Όταν μιλάμε για βία, οι περισσότεροι από εμάς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αναφερόμαστε μόνο στην σωματική βία (χτυπάω κάποιον), αλλά στην ψυχολογική (υποτιμώ, προσβάλλω), στην σεξουαλική παρενόχληση- κακοποίηση ή στην ενδοοικογενειακή βία.
Σ’αυτούς τους διαχωρισμούς της βίας θα ήθελα- εδώ και πολλά έτη- να προσθέσουμε την βλεμματική. Αυτή τη βία η οποία δεν είναι απτή, κανείς δε μπορεί να κατηγορηθεί γιατί σε κοίταξε, όπως σε κοίταξε, αλλά εσύ θα θυμάσαι για πάντα αυτό το βλέμμα, που θέλουν- δε θέλουν κάποιοι, ήταν βίαιο. Και ήταν βίαιο γιατί έκτοτε άλλαξε κάτι εξαιτίας του. Αφού λοιπόν, κατανοήσαμε τι συμπεριλαμβάνει η λέξη βία, προχωράμε.
Πρόσφατα, συνεντευξιαζόμενη στην ελληνική τηλεόραση, στην προσπάθεια της να υποβαθμίσει την σημασία του να “να τρως ένα χαστουκάκι” και -υποσυνείδητα- για μην κακολογήσει τον άνθρωπο που σήκωσε χέρι, έκανε την εξής, ατυχή, δήλωση: “Εντάξει και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστουκάκι;” Δεν θα παλιλογήσω… περσινά ξινά σταφύλια.
Αυτό που θέλω να γίνει διακριτό είναι ότι: Αυτή την ενοχή -του να μην “κατηγορήσουν” τον θύτη, την έχουν όλα τα θύματα! Ακόμα κι αν έχει χρειαστεί να επισκεφθούν τα επείγοντα.
Μελετητές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κι άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν αναζητήσει αίτια, εποχές αύξησης βιαιότητας, οικονομικό υπόβαθρο κ.α. δεν είναι ο ρόλος μας αυτός… Αλήθεια νομίζετε ότι την βία την χρησιμοποιούν “φτωχοί” κι “αμόρφωτοι”; Το υπόβαθρο του βίαιου ανθρώπου ποικίλει.
Τι κάνει όμως έναν άνθρωπο βίαιο;
Η βία φέρνει βία. Αυτή η απλοϊκή απάντηση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της αλήθειας. Λαμβάνεις βία και την αναπαράγεις. Το να προσπαθήσεις να κατανοήσεις, να δικαιολογήσεις ή να συμπονέσεις έναν βίαιο άνθρωπο όμως ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ! Πρέπει πια τα λάθη να “πληρώνονται”.Μόνο τότε υπάρχει περίπτωση αληθινής μετάνοιας και προσπάθεια αλλαγής. Αν δεν μιλήσεις -ακόμα κι αν εσύ την γλίτωσες- μπορεί να καταδικάσεις μία άλλη γυναίκα, έναν συνάνθρωπο σου.
Όσο καλύπτεις τον βίαιο άνθρωπο, πιστέψτε με, κάνεις κακό. Είναι μία δύνη στην οποία βουλιάζουν όλοι. Για να προστατέψετε τα παιδιά σας ή τους οικείους σας από το να αναπαράξουν την βιαιότητα που εισπράττουν και για να σταματήσει ο κύκλος της βιαιότητας πρέπει να το καταγγείλεις! Πρέπει να μιλήσεις! Μην φοβάσαι!
Ατάκες: “εγώ φταίω”, “δεν το ήθελε”, “κατά λάθος”, “πρώτη φορά”, βγάλ’ τες πια από το μυαλό σου. Καμιά μας δεν αξίζει τη βία. Κανένας άνθρωπος. Βάλε τέλος στην αλυσίδα της βίας. Μίλα!
Δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι Θύματα…
18.583: Περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019.
Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
Στους Ξενώνες του δήμου: Από τους 1.697 αριθμός φιλοξενούμενων οι 1.457 ήταν θύματα βίας.
Στους ξενώνες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.
Η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.
Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.
Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας.
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση
η πλειονότητα, το 30% δηλαδή, είναι απασχολούμενες εκ των οποίων το 8% είναι αυτοαπασχολούμενες. Το 20% είναι άνεργες (από τις οποίες 62 ή 11% μακροχρόνια άνεργες). Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση, το 53% δήλωσαν έγγαμες, ενώ το 11% δήλωσαν άγαμες.
Το ηλιακό εύρος που επλήχθη περισσότερο είναι μεταξύ 40 και 54 ετών σε ποσοστό 26%, ακολουθώντας το εύρος από 25 έως 39 σε ποσοστό 24%. Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή, προκύπτει ότι 2.208 (77%) είναι Ελληνίδες, 262 (9%) είναι μετανάστριες και 18 (1%) είναι ΑμΕΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