Πέντε γυναίκες που ζούνε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν έναν χώρο στην περιοχή ο οποίος με αφετηρία τα ακροβατικά και την άσκηση του σώματος, θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονιά και θα λειτουργεί ως χώρος κοινωνικοποίησης, συνάντησης και ενεργοποίησης.
Αφού κέρδισαν μία υποτροφία καταθέτοντας την ιδέα τους για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου μέσα από τη χρήση σωματικών τεχνικών προερχόμενων από τους χώρους του τσίρκου, του χορού και του θεάτρου, κατάφεραν να αγοράσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και να ανοίξουν το Catgang!
Το όνομα προήλθε και αυτό από την ίδια τη γειτονιά, αφού όταν έβγαζαν βόλτα τα σκυλάκια τους και περνώντας από το σημείο όπου τελικά κατέληξε να βρίσκεται η σχολή τους, μία παρέα αλητόγατων ήταν τόσο δυναμική, που κατάφερνε να τα φοβίζει, αντί να συμβαίνει το αντίθετο! Η γατοσυμμορία λοιπόν, κατάφερε να συμπυκνώσει τις έννοιες της ευλυγισίας, του φεμινισμού και της δυναμικότητας και να γίνει άθελά της η νονά του εγχειρήματος.
Μέσα από την εκμάθηση ακροβατικών, γιόγκα, πιλάτες και ευλυγισίας για ενήλικες και παιδιά, αλλά και από τις πιο εξωστρεφής δράσεις τους, επιδιώκουν τη δημιουργία ισορροπημένων και υγιών σχέσεων με τον εαυτό, με τους άλλους και με το περιβάλλον, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα ελεύθερης έκφρασης και παραγωγής πολιτισμού.
Αν και η βασική δραστηριότητα της σχολής είναι τα μαθήματα τσίρκου (εναέρια ακροβατικά
και εδάφους), γιόγκα, πιλάτες και ευλυγισίας, παράλληλα υπάρχουν άλλοι τρεις τομείς, εξίσου σημαντικοί όσον αφορά τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του Catgang:
- Η σύνδεση με τον δημόσιο χώρο & το φυσικό περιβάλλον
Η επαφή με το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εναρμόνισης του ανθρώπου με ό,τι τον περιβάλλει, γι’ αυτό οργανώνονται μαθήματα και σεμινάρια εκτός σχολής, σε εξωτερικούς χώρους, είτε μέσα στον αστικό ιστό είτε στη φύση (σε λίμνες, ποτάμια κ.λπ.). - Η ενεργοποίηση της γειτονιάς
Το Catgang αντιλαμβάνεται τη γειτονιά ως έναν ζωντανό οργανισμό που η αλληλεπίδραση μαζί του είναι ζωτικής σημασίας με στόχο αφενός τη γνωριμία των μελών και αφετέρου την ενεργοποίησή τους. Έτσι, διοργανώνουν δράσεις, όπως για παράδειγμα ανταλλακτικά παζάρια ρούχων, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ένας αντικαταναλωτικός τρόπος ζωής. - Κοινωνική απεύθυνση / Συμπερίληψη
Η φιλοσοφία τους βασίζεται στην έμπρακτη αμφισβήτηση των φυλετικών, σωματικών, ηλικιακών ανισοτήτων και απευθύνονται σε οποιονδήποτε άνθρωπο επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το σώμα του. Επιδιώκουν να εμπλέξουν ομάδες οι οποίες στην καθημερινότητα αποκλείονται από σωματικές δραστηριότητες, κυρίως λόγω περιοριστικών πεποιθήσεων και όχι ανικανότητας. Γι’ αυτό έχουν δημιουργήσει τμήμα τρίτης ηλικίας αλλά και τμήμα για παιδιά με αυτισμό και σύνδρομο Down.
Mini project:
Έπειτα από χρηματοδότηση που έλαβαν για έρευνα πάνω στη σύνδεση του τσίρκου με την ψυχική υγεία, και συγκεκριμένα το κατά πόσο αυτό το χόμπι βοηθάει στην ενίσχυση της αυτό-εικόνας, δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετείχαν μαθήτριές τους.
Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ σε instagram reel.