Για πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοινώνεται διαδικτυακά από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Δείτε την ανακοίνωση:
Διαβάστε το σηµείωµα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου
Τις τελευταίες εβδοµάδες, η ανθρωπότητα διανύει µια πολύ κρίσιµη περίοδο, αγωνίζεται να επιβιώσει από την πανδηµία, µετρώντας ήδη χιλιάδες θύµατα. Η πραγµατικότητα, όπως την ξέραµε, άλλαξε για όλους µας.
Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδοµάδες από το κλείσιµο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισµού και, µέρα µε τη µέρα, αντιλαµβανόµαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή µε τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή µας. Τα θέατρα είναι εστίες, είναι χώροι στοχασµού, ψυχαγωγίας, είναι οίκοι στους οποίους προσερχόµαστε οµαδικά, κοινό και καλλιτέχνες, προσδοκώντας κάτι που η αληθινή ζωή δεν µπορεί να µας προσφέρει.
Σκέφτεται κανείς πώς θα είναι άραγε η κοινωνία µας µετά από αυτή την κρίση και πόσο πολύτιµη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση µέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δηµιουργών. Η παρουσία ενός διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη µας αλλά και υποχρέωσή µας.
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι ένα διεθνές γεγονός που αγκαλιάζεται µε ενθουσιασµό από κοινό και καλλιτέχνες εδώ και 65 χρόνια. Κανονικά, θα βρισκόµασταν στην Πειραιώς 260 µε φίλους καλλιτέχνες και δηµοσιογράφους για να ανακοινώσουµε το πρόγραµµά µας. Ένα πρόγραµµα που χτίζουµε εδώ και επτά µήνες, µε τη σύµπραξη όλου του προσωπικού του Φεστιβάλ, µε την έµπρακτη συµπαράσταση του Διοικητικού µας Συµβουλίου και, φυσικά, µε τους πολύτιµους καλλιτεχνικούς µου συνεργάτες: τη Stefanie Carp για τις Διεθνείς παραγωγές Θεάτρου, τον Κώστα Πηλαβάκη για τη Μουσική, τον Ηλία Χατζηγεωργίου για τον Χορό και την Εύη Νάκου για την καλλιτεχνική έρευνα και την ανάπτυξη κοινού. Ζούµε, όµως, µια πρωτοφανή
κατάσταση και, έτσι, η επικοινωνία µας περιορίζεται σε αυτό το µήνυµα.
Δεν θα σας παρουσιάσω αναλυτικά το πρόγραµµά µας, ούτε θα αναφερθώ µεµονωµένα σε κάθε µία από τις περισσότερες από 70 εκδηλώσεις που έχουµε ετοιµάσει για εσάς. Από σεβασµό σε όλη την οµάδα του Φεστιβάλ και στους καλλιτέχνες που εργάστηκαν γι’ αυτό, θα βρείτε το αναλυτικό µας πρόγραµµα –στην αρχική του σύλληψη– αναρτηµένο στην ιστοσελίδα µας.
Θέλω να τονίσω ότι οι συνεργάτες µου και εγώ αντιλαµβανόµαστε πως το Φεστιβάλ φέτος δεν θα µπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαµε τόσον καιρό. Έχουµε, όµως, την ανάγκη να στείλουµε ένα µήνυµα ελπίδας: Είµαστε εδώ και εργαζόµαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουµε το Φεστιβάλ, µε τις µικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούµε ότι θα καταφέρουµε να το υλοποιήσουµε µε ασφάλεια για όλους, µόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Εξετάζουµε διαφορετικές εκδοχές για τις ηµεροµηνίες πραγµατοποίησης της φετινής διοργάνωσης, µε την αµέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού και µε την προσωπική φροντίδα της υπουργού Πολιτισµού, κυρίας Μενδώνη, και του γενικού γραµµατέα, κυρίου Γιατροµανωλάκη. Προτεραιότητά µας είναι η υγεία και η ασφάλεια του κοινού, των δηµιουργών και όλης της οµάδας του Φεστιβάλ.
Ελπίζουµε ότι σύντοµα οι καλλιτέχνες θα µπορέσουν να επιστρέψουν µε ασφάλεια στις πρόβες τους και οι χώροι µας θα ανοίξουν για να σας υποδεχτούν. Άλλωστε, η εικόνα ενός έρηµου θεάτρου αντικατοπτρίζει για εµάς µια κατάσταση πνευµατικής ξηρασίας, που δεν ταιριάζει στον εορταστικό µας χαρακτήρα. Και φέτος το Φεστιβάλ θα ήθελε να εορτάσει τα 65 του χρόνια µε µια σειρά από νέες πρωτοβουλίες.
