Η παρούσα συλλογή-μικρή συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία- αποτελείται από 73 λογοτεχνικά κείμενα σύντομων διηγημάτων με άξονα τον κόσμο του 1821, κάτω από την επιρροή της «ιστορικής» ηθογραφίας στη διάρκεια τριάντα ετών (1901-1931).
Έχουν πρωτοδημοσιευθεί ανεξάρτητα σε εφημερίδες, περιοδικά, αφιερώματα της εποχής αλλά και τρεις αυτόνομες επιλεκτικές εκδόσεις- συλλογές στη διάρκεια είκοσι ετών (1913-1931).Ο συγγραφέας, πολυγραφότατος λογοτέχνης και ακούραστος ιστοριοδίφης αρχείων και ντοκουμέντων, μπολιάζει το προσωπικό βίωμά του από την έκθεσή του σε αφηγήσεις του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός του, αξιοποιεί τις ιστορικές πηγές με τις οποίες σχετίζεται από τις έρευνές του, τις τρέχουσες δημοσιεύσεις αρθρογραφίας εφημερίδων της εποχής του και φτιάχνει ένα πρωτότυπο υλικό συνύπαρξης που αποτυπώνει με τη λογοτεχνική του γραφή μυθοπλαστικά.
Επιχειρεί την ανασύσταση του κόσμου του 21 και των καθημερινών πρωταγωνιστών του, μιλώντας με αναστοχαστική και αναδυόμενη σκωπτική και έμμεσα καταγγελτική διάθεση για το ηρωικό πνεύμα μιας εποχής που στην πάροδο του χρόνου ηθελημένα ξεχνιέται η ουσία του και απαξιώνεται από τους επίγονους κληρονόμους του. Τα κείμενα παραθέτονται με χρονολογική σειρά σε κεντρικά κεφάλαια και υποενότητες παρακολουθώντας εξελικτικά τη ροή των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης, το διάστημα πριν και μετά από αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό τους, τα συμφραζόμενα ή το κεντρικό τους μήνυμα. Η πλούσια γλώσσα-μωσαϊκό του 1821 αποκαλύπτεται από τις νοηματικές επεξηγήσεις στις υποσημειώσεις 400 περίπου ιδιωματικών λέξεων, φράσεων και ειδικών όρων της περιόδου και η συλλογή συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται από τη διαφωτιστική παρουσία κατατοπιστικών επικαιροποιημένων σημειώσεων που φωτίζουν το χωροχρονικό και κοινωνικό πλαίσιο του κόσμου κάθε ιστορίας.
Κείμενο οπισθοφύλλου
Μέθυσε με τ’ Αθάνατο κρασί του 21
και κέρασε απ’ αυτό τις επόμενες γενιές,
200 χρόνια μετά την πρώτη ζύμωση…
Η λογοτεχνική γραφή των 73 διηγημάτων του Γιάννη Βλαχογιάννη συμπυκνώνει τρεις διαφορετικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή του σε όλη της τη διάρκεια: Το βίωμα που δημιουργούν οι οικογενειακές προφορικές αφηγήσεις, η Ιστορία που υπηρέτησε όσο κανείς άλλος μέσα από την ασταμάτητη, εμβαθή και συστηματική έρευνα αρχείων, απομνημονευμάτων, εγγράφων του ιδιωτικού και δημόσιου λόγου και η τέχνη της γραπτής δημιουργικής έκφρασης. Συνθέτουν την εικόνα μιας ηρωϊκής εποχής χωρίς εξιδανικευμένους πρωταγωνιστές ζωντανεύοντας τον κόσμο του 1821: από τους προδρομικούς κλεφταρματολούς, το μπαρουτοκαπνισμένο Σούλι, την προετοιμασία και έναρξη του Αγώνα, την πόλη-σύμβολο του Μεσολογγίου, την μετεπαναστατική Ελλάδα των πρώτων ελεύθερων δεκαετιών. Με μια δυνατή γλώσσα λέξεων, φράσεων, κειμένων, συλλογών της λαϊκής δημοτικής συγκινεί, συναρπάζει, προβληματίζει, στοχάζεται και προκαλεί διαλόγους, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη της μαγιάς της νεοελληνικής αναγέννησης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ
Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό Διδακτορικό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι υποψήφιος Διδάκτοράς του. Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Από το 1999 ασχολείται με την έρευνα, συλλογή, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, μορφωτικούς οργανισμούς και Δραματικές Σχολές, Δήμους και Ελεύθερα Πανεπιστήμια. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ και σε ποικίλους χώρους. Έχει εκδώσει τις συλλογές Παραμύθια του Κάτω Κόσμου (2007), Ελληνόφωνα Παραμύθια από την Κάτω Ιταλία (2008), Παραμύθια των Παραμυθάδων (2011), Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα (επιμ./2014), Παραμύθια των Ευχών (επιμ./2015), Παραμύθια με δυνατές γυναίκες (επιμ./2016). Παραμύθια των Μεταμορφώσεων (επιμ./2018), Παραμύθια με Σοφούς Τρελούς (επιμ./2019), Μύθοι, θρύλοι παραδόσεις σαν παραμύθια (επιμ./2020) από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ και Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς (2017) από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση Πρακτικών διημερίδας με θέμα: Κουβεντιάζοντας για το παραμύθι…. (2002) από τις εκδόσεις Μολύβιος Νιάου, την έκδοση των Βιβλίων-Ημερολογίων για το 2010 Λαϊκά παραμύθια απ’ τις άκρες της γης και για το 2011 Λαϊκές Παραδόσεις απ’ τις γωνιές της Ελλάδας, Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων (2013) από τις εκδόσεις Α/συνέχεια, και του παιδικού Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων (2009) από τις εκδόσεις Αρμός. Ανακοινώσεις του σε διεθνή επιστημονικά και ελλαδικά συνέδρια συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά. Έχει εισηγηθεί σε διεθνή και πανελλαδικά συνέδρια και συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων και του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνα… μια πόλη παραμύθια από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου). Από το 2016 έχει την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας Διαβάζοντας Μεγαλώνω καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.
Διατηρεί στο διαδίκτυο τα ιστολόγια:
Προσωπικό: Stonparamythiontastavrodromia.blogspot.com
Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου: Paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com
Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας: Storytellingfestathens.blogspot.com
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Σελίδες: 398
Σχήμα: 14 x 20
ISBN: 978-618-84676-8-2
➽ Δείγμα
Για αγορές-παραγγελίες:
-
Ηλεκτρονικά, στο site των Εκδόσεων Λογότυπο
-
Στα γραφεία του “Η Πόλη Ζει – Λογότυπο” (Θήρας 19, Κυψέλη) – καθημερινά, 09:00 με 17:00
-
Τηλεφωνικά, στο: 216 93 90 230