Σε τι εκδηλώσεις πιστεύετε πως συμμετέχουν οι χριστιανοί των Ηνωμένων Πολιτειών τις μέρες γύρω από το τέλος του χρόνου; Προφανώς σε αυτές που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα μου πείτε. Λάθος!
Οι αφροαμερικανοί, τουλάχιστον, συμμετέχουν εδώ και λίγα χρόνια και στις εκδηλώσεις μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου κάθε χρόνου της γιορτής «Kwanzaa», όπως το εκ περιτροπής άναμμα των μαύρων-πράσινων-κόκκινων κεριών ενός επτάκλαδου κηροπήγιου.
Επινοήθηκε και επιβλήθηκε μόλις το 1966 από τον Maulana Karenga, μέλος της «Μαύρης Δύναμης», ως αντίδραση στην κυριαρχία της κουλτούρας των «λευκών». Όμως, αποτελεί πλέον επίσημη παράδοση, παρά το απροσδιόριστο της έκτασης της απήχησής της. Ανέπτυξε μία σημαντική αρχική δυναμική, ίσως λόγω των συνθηκών της εποχής. Για τον ετερογενή αφροαμερικανικό πληθυσμό αποτελούσε στοιχείο ενιαίας ταυτότητας σε αντιπαράθεση προς τα πολιτισμικά στοιχεία που αποτελούσαν τον συνδετικό ιστό των ανάλογα ετερογενών λευκών κοινοτήτων. Για τις τελευταίες συνιστούσε, υπό το βάρος ενοχικών αισθημάτων, αναγνώριση του δικαιώματος να έχει ισότιμες με αυτές παραδόσεις μία μειονότητα, η οποία έως τότε δεν είχε στην πράξη τα ίδια δικαιώματα και εθεωρείτο εν πολλοίς πολιτισμικά υποδεέστερη.
Βέβαια, δεν έλειψε και η συμβολή της δυναμικής ενός συρμού που έδινε ευκαιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης. «Ποια είναι η αξία του ψευδο-αμερικανικού Kwanzaa, αν ξέρεις ότι αυτή η γιορτή που ορίσθηκε να συμπέσει με τα Χριστούγεννα γεννήθηκε για να διαφοροποιήσει την προσφορά των ευχετηρίων καρτών;», αναρωτιέται με προφανή ειρωνεία ο ελληνικής καταγωγής γάλλος συγγραφέας Βασίλης Πανουργιάς.
Άντε και στα δικά μας. Αφού δεν απομένει πια παρά να περιμένουμε να γίνει και εξαγωγή της, όχι μόνο πέρα από τις αφροαμερικανικές κοινότητες γιατί αυτό ήδη συνέβη, αλλά και έξω από τα σύνορα των Η.Π.Α. Και να έρθει και στη χώρα μας. Γιατί όχι; Άλλωστε, ποιος περίμενε πριν από λίγα μόλις χρόνια, ότι θα γιορτάζαμε τα, τόσο παράταιρα με την παράδοσή μας, βοορειοαμερικανικά Halloween;
Discussion about this post