Θα ήθελα, λοιπόν, τώρα να αναφερθώ σε ορισµένους από τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίχθηκε η σύλληψη και ο σχεδιασµός του φετινού προγράµµατος, µε την ελπίδα οι συνεργάτες µου και εγώ να έχουµε την ευκαιρία να σας το παρουσιάσουµε αναλυτικά, µόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το πρόγραµµά µας περιέχει παραστάσεις Θεάτρου, Περφόρµανς, Χορού, Συναυλίες, Όπερα, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικά, Συζητήσεις, Κινηµατογράφο, Πάρτι, Ερευνητικές πλατφόρµες, Δράσεις για παιδιά. Βασικό µας µέληµα ήταν η επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και η εµβάθυνση σε αυτό: Επέκταση στα είδη Τέχνης και διεύρυνση του κοινού στο οποίο απευθυνόµαστε. Εµβάθυνση της εµπλοκής του κοινού µας στη φεστιβαλική εµπειρία συνολικά.
Ακόµα, έναν σηµαντικό άξονα αποτελεί για εµάς η έκπληξη, οι απρόσµενες συναντήσεις, το γκρέµισµα της αντίληψης ότι κάποια είδη δεν είναι φεστιβαλικά ή δεν ταιριάζουν σε συγκεκριµένους χώρους.
Ξεκινώντας από το Θέατρο, προτρέψαµε τους έλληνες δηµιουργούς να εξερευνήσουν λιγότερο χαρτογραφηµένες περιοχές.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν παλαιότεροι και νέοι δηµιουργοί, επιθυµώντας να δοκιµαστούν για πρώτη φορά σε άγνωστα πεδία ή να συνεχίσουν την έρευνά τους σε πεδία που ήδη τους έχουν απασχολήσει. Προσκαλέσαµε τους δηµιουργούς να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους σε νέα είδη, συλλογιζόµαστε το κλασικό ρεπερτόριο µε τρόπο απελευθερωτικό, χτίζουµε παραστάσεις πάνω στις νέες δραµατουργικές φόρµες. Επιδιώξαµε µια πολυφωνική αρµονία στην εκπροσώπηση των ειδών και των αισθητικών ρευµάτων. Δίνουµε χώρο στην κωµωδία µε σπαρταριστά έργα και βυθιζόµαστε στο ανθρώπινο δράµα µέσα από τα µάτια κορυφαίων διεθνών δηµιουργών.
Στο ξένο ρεπερτόριο του Θεάτρου αλλά και του Χορού ακολουθούµε δύο κατευθύνσεις: Συστήνουµε εντελώς νέα πρόσωπα µε την ενότητα «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ενώ επαναφέρουµε αγαπηµένους δηµιουργούς, που έχουν σηµαδέψει το Φεστιβάλ στο παρελθόν. Αν όλα πάνε καλά, θα προσφέρουµε ορισµένες συνταρακτικές παραστάσεις καλλιτεχνών που άνοιξαν και ανοίγουν νέα κεφάλαια στις παραστατικές τέχνες.
Είναι δηµιουργίες που διαλέξαµε µε προσωπική φροντίδα από τις σκηνές του Κόσµου και οι περισσότερες διακρίνονται όχι µόνο για την ιδιαίτερη σκηνική τους γλώσσα αλλά και για τον τρόπο µε τον οποίο οι δηµιουργοί τους αφουγκράζονται τις κοινωνικοπολιτικές δονήσεις γύρω µας.
Από τη Χιλή ως τη Γαλλία, από την Πολωνία ως το Ισραήλ, από τη Βραζιλία ως τη Ρωσία θα ξεδιπλώσουµε µπροστά σας ιστορίες που µιλούν για την ερωτική ορµή, για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, για απεγνωσµένους φόνους πάθους και αγέννητα µωρά, για αρχαίους µύθους και πρόσωπα που διασχίζουν τους αιώνες πετώντας µε φτερά και µαγιό σε µια δεκάωρη παράσταση-εµπειρία µε διαλείµµατα για φαγητό και πάρτι.
Επιπλέον, ανοίγουµε ένα µεγάλο κεφάλαιο συµπαραγωγών, που από φέτος θα δείξει τα πρώτα δείγµατα γραφής του, και στα επόµενα χρόνια στοχεύουµε να απλωθεί όχι µόνο στην Αθήνα αλλά και στην Επίδαυρο. Θα παρουσιάσουµε πάνω από 1.400 καλλιτέχνες, από περισσότερες από 30 χώρες, και περίπου 70 εκδηλώσεις, µε 40 πρεµιέρες και νέες παραγωγές.
