ΑΝΘΡΩΠΟΙ* & ΤΟΠΟΙ
«…και σκέφτομαι πάλι πως ταξίδι είναι οι άνθρωποι μα πιο πολύ ταξίδι είναι το πάθος
να μοιραστείς το δρόμο.» [Στίχοι: ρεμπω, Στέλιος Λαλούσης]
Το γεμάτο αρχοντιά ιστορικό χωριό που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και χαρίζει μοναδικές εμπειρίες όλες τις εποχές!
Η Ζαγορά, το κεφαλοχώρι του πανέμορφου Πηλίου, είναι ένα χωριό με παλμό. Ακόμα και το χειμώνα, θα δει κάποιος υπηρεσίες να εξυπηρετούν, ανοιχτά μαγαζιά να δουλεύουν, εκκλησίες να λειτουργούν, καμινάδες σπιτιών να καπνίζουν και κόσμο να περπατά στα γραφικά της καλντερίμια ή να βγαίνει για βόλτα στις πλακόστρωτες πλατείες της με τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια.
Χτισμένη αμφιθεατρικά, η Ζαγορά ατενίζει από ψηλά την ανοιχτωσιά του Αιγαίου. Σήμερα, στις τέσσερις συνοικίες της (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιο Γεώργιο και Σωτήρα) ζουν περισσότεροι από 2.000 μόνιμοι κάτοικοί, δίνοντάς της ζωή 365 ημέρες το χρόνο.
Οι Ζαγοριανοί μιλούν με υπερηφάνεια για το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου (το Ελληνομουσείο) και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1762, ενώ δεν ξεχνούν τους ευεργέτες τους που με τις δωρεές τους βοήθησαν πάρα πολύ το χωριό να αναβαθμιστεί. Το κλίμα ευμάρειας που υπήρχε κάποτε, γίνεται αισθητό από την παρουσία των αρχοντικών νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, στα οποία ζούσαν κάποτε οι πλούσιες οικογένειες της περιοχής.
Η οικονομία της Ζαγοράς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια του ζαγοριανού μήλου, με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να ασχολείται με την καλλιέργειά του. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια και αναγνώριση έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που ιδρύθηκε το 1916. Εκτός από τα μήλα, η φύση στο Πήλιο είναι ποικιλοτρόπως γενναιόδωρη και παραγωγική. Κάστανα, βλαστοί φτέρης και αγριοφυστικιάς, μάραθα, άγρια χόρτα, κρίταμο και πολλά ακόμη, γίνονται πρώτες ύλες για την εποχική και υγιεινή τοπική κουζίνα.
Και ναι! Το Πήλιο, με την υπέροχη φύση του και τα πανέμορφα χωριά του, μας εκπλήσσει και μας γοητεύει κάθε φορά. Η γεωγραφική θέση της Ζαγοράς (47 χλμ από το Βόλο, 20 λεπτά, από το χιονοδρομικό κέντρο -που κάνεις σκι, βλέποντας τον Παγασητικό- και 15 λεπτά από την πλησιέστερη παραλία, το Χορευτό) την κατατάσσει ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς προορισμούς παντός καιρού. Το χειμώνα, μοιάζει παραμυθένια με το χιόνι που καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Την άνοιξη, φαίνεται μαγική με την πλούσια βλάστησή της. Το καλοκαίρι, είναι συναρπαστική με τη δροσιά του βουνού και τα μπάνια στις κοντινές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Και το φθινόπωρο, γίνεται ποιητική με τη χρωματική παλέτα από κίτρινο-κόκκινο-πορτοκαλί. Η ατμόσφαιρα και η ενέργεια της περιοχής, προσελκύουν συνεχώς ανθρώπους που ασχολούνται με εναλλακτική ιατρική, διάφορες μορφές τέχνης και καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Τελικά, τι είναι αυτό που μένει πιο έντονο ύστερα από κάθε ταξίδι; Είναι η ανθρώπινη επαφή, η φιλοξενία, το μοίρασμα ιστοριών και αυτή η ζεστασιά που νιώθεις μετά ως επίγευση.
«Υλήεν» café: Βόλτα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου
Στην κεντρική -και μεγαλύτερη- πλατεία της Ζαγοράς, η Τέρψη και ο Δημήτρης άνοιξαν τον Ιούλιο του 1997 το «Υλήεν» café, που αμέσως έγινε στέκι αγαπημένο. «Η έγνοια μας ήταν να κάνουμε ένα μαγαζί σαν αυτό που θα θέλαμε κι εμείς να πάμε να πιούμε καφέ», εξηγεί η Τέρψη.
