Κείμενα: Δέσποινα Μαργαρίτη, Αγαθή Κάτσια
Η Νάξος είναι γένος θηλυκού, είναι γυναίκα όλων των ηλικιών. Μπορεί να παίξει με τα παιδιά, να κάνει τρέλες με τους εφήβους και νυχτερινή ζωή, να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τους οικογενειάρχες, να ξεναγήσει τους μεγαλύτερους και να τους δημιουργήσει εντυπώσεις πάμπολλες παρ’ όλη τους την χρόνια εμπειρία.
Είναι η μεγαλύτερη από όλα τα νησιά του Αιγαίου και όμως δεν την βαριέσαι. Αλλάζει σαν χαμαιλέοντας μορφή και χρώμα εντελώς κάθε λίγα μέτρα, δίνοντας σου διαφορετικές πληροφορίες, διαφορετικές γεύσεις, διαφορετική μουσική ακόμα και διαφορετικό κλίμα από το βορειότερο στο νοτιότερο σημείο της. Είναι από τις δυναμικές και αήττητες γυναίκες που δέχθηκε πειρατές, Τουρκοκρατία και Ενετοκρατία χωρίς να λυγίσει, χωρίς να αλλοιωθεί. Με υπερηφάνεια στεκόταν στην μέση της θάλασσας, επέπλεε και κολυμπούσε με το κεφάλι ψηλά για να παίρνει ανάσες και έτσι κατάφερε στην επιφάνεια αλώβητη να μείνει.
Είναι γυναίκα που γεννά ακούραστα τα πάντα από την εύφορη της γη και απλόχερα τα δίνει στους κατοίκους της και σε όλο τον κόσμο. Είναι περήφανη, δεν θέλει να ζητάει, έχει μάθει να τα κάνει όλα μόνη της, είναι μια μηχανή παραγωγής των πάντων. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στην λαογραφία και έχει master στην παράδοση. Βρίσκεται σε εγρήγορση 12 μήνες τον χρόνο και πάει με 1000 την καλοκαιρινή σεζόν. Μένει ξύπνια όλο το 24ωρο.
Δεν κλείνει τις πόρτες και τα παντζούρια της ποτέ, κανένα δεν φοβάται. Είναι η μαμά που σε περιμένει σαν το παιδί της που έχει καιρό να δει και έχει φτιάξει ένα σορό μαγειρευτά. Είναι η γιαγιά που δε θα σου χαλάσει ποτέ χατίρι και θα σε κακομάθει. Είναι η γυναίκα που θα σε μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή, θα την ερωτευτείς και θα έρχεσαι συχνά να την βλέπεις εκτός και αν μείνεις εκεί μόνιμα για σοβαρή σχέση με την Νάξο. Μην περιμένεις να τη πιάσεις αδιάβαστη, είναι πανέξυπνη και έχει τις απαντήσεις για όλα. Ότι και αν της ζητήσεις το έχει έτοιμο πριν ακόμη ολοκληρώσεις την πρότασή σου.
Νάξος, Ναξιά, Αξία η Άξια το’ πιασες;
Μυθολογία – Live your myth at Naxos
Η Νάξος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλές μυθολογικές θεότητες. Έχουν αφήσει τα στίγματα τους σε όλα τα σημεία του νησιού, όποια πέτρα και να σηκώσεις θα έχει μια ιστορία από την μυθολογική εποχή. Εξέχουσες προσωπικότητες και πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο είναι οι φιγούρες του Διονύσου, του Απόλλωνα, του Δία της Δήμητρας και φυσικά της Αριάδνης όπως ακούς πολλές φορές η Νάξος να αποκαλείται το ¨νησί της Αριάδνης¨.
Είναι τόσο συχνή και τόσο έντονη η συνάντηση της Νάξου με τον μύθο που η φαντασία σου στο νησί εκτοξεύεται. Μπερδεύεις το φανταστικό με το πραγματικό, μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή και πολλές φορές ζωντανεύουν οι θρύλοι μπροστά στα μάτια σου.
Εκείνο που συζητιέται πολύ στη Νάξο και γίνεται πλήρης αναπαράστασή του κατά την διάρκεια των Αποκριών είναι η σχέση του Διονύσου με την Αριάδνη. Οι λαμπαδηφορίες κάθε χρόνο στο νησί προσελκύουν πάνω από 1500 άτομα τα οποία ντύνονται με λευκούς χιτώνες, φορούν στεφάνια από στάχυα, βάφουν τα πρόσωπά τους και κρατώντας τύμπανα και πυρσούς, γυρίζουν το νησί με το άρμα του λαμπαδηδρόμου. Κάλεσμα κάνουν στο υποσυνείδητο, αρπάζουν την ευκαιρία της κάλυψης των προσώπων και διονυσιάζονται, αφήνονται στο κάλεσμα του τρελού Διονύσου και διασκεδάζουν.
