Τα πλάνα μας για απόψε το βράδυ είναι να αράξουμε στον καναπέ (ή στο κρεβάτι, δε θα τα χαλάσουμε εδώ), να γεμίσουμε μια γαβάθα ποπ κορν – πάει το καλοκαίρι, καμία ενοχή πλέον – και να παρακολουθήσουμε μια καλή και κλασική ταινία.
Από την άλλη βέβαια, όχι ότι είχαμε σκοπό να κυκλοφορήσουμε κιόλας, αλλά όταν ο καιρός είναι έτσι μουντός, το γουστάρουμε ακόμα περισσότερο το όλο σκηνικό.
Και ακριβώς επειδή η ψυχολογία μας πέφτει κάπως στα τάρταρα, με την κινηματογραφική μας διάθεση εξίσου να αλλάζει, θέλουμε και τη rom-com μας αλλά και το θριλεράκι μας. Οπότε αν βρίσκεσαι στο ίδιο mood και δεν ξέρεις τι να δεις, τότε ρίξε μια ματιά στις ακόλουθες προτάσεις:
#1 Shutter Island
(Το Νησί των Καταραμένων, 2010)
Το 1954, δυο αστυνομικοί καταφθάνουν σε ένα απομονωμένο νησί της ανατολικής ακτής για να ερευνήσουν την εξαφάνιση μιας ασθενούς από μια ψυχιατρική κλινική υψίστης ασφαλείας. Αρχίζουν να υποψιάζονται ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στο ίδρυμα, όταν μια σφοδρή καταιγίδα διακόπτει κάθε επικοινωνία του νησιού με τον έξω κόσμο.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Dennis Lehane, που εκδόθηκε το 2003, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Martin Scorsese. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, σε αυτή την περίπτωση, έγινε πολύ επιτυχημένα.
Η πλοκή της ιστορίας διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1954, σε ένα νησί ανοιχτά της Αμερικής, και ακολουθεί τον αστυνόμο Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio), ο οποίος διερευνά μαζί με τον συνεργάτη του Chuck (Mark Ruffalo), τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας εγκληματία ασθενούς από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Άσκλιφ. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Teddy βρίσκεται αποκλεισμένος, με την παράνοια να χτυπάει κόκκινο, μιας και στο νοσοκομείο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Το Νησί των Καταραμένων είναι μια ταινία με απρόβλεπτες ανατροπές και παίζει τόσο με το μυαλό σου, που ίσως χρειαστεί να την ξαναδείς για να καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα.
#2 Notting Hill
(Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ, 1999)
Η διασημότερη σταρ του Χόλιγουντ γνωρίζεται τυχαία μ’ έναν Λονδρέζο βιβλιοπώλη, αλλά όταν η φιλία τους αρχίζει να μετατρέπεται σε ρομαντικό φλερτ, ανακύπτουν όλα εκείνα τα προβλήματα που χωρίζουν έναν κοινό θνητό από μια θεά της σόου μπίζνες.
Μια βροχερή μέρα, η ρομαντική ψυχή που κρύβουμε μέσα μας βγαίνει στην επιφάνεια. Τη θέλουμε τη rom-com μας, επομένως η καλύτερη επιλογή που θα αποτελεί σταθερή αξία όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι το «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» με τους Χιου Γκραντ και Τζούλια Ρόμπερτς.
Ο γοητευτικός και συνεσταλμένος Γουίλιαμ Θάκερ έχει ένα βιβλιοπωλείο στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου, που πουλάει ταξιδιωτικά βιβλία. Μια μέρα – αυτή που θα του αλλάξει και τη ζωή – κάνει την είσοδό της η διάσημη ηθοποιός Άννα Σκοτ. Η επίσκεψή της αυτή θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο έρωτα, με πολλές δόσεις χιούμορ και με happy end διαφορετικό από τις υπόλοιπες ρομαντικές ταινίες.
Είναι ένα cosy movie που θα μπορούσε να υφίσταται και στην πραγματικότητα. Να τα λέμε κι αυτά.