Όσο για το όνομα; Ήθελαν κάτι ξεχωριστό. Πήγαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και στην έρευνα που έκαναν μέσα από βιβλία, έμαθαν ότι ο Ησίοδος αναφερόταν στο Πήλιο ως βουνό υλήεν –δηλαδή, βουνό δασωμένο, που έχει πολλά δέντρα. Αυτό ήταν και το όνομα αποφασίστηκε!
Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2017, τη σκυτάλη έχει πάρει ο γιος τους Ιάσονας. Με σεμινάρια στον καφέ και συνεχείς αναζητήσεις στις γεύσεις, συνεχίζει το όραμα των γονιών του –«τα πάντα χειροποίητα και ποιοτικά, σε ένα περιβάλλον φιλικό και με επιλογές για όλες τις ώρες». Ο καφές εξαιρετικός, το τσίπουρο ντόπιο, οι μεζέδες λαχταριστοί, και ό,τι περιλαμβάνει ζύμη προέρχεται από νυχθημερόν ζύμωμα στο μαγαζί.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να γευτεί από ελληνικό πρωινό (αυγόφετες με ντοματίνια-φέτα-ρόκα, καγιανά κ.α.) έως σαλάτες, πιάτα για μεσημέρι-βράδυ και signature cocktails. Και, φυσικά, τα επικά γλυκά του «Υλήεν», όπως σοκολατόπιτα (με αμύγδαλο-φρέσκο βούτυρο-χωρίς αλεύρι) ή μηλόπιτα -που μαζί με ένα ζεστό τσάι από ποικιλία πηλιορήτικων βοτάνων και μέλι, γίνεται η πιο cozy απόλαυση για φθινόπωρο-χειμώνα!
Κάτι να θυμάμαι…
«Μετά από 25 χρόνια που ζω εδώ, τη Ζαγορά τη νιώθω πατρίδα. Μου αρέσει το τοπίο της, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Έχει πολύ πλούσια βλάστηση, πολύ ωραίες θάλασσες, και όμορφες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια. Όλος ο τόπος έχει μια πάρα πολύ καλή ενέργεια. Αν έρχεσαι από μια πόλη, η ενέργεια που υπάρχει εδώ σε βοηθάει να βρεις τον εαυτό σου, να κοιτάξεις μέσα σου. Ποιά είναι η αγαπημένη μου εποχή στο Πήλιο; Το φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη είναι μία μαγεία, γιατί βλέπεις ένα πορτοκαλο-κιτρινο-κόκκινο χρώμα, το οποίο σε εμπνέει για να ζωγραφίσεις. Είναι εκπληκτικής ομορφιάς αυτή η εικόνα. Εγώ αγαπώ πάρα πολύ αυτή την εποχή!».
Τέρψη (Υλήεν café)
Υλήεν Café:
Πλατεία Αγίου ΓεωργίουΤ: 2426 023577
Fb: Ylien Cafe Zagora
Ig: yliencafe
«Αρχοντικό Στάμου»: Διαμονή σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1863.
Πολύ κοντά στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται το «Αρχοντικό Στάμου». Λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας Α’ κατηγορίας από το 2004, όπου και ολοκληρώθηκε η πλήρης αναπαλαίωσή του -με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του- από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Ανήκε στην οικογένεια Πάντου, που ήταν μια μεγάλη κι εύπορη οικογένεια -μέλος της οποίας και ο Αλέξανδρος Πάντος, μεγάλος ευεργέτης της Ζαγοράς και ιδρυτής της Παντείου Σχολής στην Αθήνα. Το αρχοντικό αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο (το νεοκλασικό), δύο πετρόχτιστα κτίρια, κι έναν καλοφροντισμένο κατάφυτο κήπο σε δύο επίπεδα. Το κάθε ένα από τα εννέα δωμάτια, διαθέτει τζάκι κι έχει το δικό του ύφος διακόσμησης. Το πρωινό είναι παραδοσιακό και πλούσιο, βασισμένο σε αγνές πρώτες ύλες. Το «Αρχοντικό Στάμου» είναι όχι μόνο pet friendly, αλλά γενικότερα friendly φιλοσοφίας. Για τη Μαριέλενα και τον Γιώργο, η ηθική ικανοποίηση έρχεται κάθε φορά που οι φιλοξενούμενοι νιώθουν την οικεία αίσθηση του σπιτιού. Δικαιολογημένα, καθώς η βασική αρχή της οικογένειας Στάμου, είναι η παροχή της αληθινής έννοιας της φιλοξενίας. Και αυτό από μόνο του, μετατρέπει τη διαμονή σε εμπειρία.