Πώς έφθασε όμως στη Νάξο ο Διόνυσος και μετέφερε τη χαρά, το κέφι, το κρασί και όλων των ειδών τα απελευθερωμένα καμώματα τα οποία αναπαρίστανται; Πώς έγινε η αγάπη του για τον οίνο αφορμή το νησί να γεμίσει με τόσα αμπέλια;
Η απάντηση έχει ως εξής: Ο Δίας ανέθεσε την ανατροφή του στις Νάξιες νύμφες Φιλία, Κλείδη και Κορώνη, οι οποίες τον μεγάλωσαν στη σπηλιά του Ζα (Ζευς). Ήταν τόσο καλά τα παιδικά χρόνια του Θεού στο νησί, τόσο καλή η ανατροφή που εκεί δίνουν και τόσο άριστες οι νταντάδες, που μεγάλωσε μέσα στο γέλιο και στην ευχαρίστηση. Από μεγάλη υποχρέωση προς τον τόπο αυτόν προκάλεσε την ευφορία στην καλλιέργεια των αμπελιών, με αποτέλεσμα την παραγωγή άριστης ποιότητας κρασιού.
Από την άλλη αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης πως ο Θησέας είχε πάει στη Κρήτη την ίδια περίοδο που ο Διόνυσος απολάμβανε άντρας πια την Νάξο, για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Τα κατάφερε με την βοήθεια της Αριάδνης της κόρης του βασιλιά Μίνωα και την πήρε να φύγουν για την Αθήνα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και αναγκάστηκαν να κάνουν στάση στο νησί της Νάξου. Ο Διόνυσος μόλις είδε την Αριάδνη την ερωτεύτηκε και απαίτησε με την δύναμη της θείας θέσης του ο Θησέας να υποχωρήσει και να φύγει. Η αναπαράσταση του γάμου της Αριάδνης με τον Διόνυσο γίνεται πιστή με κάθε λεπτομέρεια και σεβασμό κάθε χρόνο. Μαινάδες και σάτυροι συνοδεύουν το τελετουργικό, χορεύουν σε έντονους ρυθμούς και βγαίνουν εκτός εαυτού όπως η παράδοση προστάζει με την μεταφορική σαφώς έννοια.
Η Πορτάρα στη Νάξο το έμβλημα του νησιού είναι η αρχή της κατασκευής που ποτέ δεν φαίνεται να τελείωσε από τον τύραννο Λύγδαμη προς τιμή του Θεού Απόλλωνα. Σε πάρα πολλά σημεία γίνεται αισθητή η παρουσία του Απόλλωνα στο νησί όπως στη παραθαλάσσια περιοχή Απόλλωνα, όπου υπάρχει επιγραφή χαραγμένη σε κατάλληλα διαμορφωμένο βράχο: «ΟΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ».
Ο Δίας ο πατέρας τον Θεών έζησε στην Νάξο κατ΄ ανάγκη για να γλιτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Μεγάλωσε στην σπηλιά Ζα (Ζευς). Είναι το υψηλότερο βουνό της Νάξου αυτό όπου αφιερώθηκε στο Δία. Δύο επιγραφές σε ριζιμιούς βράχους, χαραγμένες από τον ίδιο τεχνίτη τον 4ο π.Χ. αιώνα, με τα ίδια λόγια και γράμματα «ΟΡΟΣ ΔΙΟΣ ΜΗΛΩΣΙΟΥ» ορίζουν, προστατεύουν και προβάλλουν το ιερό. Η κτηνοτρόφοι λάτρευαν τον Θεό φορώντας προβιές ζώων και ανέβαιναν το Καλοκαίρι στο βουνό και παρακαλούσαν τον Δία να δροσίσει λίγο την ζέστη, ώστε να μπορούν να δουλέψουν.
Η Δήμητρα με την κόρη της την Περσεφόνη έζησαν στην Νάξο για μεγάλο διάστημα και έτσι δημιούργησαν τις 4 εποχές, την καρποφορία και όλες της αντιδράσεις της φύσης που σύμφωνα με το μύθο προκαλούνταν από την χαρά και την λύπη της μητέρας κάθε φορά που υποδέχονταν και κάθε φορά που αποχαιρετούσε την κόρη της αντίστοιχα.
Τόσα μα τόσα πολλά ήταν τα μυθικά πρόσωπα που έζησαν στη Νάξο και άφησαν το αποτύπωμά τους στον τόπο και τα χαρακτηριστικά τους στους κατοίκους. Αν και έχουν περάσει αιώνες πολλοί από τότε οι Ναξιώτες δεν τους έχουν ξεχάσει, δεν ξεχνούν τους επισκέπτες του τόπου τους. Είναι φιλόξενοι και ανοίγουν την αγκαλιά τους για αυτούς, χαίρονται πολύ για την γνωριμία, καυχιούνται που πέρασαν από τον τόπο τους και δε σε αφήνουν να ξεχαστείς. Η μυθολογία στην Νάξο αναβιώνει και γίνεται ορατή γιατί την φύλαξαν οι νοικοκυραίοι (Ν)Αξώτες και την μετέφεραν απαλά να μη σπάσει ούτε ένα μικρό πετραδάκι (από τα ιερά και τις επιγραφές που την μυθολογική παρουσία προδίδουν) στις γενιές που τους υποδέχονταν. Τίποτα που γεννιέται ή ζει στην Νάξο ή κάνει πέρασμα από αυτήν δεν ξεχνιέται ποτέ.
