
Αν οι εφιάλτες εξακολουθούν να υπάρχουν, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στον εσωτερικό διάλογο που κάνεις με τον εαυτό σου. Αυτά που σκέφτεσαι, μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στο υποσυνείδητό σου.
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ!
• Το 30% των παιδιών έχει επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, και αντίστοιχα το 8% των ενηλίκων.
• Το 10% των ενηλίκων βλέπει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, εφιάλτη.
• 7% των παιδιών και 4% των ενηλίκων αντίστοιχα, έχουν καταφέρει να θεραπευτούν από κάποιον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη.
Discussion about this post