Κάτι να θυμάμαι…
«Για μένα, η Ζαγορά συμβολίζει τα παιδικά μου χρόνια. Μόλις φτάναμε στο χωριό, σταματούσε πάντα ο μπαμπάς μου το αυτοκίνητο στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και ήταν όλοι οι παππούδες στο ιστορικό παλιό καφενείο του Τζάνου. Μόλις συναντούσαμε τον παππού μας, μάς υποδεχόταν λέγοντας μας «Καλώς τα παιδιά!», και μάς κερνούσε βανίλια υποβρύχιο. Γενικά, είναι μία πάρα πολύ γλυκιά ανάμνηση -η γιαγιά, ο παππούς, οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τα ξαδέλφια μας στην πλατεία, τα μπάνια στο Χορευτό. Είμαι συναισθηματικά δεμένη με το χωριό. Πέρα από τις αναμνήσεις που έχω, αγαπώ τη Ζαγορά για την ομορφιά της και τους ανθρώπους της. Και θεωρώ ότι αυτό νιώθουν και οι άνθρωποι που έρχονται εδώ. «Απέκτησα χωριό!» μάς λένε πολλοί που δεν έχουν χωριό, και ξαναέρχονται. Και νομίζω ότι αυτό είναι που βρίσκεις στη Ζαγορά, αυτή την αίσθηση που την δίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποί της, οι μόνιμοι κάτοικοι, η ζωντάνια που υπάρχει με την έννοια της ανθρώπινης παρουσίας. Γιατί πανέμορφα μέρη θα βρεις και αλλού, αλλά την διαφοροποιεί αυτό που βιώνεις εδώ.»
Μαριέλενα (Αρχοντικό Στάμου)
Αρχοντικό Στάμου:
Άγιος Γεώργιος, Ζαγορά Πηλίου
www.stamou-hotel.com
Τ.: 24260 23880 & 6948506404
Ig: archontikostamou
Fb: Guesthouse- Archontiko Stamou
Ταβέρνα «Μεϊντάνι»: Ώρα για φαγητό. Πηλιορήτικο, σπιτικό κι εποχικό!
Μία από τις ταβέρνες-σταθμούς στην περιοχή, είναι το «Μεϊντάνι» ή, αλλιώς, «Η ταβέρνα της Νίκης». Από το 1996, η κυρία Νίκη διατηρεί με αγάπη, κέφι και σεβασμό την παραδοσιακή πηλιορήτικη κουζίνα. «Στο μαγαζί δεν κάνω τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουμε στα σπίτια μας την κάθε εποχή του χρόνου», μας επισημαίνει. Έτσι, η κουζίνα αλλάζει ανάλογα το ποια από τις τέσσερις εποχές είναι και, αντίστοιχα, η κυρία Νίκη αξιοποιεί για τα φαγητά τις διαθέσιμες τοπικές πρώτες ύλες. Όσο για το επιδόρπιο; Γλυκά του κουταλιού, επίσης βάσει των φρούτων εποχής. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στο ταβερνάκι είναι ότι θυμίζει σπίτι. Περιμετρικά είναι γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια (που η οικοδέσποινα τα υπεραγαπά και τα φροντίζει καθημερινά) και στο εσωτερικό επικρατεί θαλπωρή –ειδικά τις κρύες μέρες που σιγοψήνονται φαγητά-σκέτο λουκούμι στην αναμμένη ξυλόσομπα! Μια μικρή γεύση από το φθινόπωρο στο «Μεϊντάνι»: γεμιστοί κολοκυθοανθοί, χοιρινό με κάστανα-μήλα-κυδώνια, λαχανοντολμάδες , κλέφτικο στη γάστρα, μανιτάρια φούρνου κ.α. Το καλοκαίρι, η αυλή συναντά το όνειρο.. Τρως νόστιμα και το βλέμμα ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τις Σποράδες και ως το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Τι άλλο να ζητήσεις;
Κάτι να θυμάμαι…