#must_do_it – Αξιοθέατα…‘‘υψηλών τόνων”
Eνα αξιοθέατο είναι όλο το νησί. Ένα διαμάντι των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, μνημεία, παράδοση και μαγικές εικόνες. Πρέπει να τα προλάβεις να τα δεις όλα, όπου και αν πας, σε όποια πέτρα και να πατήσεις θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία. Αν ήταν να γραφούν όλα τα αξιοθέατα της Νάξου θα θέλαμε τόμους πολλούς εγκυκλοπαίδειας για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένα είναι σίγουρο, πως όπου και αν πας, όπου και αν σε βγάλει ο δρόμος, ευχαριστημένος θα μείνεις.
Πορτάρα
Είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Με την είσοδο σου στο λιμάνι της Νάξου θα την δεις να στέκεται εκεί επιβλητική. Χτίστηκε τον 6ο π.Χ αιώνα όπως μας παρουσιάζει η μυθολογία προς τιμή του Θεού Απόλλωνα στο νησάκι ¨παλάτια¨. Η θέα από την πορτάρα είναι μαγευτική όλες τις ώρες της ημέρας ιδιαιτέρως τις στιγμές του ηλιοβασιλέματος.
Απείρανθος
Είναι το μαρμάρινο χωριό της Νάξου. Το χωριό του Μανώλη Γλέζου (Νώλη των λένε οι Απεραθίτες) και του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Έχει πύργους να επισκεφθείς, πέντε διαφορετικά μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό, φυσικής ιστορίας, γεωλογικό και εικαστικών τεχνών). Η διατηρητέα παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, οι ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις, η ιδιαίτερη ντοπιολαλιά και οι άνθρωποι του, που μιλώντας στιχουργούν θα σε εντυπωσιάσουν. Έχει ψηφιστεί ως πολιτιστικό χωρίο της Ελλάδας αρκετές φορές και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.
Κάστρο Νάξου
Είναι η ακρόπολη του νησιού. Κτίστηκε επί Ενετοκρατίας στην Νάξο το 1204. Τα στενά σοκάκια του κάστρου και η μαγευτική θέα που αντικρίζεις όταν βρίσκεσαι εκεί είναι top σημείο για αναμνηστικές φωτογραφίες των καλοκαιρινών επισκεπτών. Εκεί βρίσκεται το ενετικό μουσείο, το αρχαιολογικό και η καθολική εκκλησία που αξίζει να δεις. Έχει 3 πύλες συνολικά για να εισέλθεις σε αυτό και τα τείχη του διατηρούνται σε άριστη κατάσταση έως και σήμερα. Μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή μέσα στο κάστρο, ζωντανεύει η ιστορία μπροστά στα μάτια σου και διακατέχεσαι από την λεπτότητα και την αριστοκρατία των πλούσιων οικογενειών που πρωτοκατοίκησαν και αναλλοίωτη διατηρείται η αίγλη τους ακόμη.
Κούροι (Μέλανες και Απόλλωνα)
Κοντά στο χωριό Μέλανες και συγκεκριμένα στη περιοχή Φλεριό βρίσκεται ο μνημειώδης κατασκευής κούρος, που αναπαριστά έναν γυμνό άνδρα ύψους 5,5 μέτρων. Ονομάστηκε Έλληνας θέλοντας να δείξει την δύναμη και το μεγαλείο των Ελλήνων με βάση το μέγεθος. Χρονολογείται περίπου το 570 π.Χ. Τα γνωρίσματά του είναι Ναξιώτικης τεχνοτροπίας. Ο κούρος του Απόλλωνα βρίσκεται στην ομώνυμη παραθαλάσσια περιοχή της Νάξου Απόλλωνα. Υπερφυσικές είναι οι αναλογίες του έχοντας ύψος 10,5 μέτρων. Βρίσκεται ξαπλωμένος μα επιβλητικός φαντάζει. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τον Θεό Διόνυσο και χρονολογείται η κατασκευή του περί τον 6ο π.Χ αιώνα.
Ύρια- Ιερό Διονύσου
Είναι ιερό αφιερωμένο στον Θεό Διόνυσο στην περιοχή Ύρια κοντά στο χωρίο Γλινάδο. Διατηρήθηκε για πολλά χρόνια έως την Ρωμαϊκή εποχή σε άριστη κατάσταση. Θεωρείται μάλιστα όσον αφορά την αρχιτεκτονική του πρόδρομος του Παρθενώνα. Κάθε επισκέπτης του νησιού θα περάσει από τα Ύρια προκειμένου να δει από κοντά όλα όσα έχουν μείνει από τον ναό της γεωμετρικής εποχής. Είναι εμπειρία.
Παραδοσιακό αποστακτήριο κίτρου Βαλληνδρά
Η 5ης γενιάς Βαλληνδρά, σήμερα συνεχίζει την παράδοση της παραγωγής κίτρου στη Νάξο. Μάλιστα έχει δημιουργήσει και το παραδοσιακό αποστακτήριο κίτρου, το οποίο λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος στο χωριό Χαλκί, όπου ο καθένας από εσάς μπορεί να γευτεί τα 3 είδη του αυθεντικού παραδοσιακού τοπικού λικέρ κίτρο, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ποτά τα οποία η οικογένεια παράγει.
