Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη στην παλιά Αθήνα, μέσα από τα μονοπάτια της πίστης και όχι μόνον.
Προς τούτο, δανειζόμαστε αρχικά γνώσεις από τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η λογοτεχνία και η λαογραφία. Στη συνέχεια, ο ανώνυμος εξερευνητής του Άστεως παίρνει τη σκυτάλη βάζοντας στο σακίδιό του τα ανωτέρω «υλικά» και πραγματοποιεί δώδεκα βιωματικούς «περιπάτους» σε ισάριθμους (συνήθως πολύ μικρούς) ναούς της Πόλης. Έτσι, οδηγείται σε γειτονιές άλλων καιρών. Μπαίνει σε ανήλιαγα σοκάκια, ρούγες και μεϊντάνια. Ξεφυλλίζει κιτρινισμένες σελίδες εφημερίδων. Μελετάει λιθογραφίες και χάρτες. Συγκεντρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη σύγχρονη εποχή. Αποτυπώνει στιγμές. Ανακαλύπτει τη διαχρονική μεταβολή του αστικού τοπίου και την επέκταση της Πρωτεύουσας γύρω από το Βράχο της Ακρόπολης. Καταγράφει αθηναϊκά ιστορήματα και ιερές παραδόσεις, αφουγκράζεται δοξασίες και θρύλους.
Βασικοί «αρωγοί» του όλου εγχειρήματος ο Δημήτρης Καμπούρογλου, ο Αναστάσιος Ορλάνδος, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, μαζί με ξένους περιηγητές…
Ακούραστος σύμβουλος στην προσπάθειά μας ο ιστορικός κ. Νίκος Γ. Μοσχονάς, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (EIE).
Τέλος τονίζεται ότι, ζώντας σε μια εποχή «υψηλών ταχυτήτων», οι συντελεστές της έκδοσης ελπίζουμε και προσπαθούμε ώστε οι αναγνώστες του εν λόγω βιβλίου-φωτογραφικού λευκώματος να «επιβραδύνουν» για λίγο στην καθημερινότητά τους. Να ανακόψουν επιλεκτικά και διακριτικά τους ρυθμούς τους. Να περιπλανηθούν (πεζοπορώντας ή με τη γοργόφτερη φαντασία) στης Πλάκας τις ανηφοριές, στα Αναφιώτικα και στο Ριζόκαστρο. Να ατενίσουν τη Γοργοεπήκοο, το Ροδακιό αλλά και τους τρομερούς Δράκους της Βλασσαρούς. Ίσως κάπου εκεί, για μια στιγμή, να γίνει αντιληπτή μ’ έναν τρόπο μαγικό, η ανερμήνευτη «γλώσσα» που μιλάνε τα ακροκέραμα μαζί με τα γιασεμιά, στην Πόλη της Παναγιάς και της Παλλάδος Αθηνάς…
Καλή ανάγνωση!
Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Ιωάννης Μιχαλακόπουλος του Μιχαήλ και της Στέλλας, καταγόμενος από την Αρκαδία και την Κύπρο, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1976. Μεγάλωσε στις γειτονιές των Εξαρχείων και της Κυψέλης, ενώ τώρα κατοικεί στο Περιστέρι. Την τελευταία εικοσαετία, έχει εργαστεί ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π. στον τομέα των συγκοινωνιών αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ολοκλήρωσε σπουδές στα διεθνή οικονομικά και στην ανθρωπογεωγραφία. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες, περιοδικά και εφημερίδες, για θέματα ιστοριογεωγραφικού ενδιαφέροντος. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Ποιήματα, 1961- 1973» (Στέλλα Παναγίδου, 2013) και «Σταυροδρόμια» (Μιχάλης και Γιάννης Μιχαλακόπουλος, 2017). Του αρέσει να περιηγείται στην ερημία των πόλεων αλλά και στη «λαλίστατη» ύπαιθρο. Προσπαθεί πάντα να βαδίζει «με λογισμό και μ’ όνειρο»…
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον, και με αυτό το βιβλίο μπαίνει ένα ακόμα μικρό λιθαράκι για το μέλλον του λαού μας. Η προσπάθεια καταγραφής των μικρών ναΐσκων και εκκλησιών του κέντρου συνοδευόμενη από την ιστορική τους σημασία και την επιρροή τους στο χώρο των Αθηνών είναι ένα πόνημα ανεκτίμητης αξίας για την λαϊκή ιστορική και πολιτισμική μνήμη. Τα κτίσματα αυτά φτιάχτηκαν από ανθρώπους και επηρέασαν την κοινωνία, την Ελλάδα και μερικές φορές ακόμα και τον ρου της Ιστορίας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκδοσης. Όλοι οι αναγνώστες του πονήματος τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μιχάλης Καρχιμάκης, π. Υπουργός
07/05/2021
ΣΕΙΡΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Σελίδες: 96
Σχήμα: 22 x 22
ISBN: 978-618-84676-7-5
➽ Δείγμα
Για αγορές-παραγγελίες:
-
Ηλεκτρονικά, στο site των Εκδόσεων Λογότυπο
-
Στα γραφεία του “Η Πόλη Ζει – Λογότυπο” (Θήρας 19, Κυψέλη) – καθημερινά, 09:00 με 17:00
-
Τηλεφωνικά, στο: 216 93 90 230