Η ζωή είναι σαν ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Υπάρχει το δοκάρι και μέσα ή δοκάρι και έξω. Υπάρχει ο πιασμένος κόρακας που όλο σφυρίζει ανάποδα. Υπάρχει το αυτογκόλ, το σκληρό φάουλ, το αδιάφορο 0-0. Υπάρχει τακτική, στόχοι, αντίπαλοι και συμπαίκτες.
Αν δεν έχεις κάτσει στο πέταλο, αν δεν έχεις καπνίσει 8 τσιγάρα μέσα σε μισή ώρα, αν δεν έχεις βρίσει το ταγάρι που μας έφερε ο πρόεδρος…
Αν δεν έχεις φάει βροχή, αν δεν έχεις ανατριχιάσει με ένα διπλό στην έδρα του μισητού αντιπάλου, αν δεν έχεις πει ψέματα για να μην πας σε βαφτίσια, αλλά στον ναό…
Αν δεν έχεις αισθανθεί ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό μιας θύρας που πάλλεται, αν δεν έχεις τα γούρια σου πριν το ματς, αν δεν έχεις τσακωθεί με τον φίλο σου για την παράγκα, αν δεν έχεις τραγουδήσει τον ύμνο της ομάδας σου…
Αν δε τα ‘χεις κάνει όλα αυτά, ίσως δεν μπορείς και να τα νιώσεις. Αλλά, τουλάχιστον, μην τα απαξιώνεις, μην τα υποτιμάς, μην τα θεωρείς αχρείαστα και απολίτιστα.
Αρχίζει το ματς, τι δεν καταλαβαίνεις;
Ήξερες πως;
Ο Μίκης και η μπάλα
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μεγάλος λάτρης του ποδοσφαίρου και οπαδός του Ολυμπιακού. Σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει: «Στη Μακρόνησο, στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι Ολυμπιακοί –
Παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε μαζί για τα ιδανικά μας. Υποτιμούν το ποδόσφαιρο, ενώ είναι βάση σε μια κοινωνία.
Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή και κόμμα. Ο ελληνικός λαός ζει με το ποδόσφαιρο. Η ομάδα του είναι ιδανικό, είναι όραμα, είναι η πίστη του. Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα συνδεδεμένα με τα όνειρα και τα ιδανικά του. Είναι σαν τους ήρωες του ′21, σαν τον Καραϊσκάκη. Εγώ είχα δύο «κακά», ήμουν και ποδοσφαιρόφιλος και αριστερός».
Ανακωχή με μπάλα
Τα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου, στα χαρακώματα της πόλης Ιπρ, συμβαίνει μια ιδιότυπη ανακωχή. Ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος ήδη αριθμούσε τέσσερις μήνες εχθροπραξιών. Ο εν λόγω πόλεμος ήταν ο σκληρότερος και φονικότερος απ’ όσους η ανθρωπότητα είχε ζήσει μέχρι τότε και τη νίκη, υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ, έκρινε το δυτικό μέτωπο.
Εκεί τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας με αυτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου και, αργότερα, των ΗΠΑ. Λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα, μερικοί Γερμανοί στρατιώτες σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να στολίσουν τη δική τους πλευρά των χαρακωμάτων. Έβαλαν μικρά κεράκια πάνω στα δέντρα και άρχισαν να τραγουδούν τα κάλαντα. Απέναντι, κάποιοι Βρετανοί, άρχισαν και αυτοί να τραγουδούν στη δική τους γλώσσα.
Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ η κάθε πλευρά ήταν κρυμμένη. Ο φόβος ότι αν κάποιος έκανε το πρώτο βήμα και άφηνε τη θέση του, θα έκανε και το μοιραίο λάθος, παρέλυε τις αισθήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη κι ύστερα από λίγη ώρα άρχισαν και οι ανταλλαγές ευχών και δώρων ανάμεσα στους στρατιώτες, που σύντομα συναντήθηκαν στη νεκρή ζώνη. Ουίσκι, τσιγάρα και σοκολάτες άλλαζαν χέρια. Οι στρατιώτες άφησαν τις εχθροπραξίες, τραγούδησαν την Άγια Νύχτα και κλότσησαν μια αυτοσχέδια μπάλα, φτιαγμένη από άχυρο και δεμένη με σύρμα. Το ιδιαίτερο ματς συνέβη χωρίς διαιτητή και κέρδισαν οι Γερμανοί.