Τα διακριτικά – Πρωτοκυκλαδική Ακρόπολη Πανέρμου
Λίγα έχουν απομείνει από την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη στον Πάνερμο και όμως αναπαριστούν αρκετά καλά τα όσα προϋπήρχαν. Η καταπληκτική θέα από την προϊστορική ακρόπολη φέρνει μπροστά στα μάτια σου τα Κουφονήσια που βρίσκονται απέναντι και η παραλία του Πανέρμου δίπλα ακριβώς έχει πάντα μπουνάτσα εξ΄ αιτίας της απανεμιάς που η γεωγραφική της θέση της παρέχει.
Καταρράκτης Ρουτσούνας
Κοντά στο χωριό Κωμιακή της Νάξου υπάρχει ένας καταρράκτης 20 μέτρων περίπου που δημιουργεί μία μεγάλη λίμνη, όπου το Καλοκαίρι τα παιδία του χωριού κολυμπούν να δροσιστούν. Η πυκνή βλάστηση όπως είναι λογικό που υπάρχει γύρω δημιουργεί ένα ονειρεμένο θέαμα που αλήθεια μπερδεύεσαι για το που βρίσκεσαι. Αξίζει να πας!!!
Όρμος Μέριχα
Είναι φυσικό αξιοθέατο της Νάξου στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Τα γκρεμνά του έχουν ύψος 100 μέτρων και οι ζωγραφιές που η φύση δημιουργούν στον σημείο είναι ανεπανάληπτες. Πολλά άγρια πουλιά φωλιάζουν εκεί που μπορείς να δεις και να φωτογραφίσεις. Υπάρχει ειδικό μονοπάτι να ακολουθήσεις χωρίς κίνδυνο. Αν τα καταφέρεις θα πας στις πανέμορφες παραλίες που καταλήγουν στο Μέριχα με τα τιρκουάζ καθαρά νερά, αλλιώς εκεί μπορείς να κολυμπήσεις αν πας με κάποια βάρκα ή καΐκι.
Σπήλαιο Ζα (Ζευς)
Είναι γνωστό σε όλους αλλά λίγοι είναι οι δυνατοί και οι θαρραλέοι που θα ανέβουν με τα πόδια τον τόσο μεγάλο ανήφορο ώστε να φθάσουν στην κορυφή του Ζα όπως λένε οι Ναξιώτες τον αρχηγό των Ολύμπιων Θεών Δία- Ζευς. Το μονοπάτι ξεκινά από το ορεινό χωριό Φιλότι. Όταν ανεβείς στη κορυφή ουσιαστικά φθάνεις και από τα σύννεφα πιο ψηλά. Η σπηλιά είναι ένα αριστούργημα χρόνων από τους σταλαχτίτες και όλα όσα η γη έχει ζυμώσει αιώνες τώρα.
Παρθένα
Η παραλία ¨παρθένα¨ βρίσκεται στη παραθαλάσσια περιοχή της Μικρής Βίγλας στην Νάξο. Είναι γεμάτο όμορφες και βραβευμένες παραλίες το νησί με εξέχουσες αυτές της Αγίας Άννας του Αγίου Προκοπίου και πολλές άλλες, όμως πρέπει να επισκεφθείς και την παρθένα. Είναι καταγάλανα τα νερά της, αστράφτει η παραλία αυτή και έχει λευκούς αμμώδεις λοφίσκους. Είναι ιδανική για χαλάρωση, για οικογένεια και για σερφ. Αν δεν κολυμπήσεις στην παρθένα μην φύγεις από το νησί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στάση στην Μικρή Βίγλα!!!
Πανηγύρια στο Αιγαίο
Ξάπλωσαν αραχτές οι τάβλες, η μια πλάι στην άλλη, σαν κορμιά στην παραλία. Από πάνω απλωθήκαν τα πανιά, μην το παρακάνουν με την ηλιοθεραπεία οι παρευρισκόμενοι. Μια κυρία γεροδεμένη κόβει τα λαχανικά, τα βάζει σε λεκάνες. Βουνό οι κόκκινες ντομάτες στοιβαγμένες στο νεροχύτη. Παραπέρα ο κύριος που κόβει τα κρέατα.
Κομματάκια που πέφτουν στις σχάρες και τα καζάνια και γίνονται ο πιο απολαυστικός μεζές. Στο βάθος αποχαιρετά η μηχανή του αγροτικού που έφερε τα κρασιά, και περιμένουν υπομονετικά οι κανάτες να γεμίσουν και να ξεχειλίσουν. Και ‘κει που λες θα ακούσεις τα πιάτα να βροντοχτυπούν καθώς διατάσσονται σε ακολουθία, ένας άλλος ήχος ξυπνά και καλύπτει τα πάντα. Η καμπάνια της εκκλησίας!
