Γράφει η Άννα Μαρία Εμμανουήλ
O ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ό,τι κι αν κάνεις, η Άνοιξη θα έρθει
Η Άνοιξη η βεργολυγερή γλίστρησε αθόρυβη, χαράματα στην κάμαρά σου. Ανάλαφρη, αιθέρια μα κι άλλο τόσο επίμονη, εισέβαλε δυναμικά. Μάταια σφίγγεις πάνω σου το πάπλωμα — το τραβά, του δίνει μιά και το πετάει στο πατάρι. Σε εντόπισε, κι εσένα κι εμένα και όλους. Μην αντιστέκεσαι άδικα — θα χάσεις!
Μύρα από τις νεραντζιές στο πεζοδρόμιο κι άλλα από τις λεβάντες της διπλανής χαϊδεύουν τα ρουθούνια σου χαλαρωτικά — όσο χρειάζεται για να απολαύσεις ήρεμα ένα καφέ στο βεραντάκι. Η Άνοιξη, δες, σκάλωσε στο νεοκλασικό της γωνίας κι η γλυσίνα, άχαρος σωρός από ξερόκλαδα ως χθες, μεταμορφώθηκε σε μαβί, ευωδιαστό καταρράκτη. Την βρήκε η Άνοιξη!
Καταρράκτης… καταρράκτης από έννοιες βομβεί στο μυαλό σου. Σκέψεις σε αποχρώσεις φαιές έως μαύρες-πίσσα… Πόλεμοι, αρρώστιες εμμονικές, ακρίβεια… Το Πάσχα που, επιτέλους, απόλαυσες με τους δικούς σου μοιάζει κιόλας μακρινή ανάμνηση. Επέστρεψες, εκών-άκων, εντός και επί τα αυτά και τριβελίζεσαι με χίλια δυό… πληρωμές, λογαριασμοί, χρεώσεις και υποχρεώσεις ανελέητες. Νεύρα, ασυνεννοησία, παρεξηγήσεις αναίτιες — δηλητήρια σε μικρές έως θανατηφόρες δόσεις. «Έγινε λίμνη η μοναξιά/έγινε λίμνη η στέρηση/ανέγγιχτη κι ατάραχη», που λέει ο ποιητής. Μια ρουφηξιά καφέ και…δρόμο… αλλά στάσου!
Η μικρομάνα του διπλανού παίζει με τα παιδάκια της στο μπαλκόνι. Τα μικρά κόβουν ανθάκια, πασαλείβονται με χώματα, ξεκαρδίζονται στα γέλια. Τα παιδιά τα βρίσκει αμέσως η Άνοιξη —είναι πολύ έξυπνα για να κρύβονται, σαν κι εσένα, πίσω από προφάσεις. Η μαμά τους τους μαθαίνει το παλιό τραγουδάκι που σου μάθαινε κι εσένα η δική σου μητέρα: «…στο Μάη που, σήμερα, προβάλλει στη Γη…». Μπα, σιγοτραγουδάς κι εσύ! Είναι γιατί η Άνοιξη πήδηξε ξανά στη μεριά σου για να σε συνεπάρει και να σε εντάξει στην πρόσχαρη χορωδία!
Ασυναίσθητα παρατηρείς το ολόλευκο γιασεμί της πέργκολας. Τι άρωμα, πόση κομψότητα σε λίγα μαργαριταρένια πέταλα! Η Άνοιξη σου ξέπλυνε τα μάτια για να μάθεις να διακρίνεις την ομορφιά — νευριάζει όταν προσπερνάς αδιάφορα τα έργα της. Χαμογελάς κι η Άνοιξη το ίδιο, μια και ήδη σε κυρίευσε. Αυτή η «ήττα» ήταν μόνο για το καλό σου!
Ξαναχαμογελάς αόριστα στον μοσχοβολιστό αέρα, στον ήλιο που σου ζεσταίνει το πρόσωπο, παίζεις με τη γαλάζια πεταλούδα που στριφογυρνά στην τριανταφυλλιά σου. Οι φοιτήτριες του δευτέρου απέναντι –γλυκά κορίτσια, ντυμένα ανάλαφρα, πολύχρωμα ρούχα– σε πήραν είδηση.
Σε χαιρετούν με χέρια λερωμένα –φυτεύουν πρασινάδες– παραδόθηκαν ήδη στα μάγια του Μαγιού! Ανοίγεις την ψυχή σου και καλωσορίζεις τον χαιρετισμό τους!
