Συχνά μας προκαλεί απορία η προέλευση μιας έκφρασης. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μας αφήνει γενικά με το στόμα ανοιχτό είναι και η σουρεαλιστική: «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα», που μας έρχεται στο νου όταν ακούσουμε κάτι που δεν βγάζει νόημα.
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν μια λογική ερμηνεία ή, τέλος πάντων, να εξηγήσουν πως προέκυψε, χωρίς η άποψή τους να τύχει γενικής αποδοχής. Μία διόλου απίθανη μου
είχε δώσει στενότατος συγγενής, αδελφός της μητέρας μου, γέννημα – θρέμμα της Καλλίπολης της Ανατολικής Θράκης.
Όταν οι έμποροι ή οι ταξιδιώτες της περιοχής και της εποχής – των αραμπάδων εννοείται – επιστρέφανε από ένα πολυήμερο και συχνά πολύφερνο ταξίδι, έστελναν μήνυμα στους δικούς τους για να τους ενημερώσουν τόσο για το από ποιο δρόμο επιστρέφανε, καθώς δεν
ήταν προκαθορισμένο το δρομολόγιό τους, όσο και για το που θα μπορούσαν να έρθουν να τους προϋπαντήσουν. Αν, λοιπόν, έρχονταν από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης συχνά το μήνυμα ήταν: «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή Καν έλα.»
“Καν” ονομαζόταν ένα ύψωμα στο δρόμο από την Κωνσταντινούπολη προς την Χερσόνησο της Καλλίπολης.
Photo Credits: @vectorpocket
Discussion about this post