Παράλληλα, ανοίγουµε στην Αθήνα έναν κύκλο για το Αρχαίο Δράµα, µε στόχο την ερευνητική προσέγγιση του είδους σε κλειστό χώρο, από έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.
Στο σηµείο αυτό δίνεται µια καλή αφορµή για να αναφερθώ ειδικά στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου, όπου οι διεθνείς µας συµπαραγωγές χτίζονται για τα επόµενα χρόνια. Στο στόχαστρό µας είναι πάντα το Αρχαίο Δράµα, τα αρχαία κείµενα εν γένει, και η σύγχρονη σκηνική τους ανάγνωση. Από την εµπειρία µας των τελευταίων ετών εντοπίζουµε ένα κενό στην ειδική επεξεργασία ενός αρχαίου κειµένου, µια επεξεργασία που θα το κάνει να συνοµιλήσει µε τη σκηνική γλώσσα τού σήµερα και τις τελευταίες σκηνοθετικές αναζητήσεις.
Θελήσαµε, λοιπόν, να εξειδικεύσουµε την έρευνα των επαγγελµατιών τού είδους προς αυτή την κατεύθυνση, µε την ελπίδα, αυτή η οργανωµένη έρευνα να αποδώσει καρπούς στο µέλλον και να µπολιάσει µε νέο υλικό τις µεγάλες παραστάσεις στην Επίδαυρο.
Ενώ στη χώρα µας υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες για τη µετεκπαίδευση και την έρευνα των ηθοποιών και των χορευτών, έλειπε µια ερευνητική δοµή που να στοχεύει στη Δραµατουργία. Θελήσαµε, λοιπόν, να δώσουµε την ευκαιρία σε µια οµάδα επαγγελµατιών να εργαστούν µε νέα εργαλεία στη δραµατουργική τους προσέγγιση. Εγκαινιάζουµε, έτσι, το ερευνητικό πρόγραµµα «Πάροδος», που θα έχει διάρκεια επτά εβδοµάδων. Θα πραγµατοποιηθεί για τέσσερις εβδοµάδες στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που οι φιλοξενούµενοι καλλιτέχνες θα έχουν την αποκλειστική του χρήση για τρεις εβδοµάδες. Εκεί θα µπορέσουν να εργαστούν απερίσπαστοι.
Η ερευνητική διαδικασία θα έχει πρακτικό χαρακτήρα και θα υποστηρίζεται από κορυφαίους επαγγελµατίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η «Πάροδος» θα είναι το πρώτο διακαλλιτεχνικό, ερευνητικό πρόγραµµα µε στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραµατουργία, τις σκηνικές φόρµες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής του αρχαίου δράµατος. Η ανοιχτή πρόσκληση για συµµετοχή στο πρόγραµµα θα δηµοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, όταν θα έχουµε ασφαλέστερα δεδοµένα ως προς τον συνολικό προγραµµατισµό µας.
Η Μικρή Επίδαυρος αφιερώνεται στη Μουσική και το µουσικό θέατρο: συναυλίες και παραστάσεις που αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσµα της µουσικής, γνωστοί καλλιτέχνες που πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά, περφόρµανς που διασχίζουν τα είδη του πειραµατικού θεάµατος, από το µπαρόκ µέχρι την ηλεκτρονική µουσική και από την όπερα µέχρι την υποβρύχια ανακάλυψη µιας βυθισµένης πολιτείας.
Η πειραµατική και ηλεκτρονική µουσική παρουσιάζονται για πρώτη φορά και στην Πειραιώς 260. Ανοίγουµε τις πόρτες µας για να ακουστούν και να φωτιστούν πτυχές της εγχώριας και διεθνούς club κουλτούρας, µέσα από δύο βασικές εκφάνσεις της: την ηλεκτρονική µουσική και την clubbing performance. Άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε διάλογο, οι δράσεις µας –συναυλίες, πάρτι, εργαστήρια– στοχεύουν σε ένα νεανικό κοινό και διευρύνουν την ανάπτυξη του διαλόγου στο πλαίσιο της σύγχρονης µουσικής.
Ο κύκλος «Layers of Street» είναι ένα αφιέρωµα στο hip hop και τη street κουλτούρα.
