Τρεις κυρίες, η Γόνη, η Μιμή και η Σοφία ένωσαν την κοινή τους αγάπη για το παιδικό βιβλίο και τα παιδιά και πήραν τη μεγάλη απόφαση. Όπως μας είπε η Γόνη ήταν «κοινή μας ανάγκη να περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της μέρας
μας ανάμεσα στα βιβλία και τα παιδιά».
Της Ευδοξίας Αναστασίου
Ας γνωρίσουμε τις τρεις κυρίες:
Γόνη: Γεννήθηκε πριν πολλά ή και πριν λίγα χρόνια, αφού νιώθει παιδί, στην Αθήνα. Είναι μαμά, ηθοποιός, έχει σπουδάσει νηπιαγωγός. Της αρέσει να ρουφά ολόκληρα βιβλία τα βράδια του καλοκαιριού, να διαβάζει δυνατά και να παίζει με τα παιδιά. Κάτοικος του πλανήτη ΜΠΟΝΓΚΟ, του πλανήτη που οι κάτοικοί του απλώς είναι πολύ χαρούμενοι.
Μιμή: Σπούδασε μουσική και ασχολήθηκε με τη παιδαγωγική και τις νέες μεθόδους στη διδασκαλεία της. Για ένα διάστημα ασχολήθηκε και με την ψηφιακή μουσική εκπαίδευση. Στη πορεία εντάχθηκε στην ομάδα των Μικρών Ιστοριών, έναν χώρο δημιουργικών δράσεων για παιδιά και ενήλικες.
Σοφία: Της αρέσουν τα ταξίδια, η θάλασσα και να μαγειρεύει! Όλα αυτά με συνοδεία βιβλίων! Διαβάζει συνεχώς και αδιαλείπτως! Της αρέσει να βλέπει παντού βιβλία, είναι βιβλιοφάγος!!!
Οι ερωτήσεις μου πολλές, διακόπτονταν κάθε τρεις και λίγο γιατί όλο και κάποιο βιβλίο εμφανιζόταν μαγικά και παρατούσαμε τη συνέντευξη!
Ένα αμιγώς παιδικό βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι. Γιατί;
Με ένα στόμα μια φωνή απαντούν: Γιατί το Παγκράτι είναι η γειτονιά μας και γιατί όπως μας είπε και η Γόνη «τα παιδιά μας δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα τόσο ώστε να λείπουμε για ώρες. Γιατί στο Παγκράτι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ευτυχώς από ότι βλέπουμε ο κόσμος το αγκαλιάζει με αγάπη». Η Σοφία προσθέτει ότι κάθε γειτονιά θα έπρεπε να έχει ένα παιδικό βιβλιοπωλείο γιατί οι μικροί αναγνώστες πρέπει να έχουν το δικό τους βιβλιοπωλείο, γεμάτο με βιβλία που θα τα διαλέξουν μόνοι τους, που θα τα ξεφυλλίσουν».
Από πού πήρε το όνομά του το βιβλιοπωλείο;
Η Μιμή, η Μιμή!!! Από τη νονά του τη Μιμή που είναι λάτρης του Μίχαελ Έντε. Ο γάτος Μαουρίτσιο είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του «Το μαγικό φίλτρο».
Πώς μπορεί να «καλλιεργηθεί» η φιλαναγνωσία στα παιδιά;
Γ: Θα το πω λίγο ποιητικά, η μαμά διαβάζει, ο μπαμπάς διαβάζει, το παιδί διαβάζει. Η μαμά απολαμβάνει το διάβασμα, ο μπαμπάς απολαμβάνει το διάβασμα, το παιδί αγαπάει το βιβλίο…κ όταν στη συνέχεια ο δάσκαλος για 10 λεπτά κάθε πρωί ξεκινάει τη μέρα του στην τάξη μαζί με τα παιδιά, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το αγαπημένο του βιβλίο και στο σχολείο υπάρχει μια οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη που αποτελεί σημείο συνάντησης και επικοινωνίας των μαθητών, το παιδί θα αγαπήσει σίγουρα το βιβλίο.
Μ: Διαβάζοντας και «παίζοντας» με τα βιβλία.
Υπάρχει σωστό παιδικό βιβλίο;
Γ: Για μένα όχι, όμως υπάρχει βιβλίο καλής και κακής αισθητικής. Το κάθε παιδί είναι σημαντικό να αποκτήσει τη σχέση του με το βιβλίο όπως κ με όλα τα άλλα στη ζωή του διαλέγοντας και αφήνοντας πίσω του πράγματα. Σε όλα αυτά βέβαια είναι πολύ σημαντική και η αρωγή των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο καλό βιβλίο και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Μ: Σωστό παιδικό βιβλίο είναι αυτό το βίβλιο που θα επιλέξει το παιδί, και αυτό θα αποτελέσει το βήμα για να πάει στο επόμενο.