Αστράφτοντας στον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο σηματοδοτεί την προσέλευση. Λαμπερή και η εκκλησία, φρεσκοασπρισμένη για τη μέρα, ντύνεται νυφούλα. Κόσμος έξω, κόσμος μέσα, κεριά, ευχές, φιλιά, βουητό. Να και ο τριτοξάδελφος από την από κάτω πλευρά του νησιού, να και ο παραθεριστής. Κάποιος περιφέρει μια εικόνα, κάποιος παίζει κυνηγητό, κάποιος ψάχνει ίσκιο. Η ορχήστρα καμαρωτή, μπαίνει και παίρνει περίοπτη θέση. Βιολιά, κρουστά, κλαρίνα, κιθάρες, λύρες, ό, τι βρίσκεται, ξεκινούν το τραγούδι τους για να σκεπάσουν τη φασαρία. Η απαραίτητη γιαγιά με το μαντήλι κάθεται σε μια γωνιά και το πρόσωπο της, χαραγμένο από τον ήλιο, φωτίζει από χαμόγελο.
Τρώει δυο μπουκιές, πίνει δυο γουλιές και δεν σταματά να χαίρεται που ήρθε και το φετινό το καλοκαίρι, και όλα βαίνουν σωστά στον χρόνο τους, όλα γιορτάζονται ρολόι ξανά και ξανά και ο κόσμος λειτουργεί αβίαστα. Είναι η θειά, η γιαγιά, η μάνα όλων, καθισμένη στην ακρούλα, που μια ρίχνει κλεφτές ματιές στα πιτσιρίκια να δει ότι δεν χτύπησαν, μια χαιρετά τον γείτονα που ήρθε να υποβάλει τα σέβη του. Και όσο ρέει το κρασάκι, τόσο πιο δυνατά γελά ο κόσμος, και δεν αργεί να βγει και ο πρώτος χορευτής στην πίστα, όχι μόνος, ποτέ, με 5-6 ακόμα, που γρήγορα γίνονται 20,60,100 και γεμίζουν την απλωσιά με τη χορευτική τους σπείρα, χτυπούν τα τακούνια κάτω. Βιάζεται η μουσική να τους φτάσει, τρέχουν σε κύκλους ατελείωτους, πιασμένοι χέρι-χέρι, ώμο-ώμο.
Αποχωρεί ένας, και αμέσως γεμίζει το χάσμα από ένα καινούριο ζευγάρι ώμους και πόδια που ψάχνουν να βρουν τους χτύπους. Κάπου παράμερα, παρακολουθεί ο ξενόφερτος τουρίστας, με τις φωτογραφίες του και το κοκκινωπό μαύρισμα. Δεν θέλει και πολύ, σε λίγο θα εξαφανιστεί μέσα στους χορευταράδες και άντε να τον ξεχωρίσεις από τους άλλους νοματαίους. Αλλάζουν βάρδιες οι χορευτές, αλλάζουν σκοπούς οι μουσικοί και περνούν οι ώρες, καθώς ο ήλιος κάνει το τόξο του στον γαλάζιο ουρανό.
Βράδυ πια, ανάβουν τα φώτα, και με νέα δύναμη ξεσπά το γλέντι. Ανεβαίνουν να τραγουδήσουν οι αναμενόμενοι χορωδοί, που κάθε χρόνο τους περιμένουμε να θυμίσουν στους συγχωριανούς γιατί τους χειροκροτούν. Ώρες πολλές θα περάσουν, ώσπου να κουραστούν και να καθίσουν οι χορευταράδες, να ηρεμήσουν οι πιωμένοι και να αποτραβηχτεί, τρεις-τρεις, πέντε-πέντε ο κόσμος, να πέσει να απολαύσει την ησυχία και τη δροσιά της νύχτας. Την επόμενη έχει μπάνια, έχει δουλειές, έχει ξεστήστιμο. Τώρα όμως έχει μόνο τα αστέρια και τον απόηχο του τραγουδιού. Άντε και του χρόνου!
Αγαθή Κάτσια
Γάμος στην Νάξο – Στης Αριάδνης το νησί, όλα του γάμου εύκολα!!!
Σύμφωνα με στατιστικές, αν παντρευτείς Ναξιώτη ή Ναξιώτισσα αυτόματα η ¨δεύτερη σου πατρίδα¨, για να μην πούμε η πρώτη γίνεται η Νάξος. Ο γάμος φυσικά, στην Νάξο θα γίνει όπου και να αποφασίσει το ζευγάρι ότι θα μείνει στο μέλλον. Με βιολιά και με λαγούτα, (σύμφωνα με του νησιού το εθιμοτυπικό) ο γαμπρός θα πάει να πάρει από το σπίτι την νύφη και μαζί θα οδεύσουν προς τον ναό που θα τελεστεί το μυστήριο. Δεν μπορεί ο γαμπρός στην Νάξο να περιμένει στης εκκλησίας τα σκαλιά, δεν έχει υπομονή…
Η Νάξος τα τελευταία χρόνια εκτός από την ραγδαία αύξηση του τουρισμού που έχει σημειώσει, έχει γίνει και top σημείο για τους εκτός Νάξου ανθρώπους, οι οποίοι επιλέγουν να παντρευτούν στο νησί. Κάτι θα ξέρουν…!
Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται οι μη Ναξιώτες που παντρεύονται στην Νάξο: α) Σε αυτούς που γνωρίστηκαν τυχαία στο νησί κατά την διάρκεια των διακοπών τους, έγιναν ζευγάρι και τιμούν το μέρος που τους έκανε την τιμή να τους ενώσει. β) Σε αυτούς που αγάπησαν και ερωτεύτηκαν το νησί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν σε αυτό και ονειρεύτηκαν εκεί τον γάμο τους. γ) Σε αυτούς που θέλουν να λάβει χώρα το μυστήριο του γάμου τους σε κάποιο ελληνικό νησί και επειδή βρίσκουν οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη την Νάξο στο κεφάλαιο γάμος, την επιλέγουν.
Σε εμπνέει το μέρος να ερωτευτείς, σε ηρεμεί, σου καθαρίζει το μυαλό και σου γαληνεύει την ψυχή και την σκέψη, αφήνεσαι. Είναι τα κατάλευκα εκκλησάκια πάνω στις παραλίες και πάνω στους βράχους που το κύμα σκάει πάνω τους. Με καΐκια πάει το ζευγάρι σε ορισμένα από αυτά. Είναι τα εκκλησάκια πάνω στο βουνό με τις μεγάλες αλάνες για προαύλιο χώρο, άθικτες, αγνές, χωρίς τσιμέντα, χωρίς πλακάκια και μάρμαρα. Παντού θα ΄χεις θέμα και χρώμα, είτε το μπλε της θάλασσας, είτε το ηλιοβασίλεμα, είτε το πράσινο και τα μικρά δασάκια που διάσπαρτα στολίζουν το νησί. Είναι για όλα τα γούστα.
Έχει υλικό η Νάξος να καλύψει κάθε σκέψη, κάθε φαντασία, κάθε απαίτηση. Δεν δυσκολεύεσαι για του γάμου την ημέρα. Η Νάξος διαθέτει τα πάντα, μαγαζιά με νυφικά, εξαιρετικά κομμωτήρια, απίστευτα οργανωμένα ινστιτούτα ομορφιάς, ανθοπωλεία, beach bar για να γιορτάσεις με ιδιαίτερο τρόπο εκείνη την ημέρα, πολλά ζαχαροπλαστεία, κέντρα δεξιώσεων, ακόμη και διοργανωτές γάμων από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της ευχάριστης εκείνης μέρας για εσάς.
Δεν είναι ακριβή η Νάξος, υπερβολικά προσιτή είναι, εξυπηρετική είναι και να μείνεις ευχαριστημένος θέλει. Θα κάνει τα πάντα η Νάξος για να μείνει αξέχαστη η μέρα του γάμου σε αυτήν, θα το αναγνωρίσει που την προτίμησες, θα υποχρεωθεί που την επέλεξες και όπως ισχυρίζονται όσοι ενώθηκαν εκεί με τα δεσμά του γάμου, θα σου φέρει τύχη!!!
Νάξος η αυτόνομη – Η αυτοκρατορία της Νάξου
Είναι ευλογημένο το έδαφος του τόπου ετούτου. Το κλίμα του νησιού είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια όλων των ειδών χωρίς υπερβολή. Δεν περιμένει από την γη άλλων περιοχών τροφοδοσία. Οι αγρότες έχουν δουλεία, παραγωγή και όρεξη 12 μήνες τον χρόνο.
πρώτα επιμελήθηκε με μεγάλη προσοχή την παρασκευή της. Τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα και το βούτυρο Νάξου τα συναντάς σε κάθε σημείο της γης και μπορείς να γευτείς αυθεντικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά.
Η κτηνοτροφία του νησιού είναι στα ύψη ανέκαθεν. Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά οικογένεια που να μην έχει την προσωπική της παραγωγή σε κάθε είδος κρέατος. Οι κτηνοτροφικές μονάδες του τόπου έχουν τέτοια παραγωγή που τροφοδοτούν συνεχώς και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Ιδιαίτερη μνεία στα φρέσκα ψάρια που μπορεί να απολαμβάνει το νησί δεν χρειάζεται να γίνει είναι αυτονόητη. Στις ψαραγορές της Αθήνας θα τα βρεις.
Την περίοδο του Νοεμβρίου στη Νάξο τόνοι λαδιού παράγονται στα ελαιοτριβεία του νησιού. Κάθε σπίτι έχει να καταναλώσει από την οικογενειακή σοδειά καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους αυθεντικό παρθένο ελαιόλαδο
Η μελισσοκομία ανθίζει στο νησί. 40 τόνοι μελιού κάθε χρόνο παράγοντα στην Νάξο. Θυμαρίσιο μέλι κεχριμπάρι λένε οι Ναξιώτες και όσοι το δοκιμάζουν. Δεν χαλάει εύκολα και με τη χρήση αυτού γίνονται και όλα όσα από το ίδιο μπορούν να δημιουργηθούν. Σε επιλεγμένα μέρη εκτός της Νάξου αν το αναζητήσεις θα το βρεις, στην Νάξο υπάρχει σε όλα τα μαγαζιά σχεδόν.