Τι τα θες, τι τα γυρεύεις; Ποιος ξέφυγε απ’ την Άνοιξη; Κανένας –ευτυχώς– κι όσο νωρίτερα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο!
«Δώσε άδεια στον εαυτό σου», σου ψιθυρίζει μια φωνή. «Μια μέρα, μόνο μια μέρα και… θα δεις!» Δώσε τόπο στις έγνοιες σου και χώρο στο Χαμόγελο, στη Χαρά, στην Αισιοδοξία! Καλού-κακού, αποθήκευσε ενέργεια τώρα — χαλάρωσε! Μα, πρώτα απ’ όλα, υποκλίσου στην Εποχή. Πώς; Δημιουργώντας, ενισχύοντας την Άνοιξη! Σπείρε, φύτεψε, απόλαυσε τη Φύση «στην καλύτερή της ώρα»!
Στο τέλος μιας ανοιξιάτικης μέρας πρέπει να μυρίζεις φρεσκοποτισμένο χώμα!
ΛΕΞΙΚΟ ΚΗΠΟΥ
(γράφει η Σοφία Αργύρη)
Αγενής πολλαπλασιασμός: Δημιουργία νέων φυτών από κομμάτια του ίδιου του φυτού που ριζοβολούν. Τα νέα αυτά φυτά είναι όμοια ακριβώς με το μητρικό.
Λαίμαργος βλαστός: Βλαστός με πολύ γρήγορη και ζωηρή ανάπτυξη χωρίς καρποφορία. Στα οπωροφόρα δέντρα είναι ανεπιθύμητος, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
Φυτικά εντομοκτόνα: Σκευάσματα από εκχυλίσματα φυτών με εντομοκτόνες ιδιότητες (πύρεθρο, κάσσια, ροτενόνη).
Κομπόστ: Το υλικό που προκύπτει από την αερόβια ζύμωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων και αποτελεί ένα πολύτιμο οργανικό λίπασμα για το ζωντάνεμα του εδάφους.
Διαφυλλική λίπανση: Η λίπανση των φυτών μέσω του φυλλώματος, με ειδικά λιπάσματα που διαλύονται στο νερό και ψεκάζονται στο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις και έχει σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα.
Χλωρή λίπανση: Η μέθοδος για βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, που στηρίζεται στη σπορά ψυχανθών και ακολουθείται συνήθως από την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος.
Ψυχανθή: Μεγάλη βοτανική οικογένεια στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα βρώσιμα όσπρια και διάφορα κτηνοτροφικά φυτά. Στις ρίζες τους υπάρχουν βακτήρια που δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο του εδάφους.
ΒΟΥΤΑΜΕ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Γεωπονικό Κέντρο Βύρωνα Garden Eco
Φλέμινγκ 59, Βύρωνας
T: 210 76 57 457
Fb: Garden Eco – Γεωπονικό Κέντρο Βύρωνα // Ig: gardenecogr // www.gardeneco.gr
Το μπαλκόνι και ο κήπος μας ανθίζουν χάρη στο Γεωπονικό Κέντρο Βύρωνα-Garden Eco. Ένα ολοκληρωμένο γεωπονικό κατάστημα που μας μυεί στην πιο ανοιξιάτικη δραστηριότητα. Εργαλεία κήπου και είδη αυτόματου ποτίσματος, γεωργικά προϊόντα και προγραμματιστές ποτίσματος κάνουν την κηπουρική το μεράκι μας. Εδώ βρίσκουμε εξειδικευμένα φάρμακα απολύμανσης και λιπάσματα που χρησιμοποιούμε υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γεωπόνου, που βρίσκεται συνεχώς στο κατάστημα και μας δίνει απαντήσεις σε κάθε κηπουρική απορία. Το Γεωπονικό Κέντρο Βύρωνα αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα φυτά δεν είναι απλά ευχαρίστηση, αλλά και υψηλή αισθητική, χωρίς να χρειάζονται πολλά πράγματα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
ΤΙΠ 1: Το σωστό πότισμα και το σωστό λίπασμα είναι το μυστικό για φυτά που σφύζουν από υγεία.
ΤΙΠ 2: Τα γλαστράκια Top Faces Pots αναβαθμίζουν το interior design του χώρου μας.