#3 The Big Short
(Το Μεγάλο Σορτάρισμα, 2015)
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου καταλαβαίνουν πως, ενάντια στη γενική πεποίθηση, μια μεγάλη οικονομική κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει και προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα και τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.
Βασισμένη στο βιβλίο του Michael Lewis με τίτλο ‘The Big Short: Inside the Doomsday Machine’, που κυκλοφόρησε το 2010, η ταινία αυτή εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τα πάντα για την παγκόσμια οικονομική κρίση και το χρηματιστήριο.
Λίγο πριν το κραχ του 2008 στην Αμερική, με τις τιμές να καταρρέουν και την παγκόσμια οικονομική κρίση να είναι προ των πυλών, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την κατάσταση. Τέσσερις μικροεπενδυτές είδαν αυτό που άλλοι αρνούνταν να αντικρίσουν πεισματικά, καταφέρνοντας να βγουν κερδισμένοι και να θησαυρίσουν.
Η ταινία είναι πραγματικά καλή, ενώ παρόλο που παρουσιάζονται στενάχωρα γεγονότα, καταφέρνει με μια άλλη εκδοχή της οικονομικής κρίσης να μη γίνει καταθλιπτική σε καμία περίπτωση. Plus το γεγονός ότι είναι all-star-cast με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale και Steve Carell.
#4 Spotlight
(Όλα στο Φως, 2015)
Αναλαμβάνοντας διευθυντής της «Boston Globe» το 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναθέτει στην Spotlight, μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας την έρευνα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο.
Η αληθινή ιστορία της βραβευμένης με Πούλιτζερ έρευνας της Boston Globe, που τάραξε συθέμελα μια ολόκληρη πόλη και προκάλεσε κρίση στην Καθολική Εκκλησία.
Η ομάδα που αναλαμβάνει την έρευνα στην εφημερίδα (και διήρκησε μεγάλο διάστημα) ασχολείται με καταγγελίες που αφορούν την κακοποίηση παιδιών στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας. Για πολλές δεκαετίες γινόταν συγκάλυψη γεγονότων στα μεγάλα στελέχη της Βοστώνης. Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι σοκαριστικά και το γεγονός ότι καταφέρνουν να βρουν το φως της δημοσιότητας είναι άξιο επαίνου.
Η ταινία αυτή είναι πραγματικό αριστούργημα, με τρομερό ενδιαφέρον, που το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει, ενώ έχει κερδίσει και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
#5 Α Rainy Day in New York
(Μια Βροχερή Ημέρα στη Νέα Υόρκη, 2019)
Ο Γκάτσμπι και η Άσλι είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ταξιδεύει για μία ημέρα στη Νέα Υόρκη. Τα ρομαντικά σχέδια τους όμως, θα ανατραπούν από νωρίς, ρίχνοντάς τους σε απρόβλεπτες συναισθηματικές περιπέτειες.
Θα κλείσω με μία ακόμη ρομαντική ταινία, αυτή τη φορά από τον υπέρτατο σκηνοθέτη Woody Allen, ο οποίος γενικά δε μας αφήνει παραπομένους και κάθε φορά που ανακοινώνει ταινία την περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάπως έτσι έγινε όταν κυκλοφόρησε το «Μια Bροχερή Hμέρα στη Νέα Υόρκη».
Η ιστορία μας ακολουθεί ένα ζευγάρι φοιτητών, τον Γκάτσμπι και την Άσλεϊ, που ετοιμάζονται να περάσουν ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Τα σχέδιά τους όμως θα ανατραπούν, όταν η Άσλεϊ αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από έναν σκηνοθέτη. Αναγκαστικά οι δρόμοι τους χωρίζουν και βιώνουν διαφορετικές εμπειρίες.
Η ταινία είναι πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική, ακόμα κι αν το φινάλε δεν είναι και τόσο ανατρεπτικό.
Καλό χουχούλιασμα εύχομαι!