Ρωτήσαμε στο δρόμο έναν παππού με χοντρά χέρια δουλεμένα, πολλές ρυτίδες και τραγιάσκα αν λείπει κάτι από το νησί και μας είπε: εδώ είναι η ζωή, κράτος είναι η Νάξος, αυτοκρατορία ολόκληρη. Άνοιξε διάπλατα τα χέρια και χτύπησε δυνατά την μαγκούρα του στις πλάκες του στενού σοκακιού, θέλοντας έτσι να μας μεταφέρει την δύναμη του τόπου ετούτου με τον τρόπο του. Άρχοντας είναι όποιος εδώ μένει μονολογούσε δυνατά φεύγοντας!
Οι μικρές Κυκλάδες: Στιγμές μοναδικές
Δονούσα
Λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, μόλις 14 συνθέτουν μία όμορφη σύμπλευση απόκρημνων βράχων και αμμουδερής παραλίας. Πανδαισία πράσινου θα βρείτε στο χωριό Μερσίνι, όπου εκεί σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί υπάρχει πολύ νερό. Με βάρκες εννοείται πως πάμε σε μικρές παραλίες και κολπάκια. Στο υψηλότερο σημείο που είναι το βουνό ο «Πάππας» απολαμβάνουμε την θέα με το βλέμμα να αγκαλιάζει όλη την πλάση. Κοντά στην υπέροχη αμμουδερή παραλία του Κέδρου, στον βυθό της θάλασσας, μπορεί κανείς να δει τ’ αχνάρι ενός πλοίου του αντιτορπιλικού “Orion” που βυθίστηκε τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ γνωρίζεσαι με τους υπόλοιπους διακοπάριους, ηρεμείς και απολαμβάνεις!
Πάνω κουφονήσι
Ακόμα πιο μικρό νησάκι που χαρακτηρίζεται από τους παραθεριστές που κολλάνε και έρχονται ξανά και ξανά, κάθε καλοκαίρι. Με μία έννοια γίνεται ο τόπος τους, το χωριό τους. Ανανεώνουν το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι και ξανάρχονται. Μόλις 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα ηρεμίας και ομορφιάς! Εδώ δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα ποδήλατα για βόλτες. Θα επισκεφθείτε τις πολλές μικρές παραλίες. Άλλες με χοντρό βότσαλο, άλλες με ψιλό. Με αμμουδιά ή με βράχια. Και να ξέρετε πως υπάρχει ένας καταπληκτικός βυθός για να μαγευτείτε από την χλωρίδα και πανίδα. Επίσης δείτε τα κρινάκια, μικρά λουλούδια με άσπρα πέταλα σαν του κρίνου. Στον προφήτη Ηλία θα έχετε εξαιρετική θέα στα υπόλοιπα νησάκια και επισκεφθείτε τα σημεία “Πισίνα”, “Σπηλιά”, “Το Μάτι του Διαβόλου”, “Γάλα” και τις Θαλάσσιες σπηλιές στον Ξυλομπάτη. Τέλος χαζέψτε τις βάρκες, τις λάντζες και τα καΐκια στο μικρό λιμανάκι.
Σχοινούσα
Εννιά τετραγωνικά χιλιόμετρα Κυκλαδίτικης, Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς. Έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά, ενώ ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί πλήθος ενδημικών κυκλαδίτικων φυτών και αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πουλιά. Το όνομα προέρχεται από το φυτό σχίνο που κυριαρχεί σε όλο το νησί. Δείτε το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στο Αιγαίο. Εδώ οι παραλίες σαν επιλογές είναι πάμπολλες, κοντά στις 20! Άλλες πιο βαθιές, άλλες πιο ρηχές, πάντα όμως με κρυστάλλινα νερά και ενδιαφέροντες βυθούς. Εννοείται πως πάμε στο δεκαπενταυγουστιανό πανηγύρι της Παναγιάς της Ακαθής, τρώμε, γλεντάμε και γινόμαστε ένα με την φύση, την μουσική και τις παρέες.
Άγονη γραμμή
έλα στις Μικρές Κυκλάδες
να χορτάσεις νοστιμάδες
βρες μια αφορμή…
Λευτέρης Βαζαίος, τραγούδι
Ψάχτε για… – Ένας τόπος, είναι οι άνθρωποί του!
Χωριών, εκκλησιών και συλλόγων. Θα βρείτε τις αφίσες τοιχοκολλημένες σε βιτρίνες, σε στύλους, σε δέντρα. Παρατηρήστε πάντα τις πληροφορίες που δίνονται, μην κοιτάτε μόνο τις φωτεινές ταμπέλες.
Καφενεία σε διάφορα χωριά.
Που έχουν παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, μπλε και φιστικί χρώμα, τασάκια του Παπαστράτου και σπιτικά γλυκά του κουταλιού.
Mικρές παραλίες.
Που σε πηγαίνουν καϊκάκια και μετά παρακαλάς να αργήσουν να έρθουν γιατί έχεις χαθεί στην ησυχία και την ομορφιά. Πάντα έρχονται όμως…
Γιαγιάδες στις αυλές.
