Την Πόπη την ξέρετε; Ποια Πόπη; Μα, αυτή που κατέληξε συνώνυμο της “επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός” (ή “γυνής” για αυτούς που αρέσκονται να χρησιμοποιούν αρχαιοπρεπείς εκφράσεις χωρίς να σκαμπάζουν γρυ ούτε καν από απλή καθαρεύουσα) ή του κοινού προσδιορισμού αυτής. Δηλαδή της έκφρασης “Έγινε της Πόπης!”, που όλοι έχουμε στην άκρη της γλώσσας μας για να πούμε το: “Έγινε το έλα να δεις!”
Τι το αξιοπερίεργο; Μα το ότι η Πόπη της έκφρασης δεν εκδιδόταν, αφού δεν ήταν καν γυναίκα! Μπορεί, όπως συνήθως συμβαίνει, να όφειλε το όνομά της σε κάποιο θηλυκό (Πηνελόπη, Καλλιόπη ή Παρθενόπη, άντε να βρεις) γνωστό του νονού της ή του ιδιοκτήτη της, αλλά ήταν καράβι! Μάλιστα, ήταν ατμόπλοιο της πασίγνωστης μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες “Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας”. Το μόνο δε κοινό του με τις “παραστρατημένες” γυναίκες ήταν το ότι και αυτό εξώκειλε. Δυο φορές μάλιστα. Την πρώτη μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1934 σε μια βραχονησίδα, Κασίδι με τ’ όνομα, κοντά στο Καβούρι, στην
πορεία του, ως ποστάλι, προς ένα σωρό νησιά του Αιγαίου. Με το που προσάραξε και πήρε κλίση, το πλήρωμα έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ξεφορτώσει τα τυριά που μετέφερε παρά να βοηθήσει τους επιβάτες να επιβιβασθούν στη στεριά. Το αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν μέσα στον πανικό έντεκα από δαύτους.
Το τραγικό συμβάν δεν έγινε γνωστό αμέσως καθώς το “Πόπη” δεν διέθετε ασύρματο. Έτσι, όμως, έγινε συνώνυμο κάθε κατάστασης αταξίας και πανικού. Το σωστό λοιπόν θα ήταν η έκφραση τουλάχιστον να γράφεται με το όνομα σε εισαγωγικά: “Έγινε της “Πόπης”!” (αφού δεν υπάρχει τρόπος, πέρα από τη σχετική κίνηση των χεριών, να δηλωθούν τα εισαγωγικά στον προφορικό λόγο).
Για την ιστορία, το “Πόπη” άλλαξε ρότα. Μπήκε στη γραμμή των νησιών του Ιονίου, αλλά και εκεί δεν απέφυγε μία νέα προσάραξη, όχι τόσο σοβαρή όσο η προηγούμενη.
Άλλαξε και όνομα, αλλά του ‘μεινε το όνομα!
Photo Credits: @vectorpocket
Discussion about this post