Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ζητάω από τους θεραπευόμενούς μου να προσδιορίσουν το συναίσθημά τους, για ένα περιστατικό που αναφέρουν, και τους έχει αναστατώσει. Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουν και να ονοματίσουν το τι ακριβώς αισθάνονται.
Μάλιστα κάποιες φορές, ενώ είναι μάλλον ξεκάθαρο το συναίσθημα που βιώνουν είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχθούν, γιατί οι ενοχές και οι τύψεις τους εμποδίζουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν κάποιος/α νιώθει ζήλια.
Η ζήλια μας κάνει να ντρεπόμαστε γιατί θεωρείται ένα «αρνητικό» συναίσθημα που «κανονικά» δε θα πρέπει να νιώθουμε. Ίσως να είναι κι έτσι. Όμως θα ήθελα να αναφέρω και μια άλλη διαφορετική ερμηνεία και να φωτίσω μια πλευρά που σπανίως αναφέρεται.
Η ζήλια (σε αντίθεση με το φθόνο) δεν είναι απαραίτητα κάτι «κακό» που θα πρέπει να μας φοβίζει. Αντιθέτως. Μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για να παλέψουμε κι εμείς για κάτι που μπορεί να κατάφερε κάποιος άλλος. Ένα σπουδαίο στόχο για παράδειγμα.
Το να θαυμάσουμε την επιτυχία κάποιου και να παραδεχθούμε ότι το θέλουμε και για τον εαυτό μας μπορεί, εκτός από λυτρωτικό και ανακουφιστικό, να μας ωθήσει να κυνηγήσουμε καινούργιους στόχους και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.
Η παραδοχή των συναισθημάτων μας συχνά μας ηρεμεί, μας ανακουφίζει, μας δίνει απαντήσεις και μας ωθεί σε αλλαγές.
Ζητούμενο βέβαια παραμένει να μπορούμε να διακρίνουμε το γιατί επιθυμούμε να αποκτήσουμε κι εμείς αυτό που έχει ο άλλος. Γιατί αν είναι μόνο για να του μπούμε στο μάτι ή γιατί μέσω της επίδειξης θα νιώσουμε σημαντικοί καθώς θα τραβάμε τα βλέμματα πάνω μας καλό είναι να το ξέρουμε.
Και ενδεχομένως τότε να σκεφτούμε να επανεκτιμήσουμε κάποια πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχούμε ανάγκες, αξίες, στόχους και όνειρα. Δεν είναι κακό να επιθυμούμε. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρουμε τις πραγματικές αιτίες και τα κίνητρα των επιθυμιών μας.
Ο Σταύρος Μπουγκάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του ΨΝΑ στο Παγκράτι.
Ευελπίδων 13 Αθήνα
athens-psychologist.gr, τηλ: 6977626530
[email protected]
www.athenspsychologist.gr