«Στο μαγείρεμα και σε όλα, πρέπει να δώσεις ψυχή. Δεν είναι απλώς μία δουλειά. Εμένα μου αρέσει να μαγειρεύω από πάντα. Επίσης, είμαι ιδρυτικό μέλος από το ’90 στον Συνεταιρισμό Γυναικών, στα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες. Η Ζαγορά, αλλά και όλο το Πήλιο γενικά, είναι ευλογημένος τόπος. Έχει βουνό και θάλασσα. Και ό,τι φυτέψεις γίνεται. Βοηθάει ο καιρός. Λόγω του ότι έχει πολλές βροχές, χιόνια, υγρασία, και τοπικές ομίχλες. Πρέπει να έρθει εδώ κάποιος για να το καταλάβει. Τι μου δίνει χαρά; Ιστορίες σαν και αυτή. Όταν ένας κύριος, που είχε έρθει για πρώτη φορά πριν από είκοσι δύο χρόνια, μου είπε “Σας ευχαριστώ που είστε ακόμα εδώ και σας ξαναβρίσκω”. Ήταν σε σχέση τότε με τη γυναίκα του και τώρα έρχονται με την οικογένειά τους. Μετά από τόσα χρόνια, και μόνο που με θυμάται, είναι μια πολύ βαθειά ικανοποίηση. Μετά, είναι οι φιλίες που έχω αναπτύξει εδώ μέσα και που συνεχίζονται πολλά χρόνια. Και είναι πραγματικά αγνές φιλίες…
Κυρία Νίκη (ταβέρνα Μεϊντάνι)
Μεϊντάνι (Η ταβέρνα της Νίκης):
Συνοικία Σωτήρα, Ζαγορά Πηλίου (επάνω στον κεντρικό δρόμο της Ζαγοράς)
Τ.: 24260 22626
Fb: Το Μειντανι Ταβερνα / www.meintani.gr
«ΣΥΝΔΕΤΗΡΑΣ» jewels: Κάτι όμορφο, να το φοράς!
Η Άννα -διακοσμήτρια και αργυροχρυσοχόος- άφησε την Αθήνα το 2017 για να ζήσει μόνιμα στη Ζαγορά, γιατί αγάπησε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στον «ΣΥΝΔΕΤΗΡΑ», το κουκλίστικο μαγαζάκι-εργαστήριο της, που βρίσκεται στην μικρή πλατεία του Αγίου Γεωργίου, φτιάχνει με άποψη και αγάπη χειροποίητα κοσμήματα σε minimal γραμμές και σχέδια δικής της έμπνευσης. Θα τη δούμε να κάθεται στον ανακατασκευασμένο από την ίδια πάγκο εργασίας –που κάποτε ανήκε σε έναν μάστορα άλλων εποχών– και να πειραματίζεται με το μέταλλο, αλλά και να φτιάχνει επί τόπου αυτό που θα της ζητήσει κάποιος. Γιατί ΣΥΝΔΕΤΗΡΑΣ; Γιατί πιστεύει ότι ένα χειροποίητο κόσμημα δημιουργεί μία νοητή γέφυρα που συνδέει τον κατασκευαστή του με τον παραλήπτη του! Στο εργαστήριο υπάρχουν επίσης πολύ όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές δημιουργίες –όπως ξύλινα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, μαρμαράκια με μοτίβα, και υφασμάτινες backpack τσάντες– σχεδιαστών από Κρήτη, Καβάλα και Σέρρες.
Κάτι να θυμάμαι…
«Εδώ, ο ένας στηρίζει τον άλλο και λειτουργούν εντελώς ανθρώπινα και φιλικά. Το βλέπω και από εμένα, που ήμουν μία ξένη και με αγκάλιασαν. Όταν εγκαταστάθηκα εδώ, άρχισα να βλέπω πράγματα για τον εαυτό μου και να με μαθαίνω καλύτερα. Στην Αθήνα δεν είχα αυτό το χρόνο. Επίσης, εδώ με φροντίζω περισσότερο -ακόμα και στο κομμάτι της διατροφής. Επειδή εδώ έρχεσαι σε επαφή με πρώτες ύλες δίπλα στο σπίτι σου –που είναι και οι καλύτερες- αρχίζεις και το ψάχνεις λίγο παραπάνω. Δηλαδή, τί θα φας, πώς θα το φας. Από την ώρα που έφυγα από Αθήνα, άλλαξε η νοοτροπία μου θετικά. Εγώ δεν μπορώ να ξαναγυρίσω και να ξαναζήσω στην Αθήνα για περισσότερες από 10 μέρες. Εκεί με έβλεπα να τρέχω στο δρόμο ή για να προλάβω συγκοινωνία. Και όταν αναρωτήθηκα «Γιατί τρέχω;», κατάλαβα πως επειδή έτρεχαν οι άλλοι. Αντίθετα, εδώ δε χρησιμοποιώ μεταφορικό μέσο. Πηγαίνω στη δουλειά μου κι επιστρέφω με τα πόδια. Όλα τα έχω δίπλα μου. Τι άλλο μου αρέσει; Που εδώ καταλαβαίνεις όλες τις εποχές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από το δέντρο που έχεις στην αυλή σου μέχρι τη βόλτα που θα κάνεις για να έρθεις στην πλατεία, καταλαβαίνεις σε τι εποχή βρίσκεσαι.»