Που μιλάνε στην γάτα και στον εγγονό τους, πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αν μπορέσεις και τις πλησιάσεις τύφλα να έχουν όλοι οι τουριστικοί οδηγοί. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ότι πρέπει για να σε μορφώσουν…
Βάρκες και βαρκάκια.
Με τόσα χρώματα, η κάθε μια διαφορετική και με ταυτότητα. Με περίεργα ονόματα αλλά και με κοινά, με γούρια κρυμμένα που μόνο οι θαλασσινοί ξέρουν. Παρατηρήστε την κάθε λεπτομέρεια των πλεούμενων. Έχει να σας διηγηθεί τόσα…
Ανθρώπους. Πραγματικούς.
Με μουστάκια, με μαγκούρες, με μούσια. Στις αυλές, στους δρόμους, στα καφενεία, στις πλατείες. Γιατί ένας τόπος είναι καταρχήν οι άνθρωποι του.
Πληροφορίες – Αξίζει να επισκεφτείτε:
Aρχαιολογικοί Xώροι και Μνημεία
1. Αρχαίο Υδραγωγείο Νάξου
Τοποθεσία: Φλεριό
Τηλ: 22850 62229, 22850 22725
2. Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας
Τοποθεσία: Γύρουλα Σαγκρίου
3. Αρχαίο Λατομείο του Απόλλωνα
Τοποθεσία: Κορωνίδα
Τηλ: 22850 63248, 6974474453
4. Αρχαιολογικός χώρος Γρόττας
Τοποθεσία: Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης
5. Η Σήραγγα του Αρχαίου Υδραγωγείου
Τοποθεσία: Φλεριό, Μέλανες
Τηλ: 22850 62229, 22850 22725
6. Ιερό του Διόνυσου
Τοποθεσία: Ύρια
Τηλ: 22850 42325, 22850 22725
7. Κούροι στα Aρχαία Λατομεία Μαρμάρου
Τοποθεσία: Φαράγγια και Φλεριό
Τηλ: 22850 62229, 22850 22725
8. Κούρος Απόλλωνα
Τοποθεσία: Απόλλωνας
9. Μυκηναϊκός Τάφος Χωστής
Τοποθεσία: Κωμιακή
Τηλ: 22850 63248, 6974 474453
10. Ναός του Απόλλωνα – Πορτάρα
Τοποθεσία: Χώρα Νάξου
11. Νεκρόπολη Γεωμετρικής Εποχής
Τοποθεσία: Τσικαλαριό
12. Προϊστορική Ακρόπολη
Τοποθεσία: Πάνερμος
13. Πύργος Χειμάρρου
Τοποθεσία: Φιλώτι
14. Το Αρχαίο Ιερό στις Πηγές του Φλεριού
Τοποθεσία: Φλεριό Μελάνων
Τηλ: 22850 62229, 22850 22725
15. Κάστρο Χώρας
Τοποθεσία: Χώρα Νάξου
Μουσεία
1. Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου
22850 22725
2. Ενετικό Μουσείο
22850 22387
3. Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο
22850 22725
4. Βυζαντινό Μουσείο Χώρας Νάξου
22850 22525
5. Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου
22850 61725
Βιομηχανικά και Άλλα Μνημεία
1. Ανεμόμυλοι
Τοποθεσία: Βίβλος (Τρίποδες)
2. Βιομηχανικό Πάρκο Στραβολαγκάδας
Τοποθεσία: Κόρωνος
3. Ελαιοτριβεία ή Φάμπρικες Κορώνου
Τοποθεσία: Κόρωνος
4. Εναέριος Μεταφοράς Σμύριδας
Τοποθεσία: Κόρωνος
5. Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής στο Δαμαλά
Τοποθεσία: Δαμαλάς
6. Ορυχεία Σμύριδας
Τοποθεσία: Κόρωνος
Σπορ – Δραστηριότητες
Windsurfing – Kitesurfing
Καταδύσεις
Ποδηλασία
5 X 5 Ποδόσφαιρο
Kart
Ιππασία στις παραλίες
Χρήσιμα τηλέφωνα:
-Κέντρο Υγείας Χώρας
22850 23333
22850 23676
-Δήμος Νάξου
22853 60100
-Δήμος Δρυμαλίας
22850 32647-8
-Επαρχείο
22850 25822
22850 24695
-ΚΕΠ Δήμου Νάξου
22850 37130
-ΚΕΠ Δρυμαλίας
22850 29315
-Αστυνομικό Τμήμα Χώρας
22850 22100
22850 23280
-Αστυνομικό Τμήμα Φιλοτίου
22850 31224
-Λιμεναρχείο
22850 22300
-Πυροσβεστική
22850 32199
-ΕΛΤΑ
22850 22211
–Αεροδρόμιο Νάξου
22850 23292
22850 24816
-Εφημερεύοντα Φαρμακεία
1434
-ΚΤΕΛ
2285022291
-Ταξί
22850 22444
22850 24331
Καλό καλοκαίρι & καλές διακοπές στη Νάξο!
Discussion about this post