Ανοίγουµε την πόρτα του Φεστιβάλ στους street χορευτές, ώστε να έχουν πρόσβαση και χώρο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δηµιουργία. Ταυτόχρονα, µε τέτοιες δράσεις προσκαλούµε νεότερο ηλικιακά κοινό να έρθει κοντά µας, να γίνει ενεργό κοµµάτι του Φεστιβάλ. Παρουσιάζουµε σηµαντικούς διεθνείς δηµιουργούς που εµπνέονται από το hip hop, συνθέτοντας µια νέα χορογραφική γλώσσα, και παράλληλα, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, πραγµατοποιούµε ένα διήµερο battle, µια χορευτική «µάχη» µε έπαθλα, υπό τον τίτλο «Athens Festival Urban Dance Contest».
Στο Ηρώδειο ενισχύουµε έντονα τη σύγχρονη µουσική, µε σπουδαίους συνθέτες που δηµιουργούν κόσµους µέσα από τη µείξη κλασικού και ηλεκτρονικού ήχου – καλλιτέχνες που δεν έχουµε συνηθίσει να βλέπουµε σε αυτό το χώρο. Παρουσιάζουµε, παράλληλα, για πρώτη φορά έναν συγκροτηµένο «Κύκλο Τζαζ», που απαρτίζεται από πολύ µεγάλα ονόµατα του είδους. Ταυτόχρονα, αγαπηµένοι έλληνες δηµιουργοί παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον νέο τους δίσκο. Έχουµε, επίσης, µια µεγάλη διεθνή συµπαραγωγή Χορού, µε 70 άτοµα επί σκηνής και συµφωνική ορχήστρα, ένα εγχείρηµα που περιµένουµε µε ιδιαίτερη ανυποµονησία.
Η κλασική µουσική –που περιλαµβάνει και τον κύκλο των Συµφωνιών του Μπετόβεν, αφιέρωµα στα 250 χρόνια από τη γέννησή του–, οι µεγάλες ορχήστρες και η Όπερα έχουν φυσικά πολύ σηµαντική θέση και ένα µεγάλο µερίδιο στο πρόγραµµά µας.
Παράλληλα µε τις εκδηλώσεις/παραστάσεις, θελήσαµε να ενισχύσουµε και να εντείνουµε τη φεστιβαλική εµπειρία συνολικά.
Υπογραµµίζοντας µια σχέση αναφοράς ανάµεσα στο αρχαίο θέατρο και τη σύγχρονη δηµιουργία στους χώρους των παραστατικών τεχνών, ιδιαίτερες δράσεις που εγκαινιάζονται, και διατρέχουν το φετινό πρόγραµµα, αντλούν τα ονόµατά τους από το αρχαίο θέατρο ή τη δοµή του, δραµατουργική και αρχιτεκτονική.
Έτσι, εκτός από το ερευνητικό πρόγραµµα «Πάροδος», στο οποίο αναφερθήκαµε, εγκαθιδρύουµε την ενότητα «Πρόλογος», στο πλαίσιο της οποίας, µισή ώρα πριν από τις πρεµιέρες στην Πειραιώς 260, θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα µας ξεναγούν στο σύµπαν κάθε παράστασης, δίνοντάς µας «κλειδιά» για τη µεγαλύτερη απόλαυσή της, ενώ µετά τις παραστάσεις οι δηµιουργοί θα συζητούν µε το κοινό στην ενότητα «Έξοδος». Εξάλλου, το αγαπηµένο εργαστήριο δηµιουργικής απασχόλησης για παιδιά στην Επίδαυρο παίρνει το όνοµα «Μικροί Ιχνευτές».
Τέλος, επεκτείνουµε κι άλλο την εµπειρία της θέασης δηµιουργώντας ένα ακόµα πιο µεγάλο και ανοιχτό πλαίσιο, µε επίκεντρο εσάς. Ονοµάζουµε «Πλατεία» τον υπαίθριο χώρο που ενώνει όλες τις αίθουσες της Πειραιώς 260.
Πλατεία είναι ένας ανοιχτός τόπος συνάντησης, αλλά και ο χώρος του θεάτρου, µπροστά από τη σκηνή, όπου τοποθετούνται τα καθίσµατα των θεατών.
Στη δική µας Πλατεία, λοιπόν, θα γεννηθεί ένας νέος χώρος συνάντησης, µε τεράστια τραπέζια, µε µίνι εστιατόριο, µε µπαρ, όπου το κοινό θα µπορεί να έρχεται νωρίτερα, αλλά και να παραµένει µετά τη λήξη των παραστάσεων, να συνοµιλεί για αυτά που είδε, να µοιράζεται την εµπειρία του, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Είναι µια αγαπηµένη συνήθεια διεθνώς αλλά και –κυρίως– ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της παράδοσής µας: το µοίρασµα της ζωής, των µικρών και µεγάλων
επεισοδίων της, γύρω από ένα τραπέζι.