Άννα (ΣΥΝΔΕΤΗΡΑΣ)
ΣΥΝΔΕΤΗΡΑΣ jewels | jewelry workshop :
Συνοικία Αγίου Γεωργίου, Ζαγορά Πηλίου
T.: 2426 022234
Ig: sindetiras_jewels
Αναμνήσεις από ένα καλοκαίρι στη Ζαγορά
«Εγώ και ο σύντροφός μου, είμαστε άνθρωποι των εκδρομών και campers, μας αρέσουν οι βόλτες, η φύση, και θέλουμε να βλέπουμε συνεχώς καινούργια μέρη. Τον Αύγουστο του 2019, κάναμε ένα από τα ωραιότερα ταξίδια μας. Πήγαμε στη Ζαγορά για οχτώ ημέρες και μείναμε στη συνοικία της Αγίας Κυριακής. Ένα χωριό πολύ όμορφο, με πλακόστρωτα, ωραία γραφικά μαγαζιά, αυλίτσες με παγκάκια και κουρελούδες για να κάτσεις να διαβάσεις και να πιεις τον καφέ σου. Μου άρεσε πολύ που παρατηρούσα γύρω μου αρμονία. Μία ρυμοτομία συγκεκριμένη, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο.
Παρότι καλοκαίρι, δε νιώσαμε αφόρητη ζέστη -αντιθέτως, μια ευχάριστη δροσιά. Και οι διαδρομές που κάναμε, από περιοχή σε περιοχή του Πηλίου, υπέροχες και καταπράσινες. Βλέπαμε παντού μηλιές και διάφορα άλλα δέντρα. Και πηγές, πολλές πηγές παντού. Αυτό ήταν εκπληκτικό. Και σταματούσαμε με το αυτοκίνητο όπου βλέπαμε πηγή για να πιούμε ωραίο, καθαρό και δροσερό νερό! Πηγαίναμε από το βουνό στη θάλασσα, και από τη θάλασσα στο βουνό. Κάθε μέρα.
Οι παραλίες του Πηλίου ήταν το κάτι άλλο! Πραγματικά, δεν το περίμενα καθόλου. Έχω πάει σε πάρα πολλά νησιά, με πάρα πολύ ωραίες παραλίες, αλλά αυτό που είδα εκεί ήταν φανταστικό! Καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, χρυσαφένια άμμος, δέντρα γύρω-γύρω. Ο ιδανικός συνδυασμός για μένα -θάλασσα και από πίσω βλάστηση.
Όσο για το φαγητό, σε όσες ταβέρνες φάγαμε μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από γεύσεις, μερίδες, τιμές και κυρίως εξυπηρέτηση. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί και το έδειχναν πως ήθελαν να μας περιποιηθούν. Δηλαδή, δεν μας αντιμετώπισαν σαν ξένους που πήγαμε απλώς και μόνο για να φάμε και να αφήσουμε τα λεφτά μας.
Μια μέρα, επιστρέφοντας από την παραλία του Χορευτού, ζήσαμε μία ιδιαίτερη και όμορφη εμπειρία που θα τη θυμάμαι για πάντα. Μόλις είχαμε φτάσει στην κεντρική πλατεία της Αγίας Κυριακής. Ξαφνικά συννέφιασε και, μετά από λίγο, έπιασε ψιλή βροχή. Κι εμείς να καθόμαστε σε ένα από τα τραπεζάκια που ήταν κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο με πυκνά φύλλα, να πίνουμε τσίπουρα και να τρώμε μεζέδες, χωρίς να βρεχόμαστε καθόλου. Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα! Απολαύσαμε τη βροχή και τη στιγμή…
Όλες αυτές οι μέρες στο Πήλιο, μου άφησαν μία πολύ έντονη αίσθηση ότι θέλω να ξαναπάω και χειμώνα. Ότι θέλω να το δω σε όλες του τις εποχές.»
Κυριακή – Καθηγήτρια αγγλικών