Μακριά από το πολυσύχναστο κομμάτι της Κυψέλης, εκεί που ενώνονται τρεις δρόμοι, ενώθηκαν και ο Θωμάς με τον Τρύφωνα και έφτιαξαν ένα μαγαζί που δίνει τη δική του νότα στη μικρογειτονιά της Άνω Κυψέλης. Μπλεγμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, τα πεύκα του μικρού πάρκου απέναντι και σε δύο ροβίνια (ψευδοακακίες) που δημιουργούν την πύλη για την είσοδο, η Φrídda είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τον κόσμο της γειτονιάς αλλά και τους επισκέπτες που θέλουν μία ήρεμη και ταυτόχρονα ιδιαίτερη λύση για τον καφέ, το ποτό και το φαγητό τους.
Εμείς κάναμε το βήμα, ανοίξαμε την πόρτα του, κάτσαμε σε ένα από τα cozy τραπεζάκια του και αφήσαμε τους εργαζόμενους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές να κάνουν τη δουλειά τους.
Τα υγρά στοιχεία του χώρου
Ήδη από το αγαπημένο πρωινό ρόφημα, η Φrídda μας εκπλήσσει ευχάριστα και μας λέει καλημέρα με φρέσκο καφέ. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι αυτός ο καφές ψήνεται στην Ελλάδα και μάλιστα αποκλειστικά για τη Φrídda και τους φίλους της!
Καθώς ο ήλιος και τα φώτα χαμηλώνουν, στο μπαρ σίγουρα θα σου τραβήξουν την προσοχή οι ελληνικής προέλευσης φιάλες τζιν και βότκας, το all time classic Metaxas που ταιριάζει τέλεια πάνω στα μαρμάρινα τραπέζια και είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Τα cocktails είναι δημιουργήματα του bar manager Γιώργου Παπαδόπουλου που μας χαρίζει «πειραγμένες» και πρωτότυπες συνταγές. Το παλαιωμένο τσίπουρο θα το βρεις μέσα «Στη σιωπή των αμνών», μία ευφάνταστη παραλλαγή του zombie με λικέρ μπαχαρικών, αποξηραμένο σύκο για γαρνιτούρα και καμένη κανέλα. Η «Φrídda» πίνεται και στο ποτήρι με βότκα, λικέρ μαστίχα, μανταρίνι και μοσχολέμονο. Τα ελληνικά κρασιά από μικρά οινοποιεία σφραγίζουν με τη σειρά τους την ταυτότητα του γκρικ μπιστρό που προσπαθεί να στηρίζει την ελληνική παραγωγή και φιλοσοφία στις γεύσεις. Ο sommelier Αντώνης Λιανουδάκης κρύβεται πίσω από τις ετικέτες και τα αρώματα που αναδύονται όταν το καλό κρασί χυθεί στο ποτήρι μας.
Ένα γκρικ μπιστρό έχει και το menu που του αναλογεί
Ο κατάλογος του φαγητού -επιμελημένος από τα χεράκια του chef Χρήστου Μπαλταγιάννη– είναι μία ευχάριστη έκπληξη για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ευφάνταστους συνδυασμούς με φόντο τους δρόμους της γειτονιάς.
Κάποια από τα πιάτα που μας κάνανε εντύπωση και μας ταξίδεψαν σε περιοχές της Ελλάδας είναι οι λουκουμάδες με μαρμελάδα μήλου και καπνιστό τυρί Μετσόβου, η μπρουσκέτα με γαύρο μαρινάτο, φρέσκο ταραμά, ψητή κολοκύθα, σέλινο και σχοινόπρασο, η σαλάτα με φακές μπελούγκα Φενεού Κορινθίας, τηγανητό καλαμάρι, κρέμα πορτοκάλι, λάδι βασιλικού, τσιπς κρεμμυδιού και baby καρότα και ο ξυνόχοντρος τραχανάς με μοσχαρίσια ουρά και Φραγκοσυριανή Σύρου.
Όλα είναι χειροποίητα και μαγειρεύονται τη στιγμή της παραγγελίας, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας αφού η κουζίνα είναι ανοιχτή και μπορούμε να βλέπουμε τις ταχυδακτυλουργικές κινήσεις του σεφ που καταλήγουν σε περιποιημένα πιάτα στο τραπέζι μας!
Hightlight!
Η Φrídda βάζει τα καλά της
Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς η Φrídda στολίζεται και μας προσκαλεί σε ένα πάρτυ με ζεστό κρασί (Glühwein) και το πιο γιορτινό cocktail που θα γευτούμε στη ζωή μας· μία φορά το χρόνο έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το νόστιμο γλυκό των Χριστουγέννων και η Φrídda μας το χαρίζει στην υγρή του μορφή: cocktail μελομακάρονο λοιπόν γιατί το γλυκό αυτό δεν το χορταίνουμε ποτέ!
Κρίσσης 50, Άνω Κυψέλη
Τ: 21 0861 4562
FB: Φrídda Γκρίκ Μπιστρό
IG: @fridda_greek_bistro