Σ: Δεν μου αρέσουν και πολύ αυτές οι ετικέτες -σωστό βιβλίο, λάθος βιβλίο-. Πιστεύω οτι αν έστω και ένας αναγνώστης μείνει ευχαριστημένος από ένα βιβλίο, νιώσει ότι κάτι πήρε από αυτό, τότε το σωστό και το λάθος δεν έχει καμία σημασία.
Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε τα βιβλία για τα παιδιά.
Γ: Το πιο σημαντικό κριτήριο για μένα είναι τα ενδιαφέροντα των παιδιών και η ηλικία τους που τους επιτρέπει ή δεν τους επιτρέπει να έρθουν σε επαφή με ένα μεγάλο κείμενο με μια μικρή γραμματοσειρά μ’ ένα δύσκολο λεξιλόγιο.
Μ: Μιλώντας προσωπικά, η ιστορία και η αισθητική ενός βιβλίου είναι βασικά κριτήρια όμως και το ένστικτό μας μπορεί να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.
Σ: Με βάση τα ενδιαφέροντα τους την συγκεκριμένη «ηλικιακή περίοδο» που διανύουν και τι θέλουμε να τους «πούμε» και αυτό μέχρι να μπορούν να διαλέξουν μόνα τους τι θέλουν να διαβάσουν.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν είσασταν παιδιά; Ποιο είναι τώρα;
Γ: Ήταν ένα βιβλίο που μου έκανε παρέα όταν ήμουν άρρωστη, 3 μεγάλοι εικονογραφημένοι τόμοι με κλασικά παραμύθια. Τώρα είναι «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας».
Μ: Ως παιδί αγάπησα φυσικά την Ντενεκεδούπουλη και τον κύριο Ουλτραμέρ . Ο Έντε ήταν πάντα ο αγαπημένος μου ως έφηβη. «Η ιστορία χωρίς τέλος» και η «Μόμο» με ακολουθούσαν για χρόνια.
Σ: Όταν ήμουν μικρή διάβαζα μετά μανίας την εγκυκλοπαίδεια μου «Για σας παιδιά». Τώρα το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Άρωμα του ονείρου» του Τομ Ρομπινς.
Αρκετοί εκδότες του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, επιλέγουν να ψηφιοποιούν παιδικά βιβλία ή ακόμη να δημιουργούν διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές με αφορμή συγκεκριμένα βιβλία (παιχνίδια, κουίζ κλπ). Πόσο κατά τη γνώμη σας βοηθάει αυτό την πορεία του βιβλίου;
Γ: Για μένα το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο που προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Το πρώτο βιβλίο που πιάνει στα χέρια του ένα παιδί είναι συνήθως ένα πάνινο ή χάρτινο βιβλίο που το παιδί το «γεύεται».
Μ: Σίγουρα είναι ακόλουθο της εξέλιξης της τεχνολογίας, νομίζω ότι μπορούν να υπάρχουν παράλληλα και να συμπορεύονται.
Ηλεκτρονικό βιβλίο ή τυπωμένο στο χαρτί; Και γιατί;
Με ένα στόμα μια φωνή επιλέγουν το τυπωμένο βιβλίο!
Γ: Έρευνες έχουν δείξει ότι το ψηφιακό βιβλίο σιγά-σιγά χάνει έδαφος, η ανάγνωση προϋποθέτει τη συμμετοχή του αναγνώστη, η εικόνα δίνει στον «αναγνώστη» έναν ρόλο θεατή. Εγώ προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ανάγκη της «πραγματικής ανάγνωσης». Για μένα το βιβλίο όπως είπα και πιο πάνω είναι ένα αντικείμενο που προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των αισθήσεων.
Μ: Εννοείται τυπωμένο στο χαρτί. Γιατί πολύ απλά συγκεντρώνει αισθήσεις. Το μυρίζεις, το χαϊδεύεις, ακούς τον ήχο της σελίδας καθώς τη γυρνάς. Αν είσαι μικρός το τρως κιόλας.
Σ: Προτιμώ τα τυπωμένα στο χαρτί βιβλία. Η μυρωδιά του βιβλίου και το να το κρατάω στα χέρια μου είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα που δεν την αντικαθιστά τίποτα.
Τι θα βρούμε στον γάτο Μαουρίτσιο που δεν θα βρούμε πουθενά αλλού;
Γ: Ποιοτικό παιδικό βιβλίο απλωμένο στον χώρο που μπορεί ένα μικρό χεράκι να το πιάσει να το ξεφυλλίσει, να βρει τη δική του γωνιά ανάγνωσης και να χαρεί αυτή την εμπειρία.
Μ: Θα βρείτε πολύ καλές αναγνωστικές προστάσεις, θα βρείτε εμάς για βοηθούς, θα βρείτε την ησυχία σας!
Λίγο πριν κλείσει το βιβλιοπωλείο φεύγω και εγώ… Με τη σκέψη να υπήρχε ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο στα παιδικά μου χρόνια. Με την ελπίδα να υπάρξουν τέτοια βιβλιοπωλεία σε κάθε γειτονιά!
Ο γάτος Μαουρίτσιο
Ευφρονίου 10-12 Παγκράτι
Τηλ: 211.18.248.81 | Facebook
Discussion about this post