Η άτυπη εκεχειρία επεκτάθηκε κατά μήκος των 800 χιλιομέτρων του δυτικού μετώπου, όπου στρατοπέδευαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες.
Και αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες;
Οι Άγγλοι περηφανεύονται για την «ανακάλυψη» του ποδοσφαίρου όπως την ξέρουμε. Σίγουρα, εκείνοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία. Ωστόσο, μία απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο, που δείχνει έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξιό του μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα, το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι!
Το άθλημα που παιζόταν με μπάλα στην αρχαία Ελλάδα, λεγόταν «επίσκυρος» και οι δύο αντίπαλες ομάδες αποτελούνταν από 14 παίκτες. Παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πάντως αναγνωρίζει την επίσκυρο ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.
Φιλικό χωρίς ορατότητα
To 1945, Άρσεναλ και Ντινάμο Μόσχας έπαιξαν ένα φιλικό κάτω από πυκνή ομίχλη στο White Hart Lane. Παρά την επιθυμία των παικτών να αναβληθεί εξαιτίας των συνθηκών, ο ρέφερι της αναμέτρησης επέμενε πως το φιλικό μπορούσε να διεξαχθεί. Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που το ματς εξελίχθηκε σε… κωμωδία. Η Ντινάμο Μόσχας έκανε αλλαγές αλλά χωρίς να αντικαθιστά παίκτες, με μαρτυρίες οπαδών που παρακολουθούσαν το παιχνίδι να κάνουν λόγο για την παρουσία… 15 ποδοσφαιριστών της ρωσικής ομάδας στον αγωνιστικό χώρο!
Παίκτης της Άρσεναλ που αποβλήθηκε, λίγα λεπτά αργότερα κατάφερε να ξανατρυπώσει στον αγωνιστικό χώρο και να παίξει στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ο γκολκίπερ των Λονδρέζων αδυνατώντας να δει στο μισό μέτρο τράκαρε με το δοκάρι και βγήκε νοκ-άουτ, με έναν θεατή να παίρνει τη θέση του για να συνεχιστεί το φιλικό.
Subbuteo VS Ποδοσφαιράκι σημειώσατε Χ
Το Subbuteo είναι ένα σύνολο από επιτραπέζια παιχνίδια προσομοίωσης ομαδικών αθλημάτων, αλλά έχει συνδεθεί κυρίως με το ποδόσφαιρο. Ευρεσιτεχνία του Πέτερ Αντόλφ, κυκλοφόρησε το 1947 και το πρώτο σετ Subbuteo αποτελείτο από τέρματα που κατασκευάζονταν από σύρμα με δίχτυα από χαρτί, μπάλα από οξική κυτταρίνη και φιγούρες από χαρτόνι σε δύο βασικά χρώματα (κόκκινα πουκάμισα με άσπρο σορτσάκι και μπλε πουκάμισα με λευκά σορτς) με βάσεις από κουμπιά.
Η προέλευση του επιτραπέζιου ποδοσφαίρου ανάγεται στο 1921, όταν ο Harold Searles Thornton από το Ηνωμένο Βασίλειο κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το παιχνίδι ως «συσκευή για το παιχνίδι ενός επιτραπέζιου ποδοσφαίρου». Πήρε το όνομα foosball και η σχεδιαστική του έμπνευση προήλθε από ένα κουτί σπίρτα. Παρ’ όλα αυτά, το βελγικό περιοδικό Le Soir illustré ισχυρίστηκε το 1979 ότι ο Γάλλος εφευρέτης Lucien Rosengart (1881–1976) ξεκίνησε το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1930, όταν έψαχνε πράγματα για να διασκεδάσει τα εγγόνια του κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.
Πλέον, έχει αναγνωριστεί επίσημα ως άθλημα-χόμπι και υπάρχει επίσημη Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου.